Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Molimo rožni venec! (foto: Izidor Šček)
Molimo rožni venec! | (foto: Izidor Šček)

Oktober – mesec molitve rožnega venca

Oddaje | 03.10.2023, 08:15 Petra Stopar

Oktober je mesec molitve rožnega venca, v soboto, 7. oktobra, pa bo praznik Rožnovenske Matere Božje. Rožni venec govori o Kristusovi skrivnosti. V litanijah to molitev celo imenujemo sveti rožni venec. To pa zato, ker se v njej poglabljamo v samo skrivnost Božje prisotnosti v našem življenju, je sv. Papež Janez Pavel II. zapisal v Apostolskem pismu Rožni venec Device Marije, ki ga povzemata Katoliška cerkev in Romarski urad Brezje na svoji spletni strani.

Ko je nadškof Alojzij Šuštar prevzel svojo škofovsko službo v Ljubljani, je leta 1980 duhovnike prosil, da v mesecu oktobru poživijo in poglobijo molitev rožnega venca. To naj priporočijo tudi vernikom, zlasti družinam. Kjer je to še kolikor toliko mogoče, kjer razmere dopuščajo, naj molimo rožni venec, skupno v cerkvi in v raznih skupinah in občestvih.

"Potrebno pa je, da molitev rožnega venca duhovno poglobite in vernike poučite, kako naj ga dobro molijo. Kot poseben namen za molitev rožnega venca v letošnjem oktobru določam naše družine. Od njih v največji meri zavisi krščansko življenje med našim ljudstvom, kakor tudi duhovniški in redovniški poklici," je besede nadškofa Šuštarja za naš radio prebral rektor brezjanske bazilike p. dr. Robert Bahčič. Meni, da je molitev rožnega venca tista, ki razširja naše srce, ki nas zbližuje z Marijo, z Jezusom in tudi med seboj.

Bazilika Marije Pomagaj
Bazilika Marije Pomagaj © p. dr. Robert Bahčič

V teh dneh je na Brezjah veliko romarjev, pravi, tudi zaradi lepega vremena. "Vsak dan res molimo rožni venec pred milostno podobo, še posebej ob sobotah. Vsako nedeljo ob 15.00 je tudi molitvena ura za duhovno in moralno prenovo slovenskega naroda in k tem skupnim molitvam so povabljeni vsi. Mnogi namreč prosijo, da bi bila še dodatno kakšna molitev, ampak velikokrat sem dejal, da ko bodo tiste redne stvari tako polne, da ljudje ne bodo mogli v cerkev, bomo iskali dodatne termine. Za zdaj pa ti niso potrebni," je dejal rektor in spet povabil k okrepljeni molitvi.

Na praznik Rožnovenske Matere Božje, 7. oktobra, bo med 18. in 21. uro Radio Ognjišče z brati frančiškani pri Mariji Pomagaj na Brezjah pripravil Dan rožnega venca.

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.