Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Onkološki inštitut (foto: Splet)
Onkološki inštitut | (foto: Splet)

Onkološki inštitut uspešen pri zgodnjem odkrivanju moških in ženskih vrst raka

Novice | 15.11.2023, 07:46 Marjana Debevec

Smo v mesecu, ki je posvečen ozaveščanju o preventivi in zgodnjem odkrivanju raka pri moških. Za rakom vsako leto zboli več kot 8.000 moških. Najpogostejša raka pri moških sta nemelanomski kožni rak in rak prostate. Onkološki inštitut pa je včeraj predstavil uspehe 20 letnega delovanja državnega programa ZORA, ki omogoča zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu.

V dvajsetih letih se je presejalnega pregleda za raka materničnega vratu udeležilo 740.000 žensk. »V tem času smo odkrili in zdravili 33.500 predrakavih sprememb visoke stopnje, ki bi brez zdravljenja napredovale v raka materničnega vratu. In kar 92 odstotkov teh sprememb smo odkrili v programu ZORA,« je pojasnila vodja programa dr. Zora Urška Ivanuš.

Pri udeleženkah programa raka materničnega vratu v povprečju odkrijejo devet let prej kot pri ženskah, ki se preventivnih pregledov pri izbranem ginekologu ne udeležujejo. Stadiji ob diagnozi so zato nižji, preživetje in kakovost življenja pa pomembno boljša.

Zaradi pravočasnega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb se je obolevnost za rakom materničnega vratu po uvedbi programa Zora več kot prepolovila, Slovenija pa je danes na poti k odpravi prvega raka - raka materničnega vratu, so poudarili na novinarski konferenci Onkološkega inštituta Ljubljana.

Mesec november pa je posvečen predvsem boju proti moškemu raku. Po predvidevanjih bo med rojenimi leta 2020 do svojega 75. leta starosti za rakom zbolel vsak drugi moški. Najpogostejša raka pri moških sta nemelanomski kožni rak in rak prostate.

Za slednjega ni nekih zgodnjih značilnih znakov, je poudarila zdravnica Janka Čarman, ki je tudi vodja tima za raka prostate. »Na srečo je to zelo dobro ozdravljiv rak – po petih let je živih 94 odstotkov moških z rakom prostate.«

Pogosteje so pojavlja pri starejših moških, gre tudi za družinska nagnjenja. Vsako leto v Sloveniji za to boleznijo zboli približno 1500 moških.

Na Onkološkem inštitutu zato načrtujejo nov presejalni program, ki bo lažje ločil med tistimi raki, ki potrebuje le spremljanje, in bolj agresivnimi, ki potrebujejo zdravljenje. Moškim bodo priporočali, da se jim določi vrednost PSA, to pa bodo kombinirali z magnetno resonanco.

»Če namreč temu dodamo še magnetno resonančno slikanje prostate, je to pomembno, ker odkrije tiste klinično pomembne rake, torej tiste, ki so lahko bolj agresivni in jih je potrebno zdraviti. Na ta način za tretjino zmanjšamo število nepotrebnih biopsij,« je za naš radio še pojasnila dr. Janka Čarman.

Novice
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.