Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Molimo rožni venec! (foto: Izidor Šček)
Molimo rožni venec! | (foto: Izidor Šček)

Oktober – mesec molitve rožnega venca

Oddaje | 03.10.2023, 08:15 Petra Stopar

Oktober je mesec molitve rožnega venca, v soboto, 7. oktobra, pa bo praznik Rožnovenske Matere Božje. Rožni venec govori o Kristusovi skrivnosti. V litanijah to molitev celo imenujemo sveti rožni venec. To pa zato, ker se v njej poglabljamo v samo skrivnost Božje prisotnosti v našem življenju, je sv. Papež Janez Pavel II. zapisal v Apostolskem pismu Rožni venec Device Marije, ki ga povzemata Katoliška cerkev in Romarski urad Brezje na svoji spletni strani.

Ko je nadškof Alojzij Šuštar prevzel svojo škofovsko službo v Ljubljani, je leta 1980 duhovnike prosil, da v mesecu oktobru poživijo in poglobijo molitev rožnega venca. To naj priporočijo tudi vernikom, zlasti družinam. Kjer je to še kolikor toliko mogoče, kjer razmere dopuščajo, naj molimo rožni venec, skupno v cerkvi in v raznih skupinah in občestvih.

"Potrebno pa je, da molitev rožnega venca duhovno poglobite in vernike poučite, kako naj ga dobro molijo. Kot poseben namen za molitev rožnega venca v letošnjem oktobru določam naše družine. Od njih v največji meri zavisi krščansko življenje med našim ljudstvom, kakor tudi duhovniški in redovniški poklici," je besede nadškofa Šuštarja za naš radio prebral rektor brezjanske bazilike p. dr. Robert Bahčič. Meni, da je molitev rožnega venca tista, ki razširja naše srce, ki nas zbližuje z Marijo, z Jezusom in tudi med seboj.

Bazilika Marije Pomagaj
Bazilika Marije Pomagaj © p. dr. Robert Bahčič

V teh dneh je na Brezjah veliko romarjev, pravi, tudi zaradi lepega vremena. "Vsak dan res molimo rožni venec pred milostno podobo, še posebej ob sobotah. Vsako nedeljo ob 15.00 je tudi molitvena ura za duhovno in moralno prenovo slovenskega naroda in k tem skupnim molitvam so povabljeni vsi. Mnogi namreč prosijo, da bi bila še dodatno kakšna molitev, ampak velikokrat sem dejal, da ko bodo tiste redne stvari tako polne, da ljudje ne bodo mogli v cerkev, bomo iskali dodatne termine. Za zdaj pa ti niso potrebni," je dejal rektor in spet povabil k okrepljeni molitvi.

Na praznik Rožnovenske Matere Božje, 7. oktobra, bo med 18. in 21. uro Radio Ognjišče z brati frančiškani pri Mariji Pomagaj na Brezjah pripravil Dan rožnega venca.

Oddaje
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.