Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Simbol zlorabe otroka (foto: Pixabay)
Simbol zlorabe otroka | (foto: Pixabay)

Žrtve spolnih zlorab potrebujejo molitev in potrditev, da so utrpele krivico

Novice | 18.11.2023, 07:13 Marjana Debevec

Obhajamo dan molitve za žrtve spolnih zlorab. Slovenska škofovska konferenca je 18. november izbrala zato, ker je to tudi svetovni dan za odpravo spolnega izkoriščanja in nasilja nad otroki, za prinašanje upanja in ozdravitev preživelih. Hkrati pa je danes tudi evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo.

Leta 2016 je Papeški komisiji za zaščito mladoletnikov oseba, ki je preživela duhovniško zlorabo, dala predlog za svetovni dan molitve za žrtve spolnih zlorab. Tudi mnoge druge žrtve so potrdile, da je molitev pomembnem element zdravljenja.

S tem, ko molimo zanje, jim po besedah p. Tomaža Mikuša sporočamo, da nam ni vseeno za njihovo trpljenje. »Da smo z njimi v mislih in molitvah. In ta dan je tudi simbol skupne zavezanosti Cerkve in širše skupnosti k iskanju pravičnosti in ozdravitve za vse, ki so doživeli to globoko krivico.«

Priznanje, da so žrtve doživele zlorabo, je že prvi korak na poti do ozdravljenja. Zato danes po župnijah in skupnostih molimo v ta namen.

V cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani pa danes pripravljajo dva dogodka: prvi bo popoldanska okrogla miza. »Na tej okrogli mizi želimo skozi dialog iskati poti do boljše podpore in pomoči žrtvam ter njihovemu celostnemu okrevanju. Zato smo tudi povabili na okroglo mizo Matthiasa Katscha, ki je žrtev spolne zlorabe s strani jezuita v Nemčiji.«

Poleg njega bodo v pogovoru sodelovali tudi različni strokovnjaki, ki se ukvarjajo s spolnimi zlorabami.

Zvečer ob 20.00 pa bo v cerkvi molitev v sodelovanju s taizejskimi brati, med katero bo zbrane nagovoril škof Andrej Saje. »Ta molitev je nastala, da bi naslovili eno od največjih bolečin v naši Cerkvi, ki je prav kriza spolnih zlorab in posledice, ki jih prinaša na vsa področja našega življenja,« je za naš radio pojasnil p. Tomaž Mikuš.

V cerkvi sv. Jožefa pa si lahko vse do 1. januarja ogledate potujočo razstavo SHAME Sram. Razstava vključuje serijo fotografij ljudi iz vse Evrope, ki so povedali svoje zgodbe o zlorabi v otroštvu ali mladosti.

Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...