Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Avgustovske poplave v Mežici (foto: STA)
Avgustovske poplave v Mežici | (foto: STA)

VIDEO: Ob napovedanih izrednih vremenskih razmerah pozivi k samozaščitnemu ravnanju

Slovenija | 26.10.2023, 15:09 Petra Stopar

Agencija RS za okolje (Arso) je za petek zaradi napovedanih močnih padavin in vetra za večji del države izdal rdeče vremensko opozorilo. Rdeče opozorilo zaradi padavin velja za severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del države, rdeče opozorilo zaradi vetra pa le za severozahod in jugozahod. Za preostali del države je izdano oranžno opozorilo.

Zaradi napovedanih izrednih vremenskih razmer ponoči in v petek je v pripravi odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema, je pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Pristojni prebivalce ogroženih območij pozivajo, naj bodo pripravljeni in ukrepajo samozaščitno ter naj ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja.

Šestan je pojasnil, da bo v odredbi zajeto tudi določeno število pripadnikov Slovenske vojske ter priporočilo občinam, da tiste plazove, ki že zdaj ogrožajo objekte ali pomembno infrastrukturo, posebej opazujejo in po potrebi prožijo alarmni sistem.

Prebivalce poziva k upoštevanju vseh priporočil in navodil civilne zaščite. Prav tako naj spremljajo radarsko sliko, ki po njegovih besedah ažurno pove, če smo že ali bomo ogroženi. "Upam in pričakujem, da bodo ljudje tudi tokrat upoštevali vsa opozorila," je dejal Šestan in dodal, da je edini cilj zmanjšati škodo, predvsem pa preprečiti izgubo človeških življenj.

Tudi Andrej Golob z Agencije RS za okolje (Arso) je prebivalce pozval, da današnji dan izkoristijo za samozaščitne ukrepe - umaknejo naj svoja vozila in vrednejše predmete. Ker bo šlo za nočni vremenski dogodek, naj bodo ljudje pripravljeni in naj dosledno upoštevajo vsa navodila pristojnih služb.

Napoved visokovodnih razmer za petek, 27. oktober
Napoved visokovodnih razmer za petek, 27. oktober © Arso

Direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec je opozoril, da je po vsej državi znatno povečana verjetnost proženja zemeljskih plazov. Posebej je opozoril na možno reaktivacijo že poškodovanih območij, ki so bila prizadeta v avgustovskih ujmah. Državljane je pozval, da naj "ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja".

Po besedah direktorice direkcije za vode Neže Kodre pa na ogroženih območjih še vedno poteka vzpostavljanje pretočnosti strug in izvajanje ukrepov za zaščito, delo bo potekalo še do popoldneva. Nato pa bodo po njenih besedah ekipe vso noč v pripravljenosti, če bo treba odpreti kakšno strugo, odmakniti material ali vzpostaviti začasen nasip. Ob tem je Kodre opozorila, da je treba umakniti mehanizacijo in material s priobalnih ogroženih območij.

Po besedah direktorja zavoda za gozdove Gregorja Daneva pa so napovedane razmere "za slovenske gozdove eden o najhujših scenarijev". Veter in deževje lahko povzroči nove vetrolome, zato vse obiskovalce poziva, naj od danes zvečer ne hodijo v gozdove, prav tako naj delavci v petek ne delajo v gozdovih. Prav tako je pozval vse, ki imajo v gozdovih mehanizacijo na območjih hudournikov, naj jo umaknejo še danes do večera.

Arso, ki je za petek izdal rdeče opozorilo za večji del države, sicer opozarja tako na močan veter kot tudi na intenzivne padavine. Razmere se bodo po besedah Braneta Gregorčiča z Arsa zaostrile v drugi polovici noči in v petek zjutraj, ko se bo močno okrepil tudi jugozahodni veter, na izpostavljenih legah je pričakovati sunke blizu 100 kilometrov na uro. Hkrati se bodo krepile tudi padavine, nalivi bodo lahko vztrajali tudi nekaj ur. Po Gregorčičevih besedah bo količina padavin v 12 urah vsaj v hribovitih predelih dosegla med 60 in 140 litrov na kvadratni meter.

Območje intenzivnih padavin bo predvsem v predgorju Julijskih Alp ter pasu preko Škofjeloškega hribovja proti Kamniško-Savinjskim Alpam, torej na že prizadetih območjih ob avgustovski vremenski ujmi. "Šlo bo za kar zelo intenziven vremenski dogodek," je napovedal Gregorčič.

Ob močnih padavinah je pričakovati tudi hitro naraščanje rek in hudourniških vodotokov, je opozoril Golob. Padavine bodo padle na že namočena tla in hitro napolnile rečne struge, največ težav pričakujejo s poplavljanjem padavinske in zaledne vode. Med območji je Golob izpostavil porečje Vipave, Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, Škofjeloškega hribovja in Kamniško-Savinskih Alp. Na teh območjih lahko reke hitro narastejo, nekatere poplavijo tudi v večjem obsegu in bolj silovito, je opozoril. V petek dopoldne bo v večjem obsegu poplavilo tudi morje.

Slovenija
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...