Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mnogi so molili kleče. (foto: Rok Mihevc)
Mnogi so molili kleče. | (foto: Rok Mihevc)

Strah pred javno molitvijo?

Novice | 16.10.2023, 12:31 Marjana Debevec

Prva javna molitev rožnega venca na Kongresnem trgu je še pred samo izvedbo v javnosti naletela na veliko odzivov, sledili so številni komentarji. Veri nenaklonjeni mediji so pisali o vračanju v preteklost in ostro obsojali molitev, drugi pa poudarjali, da omenjeni napadi na kristjane kažejo na to, da delamo prav.

Nekatere medije je motilo, ker so bili na molitev vabljeni predvsem moški, češ da se s tem spodbuja neenakopravnost moških in žensk. S strani časnika Delo so Tiskovni urad Slovenske škofovske konference celo vprašali, ali ne gre pri tem za vzpon neokonservativnih gibanj v Evropi.

V odgovoru, ki ga je poslal tiskovni predstavnik Gabriel Kavčič, poudarjajo, da javno molitev Katoliške mladine podpirajo. »Javna molitev ne more biti sama po sebi sporna, nasprotno: tako v zgodovini kot dandanašnji so javne oblike izražanja vere bile in ostajajo povsem legitimne in običajne.

Tudi Ustava Republike Slovenije je v tem smislu jasna: 'Izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju je svobodno.'« (41. člen)

Škofje so tudi spomnili, da je bila molitev namenjena uspešnemu začetku študijskega leta, molili so za domovino, vero slovenske mladine, pa tudi za mir na Bližnjem vzhodu. »V tem smislu je vsakršno predvidevanje, da so preko javne molitve ogrožene človekove pravice, povsem brezpredmetno.

Javna molitev rožnega venca je v prvi vrsti priporočilo Bogu za omenjene dobre namene, zato pa za družbo blagodejna, vanjo ni nihče prisiljen, povabljeni pa smo prav vsi,« je pojasnil Kavčič.

Po mnenju škofov enakost spolov s tem tudi ni ogrožena, saj imamo vsak dan mnoge dogodke, ki jih različni organizatorji namenijo tej ali oni skupini.

Mi pa se skupaj z nekaterimi katoliškimi mediji sprašujemo, koga dejansko motijo moški, ki si upajo poklekniti pred Marijinim kipom in moliti. »Kako zelo prestrašen, reven in patetičen moraš biti sam v sebi, da te moti krščanska molitev na javnem kraju,« poudarja v komentarju Andreja Barat.

Gabriel Kavčič pa je zapisal: »Pomembno je, da javno pokleknemo pred sveto Mater Božjo in zmolimo rožni venec. Da se javno veselimo življenja. Da zmedeni javnosti, vsaj tistim, ki jih zanima, damo na voljo naše sporočilo, ki je sporočilo veselja.«

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...