Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Bodo odločevalci že letos uspeli idejo udejanjiti? (foto: ZZS)
Bodo odločevalci že letos uspeli idejo udejanjiti? | (foto: ZZS)

Bomo že letos obeležili »Teden slovenske hrane«?

Kmetijstvo | 07.11.2023, 15:55 Robert Božič

»Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane sta v več kot desetletju obeleževanja presegla pričakovanja sodelujočih. Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika smo stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev pred letom dni na Vlado Republike Slovenije naslovile pobudo, da dan slovenske hrane preraste v Teden slovenske hrane. Potekal bi vsak tretji teden v novembru, z vrhuncem v petek, ko bi utečeno obeleževali Tradicionalni slovenski zajtrk,« pravijo na Zadružni zvezi Slovenije.

Da čebelarji, kmetje in zadružniki mislijo resno, so pokazali tudi s pripravo e-brošure Teden Slovenske hrane z "Recepti z okusi Slovenije", ki je že na voljo vsem, poslali pa so jo tudi šolam in vzgojno varstvenim organizacijam, da jo razširijo med starše otrok in vse ostale zaiunteresirane.

Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije pravi, da so ponosni, ker jim je uspelo pripraviti brošuro receptov »ob katerih se cedijo sline.« Upajo, da bo publikacija našla pot do vsaj pol milijona zainteresiranih, pravi Florjančič: »Želimo nagovoriti najširši spekter ljudi, od staršev otrok v šolah in vrtcih, do načrtovalcev šolske prehrane in na koncu koncev tudi odločevalce, da iz Dneva slovenske hrane, da iz Slovenskega zajtrka, pridemo na Teden slovenske hrane in da se v tistem tednu kuha lokalna zdrava slovenska hrana.«

»Je pa res, da te jedi zahtevajo malce več dela, šolske in vse druge kuhinje pa so naravnane na ekonomiko, ki zahteva, da so zadeve predpripravljene, oprane, narezane, skockane... Res apeliramo, da se kuhinja vrne nazaj kuharjem,« še dodaja Borut Florjančič.

Zakaj Teden slovenske hrane?

V Tednu slovenske hrane bi vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialnovarstvene in druge javne ustanove na svoje jedilnike uvrstile lokalne pridelke, jedi iz lokalno pridelanih sestavin ter živila slovenskega porekla.

S spremljajočimi aktivnostmi bi v javnih ustanovah in gospodinjstvih spodbujali izbiro pridelkov in živil slovenskega porekla, zdrav življenjski slog, odgovoren odnos do hrane, pridobivanje znanja o pripravi jedi, kulturo prehranjevanja ter ohranjanje bogate slovenske kulinarične dediščine.

E-brošura je na voljo vsem, ki jih zanimajo pristni slovenski okusi
E-brošura je na voljo vsem, ki jih zanimajo pristni slovenski okusi © ZZS


Cilj projekta je povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij – tako danes kot v prihodnosti menijo pobudnice: Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije; Sindikat kmetov Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Zveza kmetic Slovenije, Konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije, Združenje za trajnostno prihodnost,  Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen in gibanje Rajski vrt.

Kmetijstvo
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...