Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Jeruzalem (foto: Pixabay)
Jeruzalem | (foto: Pixabay)

Mir tebi, Jeruzalem!

Svet | 20.10.2023, 13:12 Tone Gorjup

Vojna v Sveti deželi, ki so jo na judovski praznik pred štirinajstimi dnevi začeli teroristi Hamasa, je posegla tudi življenje cerkva in drugih verskih skupnosti. Minulo noč je udarni val izraelskega raketnega napada poškodoval pročelje grške pravoslavne cerkve sv. Porfirija v Gazi in povsem uničil sosednjo stavbo. Verniki različnih cerkva in drugih verskih skupnosti medtem zaupajo v moč molitve.

Med žrtvami letalskih napadov pravoslavna cerkev

V raketnih napadih, ki sta si jih minulo noč izmenjavala Hamas in izraelska vojska, je bila povsem uničena stavba v starem mestnem jedru Gaze Al Zajtun pri svetišču sv. Porfirija, škofa v Gazi, ki je umrl leta 420. Svetišče upravlja patriarhat Grške pravoslavne cerkve v Jeruzalamu. Duhovnik, ki skrbi za cerkev, je povedal, da je bilo v njej približno petdeset žena in otrok. Zaradi napada na Gazo, ki je sledil terorističnim akcijam Hamasa, so družine – krščanske in muslimanske, ki so ostale brez domov, sprejeli tudi samostan, ki stoji ob cerkvi. Ta je skoraj v celoti prušen, svetišče pa ima močno poškodovano pročelje. Zaenkrat so našli osem smrtnih žrtev napada, ranjenih je viliko več. Izraelska stran je pojasnila, da so njihova letala napadla poveljniški center v bližini, od koder skrajneži izstreljujejo rakete proti Izraelu. Pri tem je bil poškodovan tudi zid omenjene cerkve. Dodala je, da je seznanjena s poročili o žrtvah ter da o dogodku poteka preiskava. S sedeža patriarhata v Jeruzalemu so sporočili, da je napadanje cerkva, njihovih ustanov ter zatočišč, ki zagotavljajo varnost nedolžnim prebivalcem, zlasti otrokom in ženskam, ki so zaradi izraelskih letalskih napadov izgubili svoje domove, vojni zločin, ki ga ni mogoče prezreti.

Molitev v senci oborožanih spopadov

Kljub vojnim razmeram se versko življenje v Sveti deželi odvija naprej. Ni pa množic romarjev in turistov, ki številnim prebivalcem pomagajo preživeti. V mošeji Al-Aqsa, kjer se ob petkih zbere tudi po več deset tisoč romarjev, se je današnja jutranja molitve odvijala v spokojnem miru. Vse katoliške župnije in skupnosti v Sveti deželi so imele minuli torek dan posta in molitve za domovino. Tudi latinski patriarh v Jeruzalemu karidinal Pierbattista Pizzaballa v teh dneh poudarja, da je molitev najboljši odgovor na vse, kar se te dni dogaja v Jezusovi domovini.

Frančiškani, varuhi božjega groba v Jeruzalemu in drugih svetih krajev, sporočajo, da jih žalostita trenutno nasilje in vojna, ki divjata v Sveti deželi. Skrbi jih za ljudi, ki tam živijo. Skupaj s kustosom p. Francescom Pattonom dodajajo, da ostajajo tam, kjer so, da so zdravi in blizu ljudem, ki jih potrebujejo. Še naprej molijo za mir in ga prinašajo med ljudi s konkretnimi dejanji. Skupaj s kristjani Svete dežele in z vsemi ljudmi, ki tam živijo, vabijo vse, da se jim pridružijo v molitvi Psalma 122:

...

Prosite za mir v Jeruzalemu:

tisti, ki te ljubijo, naj živijo v miru;

mir naj bo med tvojimi zidovi,

varnost v tvojih palačah.

Zaradi svojih bratov in prijateljev

bom vendar dejal: »Mir naj vlada v tebi.«

Zaradi hiše Gospoda, našega Boga,

bom iskal blaginjo zate.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...