Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Simbol zlorabe otroka (foto: Pixabay)
Simbol zlorabe otroka | (foto: Pixabay)

Žrtve spolnih zlorab potrebujejo molitev in potrditev, da so utrpele krivico

Novice | 18.11.2023, 07:13 Marjana Debevec

Obhajamo dan molitve za žrtve spolnih zlorab. Slovenska škofovska konferenca je 18. november izbrala zato, ker je to tudi svetovni dan za odpravo spolnega izkoriščanja in nasilja nad otroki, za prinašanje upanja in ozdravitev preživelih. Hkrati pa je danes tudi evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo.

Leta 2016 je Papeški komisiji za zaščito mladoletnikov oseba, ki je preživela duhovniško zlorabo, dala predlog za svetovni dan molitve za žrtve spolnih zlorab. Tudi mnoge druge žrtve so potrdile, da je molitev pomembnem element zdravljenja.

S tem, ko molimo zanje, jim po besedah p. Tomaža Mikuša sporočamo, da nam ni vseeno za njihovo trpljenje. »Da smo z njimi v mislih in molitvah. In ta dan je tudi simbol skupne zavezanosti Cerkve in širše skupnosti k iskanju pravičnosti in ozdravitve za vse, ki so doživeli to globoko krivico.«

Priznanje, da so žrtve doživele zlorabo, je že prvi korak na poti do ozdravljenja. Zato danes po župnijah in skupnostih molimo v ta namen.

V cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani pa danes pripravljajo dva dogodka: prvi bo popoldanska okrogla miza. »Na tej okrogli mizi želimo skozi dialog iskati poti do boljše podpore in pomoči žrtvam ter njihovemu celostnemu okrevanju. Zato smo tudi povabili na okroglo mizo Matthiasa Katscha, ki je žrtev spolne zlorabe s strani jezuita v Nemčiji.«

Poleg njega bodo v pogovoru sodelovali tudi različni strokovnjaki, ki se ukvarjajo s spolnimi zlorabami.

Zvečer ob 20.00 pa bo v cerkvi molitev v sodelovanju s taizejskimi brati, med katero bo zbrane nagovoril škof Andrej Saje. »Ta molitev je nastala, da bi naslovili eno od največjih bolečin v naši Cerkvi, ki je prav kriza spolnih zlorab in posledice, ki jih prinaša na vsa področja našega življenja,« je za naš radio pojasnil p. Tomaž Mikuš.

V cerkvi sv. Jožefa pa si lahko vse do 1. januarja ogledate potujočo razstavo SHAME Sram. Razstava vključuje serijo fotografij ljudi iz vse Evrope, ki so povedali svoje zgodbe o zlorabi v otroštvu ali mladosti.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.