Štefan IskraŠtefan Iskra
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Rok Čakš (foto: Rok Mihevc)
Rok Čakš | (foto: Rok Mihevc)

Lepilo v Golobovi stranki popušča, zato so tu afere »na zalogo«

Slovenija | 24.10.2023, 13:10 Rok Mihevc

Na slovenski politični sceni je zopet pestro. N1 poroča, da naj bi premier in predsednik stranke Robert Golob k odstopu pozval podpredsednico stranke in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Da so razmere v stranki napete, kaže tudi odpoved novinarske konference stranke, na kateri naj bi vodilni komentirali zadnje dogajanje v aferi Dars. Kot je za naš radio zadeve komentiral politični analitik Rok Čakš, očitno lepilni element, ki ga je imel premier Golob s svojo avtoriteto, popušča in posledica tega so tudi javni spori. Čakš je za spregovoril tudi o za premierja politično obremenjujočem pričevanju nekdanje ministrice Tatjane Bobar.

Bo predsednica DZ odstopila?

Razpravo o Urški Klakočar Zupančič je na seji poslanske skupine sprožil eden od poslancev, ki meni, da prevečkrat ravna po svoje. Nazadnje se je to zgodilo, ko je bila na glasovanju o razrešitvi ministrice Irene Šinko vzdržana in torej premierjevega predloga ni podprla. Omenjeni poslanec je zato menil, da bi morala odstopiti, naposled pa je ob tej burni razpravi enako pričakovanje izrazil tudi Robert Golob, pišejo na spletnem portalu N1. Poslanci so se sicer strinjali, da soliranje morda res ni najboljše, naj bi se pa večina poslanske skupine vendarle postavila na njeno stran in menila, da ne bi smela odstopiti. Zavedali naj bi se namreč, kaj bi takšen odhod pomenil za stranko, ki bi ji lahko ponovno močno padla podpora. Klakočar Zupančič naj bi ob tem pozivu k odstopu zgolj odvrnila, da bo svojo odločitev še sporočila.

Avtoriteta Goloba popušča ... 

Da so se razmere znotraj stanke, predvsem med močnimi ženskimi liki že dlje časa kuhale, a jih je Golob do nedavnega uspel zadržati izven dosega javnosti, je za naš radio komentiral politični analitik Rok Čakš.

»A z zadnjimi dogajanji, s padanjem javnomnenjske podpore, z vtisom vmešavanja Tine Gaber v delovanje Roberta Golboa in vlade, njegova avtoriteta popušča. In posledica tega je, da takšni spori prihajajo tudi na plano. Nek lepilni element, ki ga je imel Robert Golob s svojo avtoriteto, za katero je bil seveda volilni rezultat, popušča in posledica tega so tudi javni spori in ta eskalacija z Urško Klakočar Zupančič, za katero vemo, da je bila na stranski tir postavljena že pred meseci.«

Te afere se držijo v predalu in so lansirane, ko je treba nekoga zamenjati, ali pa preusmeriti pozornost z neke druge težke zadeve. 

Afera, ki bi vsakega predsednika vlade v zreli demokraciji odnesla s položaja

A Goloba te dni bremeni še ena večja zadeva. Včerajšnje pričevanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar namreč razkriva Golobovo poseganje v kadrovanje v Policiji do takšnih konkretnosti, kot so zahteve po odpustitvi konkretnih policistov in celo sindikalnega predstavnika. Čakš meni, da bi v vsaki zreli demokraciji takšna afera predsednika vlade odnesla s položaja. Prav zaradi tega pričevanja pa je po njegovem mnenju na dan prišla tudi »afera na zalogo« - zadnje dogajanje v Darsu.

»Te afere se držijo v predalu in so lansirane, ko je treba nekoga zamenjati, ali pa preusmeriti pozornost z neke druge težke zadeve. V tej luči vidim lansiranje te Dars afere. Zgodbe, ki za politike ni problematična, saj na nek poskus podkupovanja, ki ga je priznal pod krinko nek podjetnik, ni naletel na plodna tla. Ampak je koristila za to, da se javnost bolj ukvarja s tem, kot z za Goloba izjemno problematičnim in uničujočim zaslišanjem nekdanje ministrice Bobnarjeve in v.d. direktorja policije Lindavom.«

Afera Dars je koristila za to, da se javnost bolj ukvarja s tem, kot z za Goloba izjemno problematičnim in uničujočim zaslišanjem nekdanje ministrice Bobnarjeve in v.d. direktorja policije Lindavom.

Se kje iz ozadja počasi že slika nov obraz na politični sceni?

Domine se tako počasi podirajo, tudi podpora vladi je vedno nižja. Se kje iz ozadja počasi že slika nov obraz na politični sceni? »Nedvomno, strategi levega zaledja stvari ne počnejo na pamet. Torej, da niso pripravljeni na scenarije, ki se odvijajo. Zagotovo imajo v rokavu pripravljeno tako deponiran obraz, ki bi, če bi, ko bi se iztekel čas Golobu, da vstopi kot tehnični mandatar ali na kakšen primerljiv način, z namenom, da se mandat izpelje do konca in se v tem času pripravi nov projekt, ki bi potem ponovno po formulu, ki smo jo že tolikorat videli, prevzel vlado in oblast in s tem onemogočil poliitčno konkutenco, da izvede politični obrat.«

Slovenija
 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...