Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Jernej Vrtovec v Izraelu (foto: Osebni arhiv)
Jernej Vrtovec v Izraelu | (foto: Osebni arhiv)

Vrtovec v Izraelu: Za doseganje miru je potreben dialog

Novice | 25.10.2023, 11:05 Petra Stopar

V Izraelu se te dni mudi mednarodna solidarnostna misija poslancev evropskih držav in Evropskega parlamenta, ki se jo je iz Slovenije udeležil poslanec NSi v Državnem zboru Jernej Vrtovec. Udeleženci so se v ponedeljek sestali s svojci več kot 200 talcev, ki jih je pred dvema tednoma zajelo skrajno palestinsko gibanje Hamas.

Po Vrtovčevih besedah je treba vedeti, da se je 7. oktobra »zgodilo najokrutnejše teroristično dejanje, najhujši napad na izraelsko ljudstvo po drugi svetovni vojni in holokavstu« in da ima Izrael pravico do obrambe. »Treba je seveda tu pomagati tudi izraelskemu narodu, da se brani, seveda po načelih humanitarnega prava, brez kršenja človekovih pravic. Razumeti je treba, da imamo opravka s teroristično organizacijo, kar je Hamas, in da niso sovražniki vsi Palestinci,« je povedal v izjavi za Radio Ognjišče.

Cilj je po njegovih besedah zagotavljanje miru na Bližnjem vzhodu, tudi med Izraelom in Palestino. »Ampak, če želimo iti na pot proti miru, je treba seveda vzpostaviti dialog. Toda dialog ni mogoč, če imaš na drugi strani teroristično organizacijo, kar je Hamas, in drugič, med Palestinci je treba spodbujati ekonomijo, zlasti šolanje najmlajših in tudi odraslih, da terorizem ni izbira,« je dejal. Poslanci so obiskali tudi kibuc Be'eri na jugu Izraela, kjer je Hamas v terorističnem napadu pomoril več sto ljudi, med njimi otroke v vrtcu, v bolnišnici so se srečali z žrtvami Hamasovega napada, obiskali kneset in se sestali s predsednikom kneseta.

Izraelske sile medtem še naprej obstreljujejo območje Gaze, zaradi česar se v tej palestinski enklavi poslabšujejo humanitarne razmere. V napadih Hamasa je umrlo 1400 Izraelcev, izraelski odgovor je doslej po podatkih palestinskih oblasti terjal že skoraj 6000 smrtnih žrtev, med njimi je po podatkih Unicefa najmanj 2360 otrok. Več tisoč ljudi je bilo ranjenih.

Pričevanje svojcev žrtev
Pričevanje svojcev žrtev © FB Jernej Vrtovec

Na odprtem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov, ki je bilo včeraj na ministrski ravni, je govorila tudi državna sekretarka na slovenskem zunanjem ministrstvu Sanja Štiglic. Izpostavila je, da je »nujno potrebna humanitarna prekinitev ognja ali premor, da se pomoč hitro, trajno in varno dostavi in razdeli tistim, ki jo potrebujejo«. Zaradi kroničnega pomanjkanja osnovnih dobrin in dostopa do kritične infrastrukture je posvarila pred človeško katastrofo v Gazi. Obsodila je tudi teroristični napad Hamasa na Izrael. »Slovenija podpira pravico Izraela do samoobrambe, ki pa mora biti skladna z mednarodnim pravom in slediti načelu proporcionalnosti,« je poudarila.

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...