Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mnogi so molili kleče. (foto: Rok Mihevc)
Mnogi so molili kleče. | (foto: Rok Mihevc)

Strah pred javno molitvijo?

Novice | 16.10.2023, 12:31 Marjana Debevec

Prva javna molitev rožnega venca na Kongresnem trgu je še pred samo izvedbo v javnosti naletela na veliko odzivov, sledili so številni komentarji. Veri nenaklonjeni mediji so pisali o vračanju v preteklost in ostro obsojali molitev, drugi pa poudarjali, da omenjeni napadi na kristjane kažejo na to, da delamo prav.

Nekatere medije je motilo, ker so bili na molitev vabljeni predvsem moški, češ da se s tem spodbuja neenakopravnost moških in žensk. S strani časnika Delo so Tiskovni urad Slovenske škofovske konference celo vprašali, ali ne gre pri tem za vzpon neokonservativnih gibanj v Evropi.

V odgovoru, ki ga je poslal tiskovni predstavnik Gabriel Kavčič, poudarjajo, da javno molitev Katoliške mladine podpirajo. »Javna molitev ne more biti sama po sebi sporna, nasprotno: tako v zgodovini kot dandanašnji so javne oblike izražanja vere bile in ostajajo povsem legitimne in običajne.

Tudi Ustava Republike Slovenije je v tem smislu jasna: 'Izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju je svobodno.'« (41. člen)

Škofje so tudi spomnili, da je bila molitev namenjena uspešnemu začetku študijskega leta, molili so za domovino, vero slovenske mladine, pa tudi za mir na Bližnjem vzhodu. »V tem smislu je vsakršno predvidevanje, da so preko javne molitve ogrožene človekove pravice, povsem brezpredmetno.

Javna molitev rožnega venca je v prvi vrsti priporočilo Bogu za omenjene dobre namene, zato pa za družbo blagodejna, vanjo ni nihče prisiljen, povabljeni pa smo prav vsi,« je pojasnil Kavčič.

Po mnenju škofov enakost spolov s tem tudi ni ogrožena, saj imamo vsak dan mnoge dogodke, ki jih različni organizatorji namenijo tej ali oni skupini.

Mi pa se skupaj z nekaterimi katoliškimi mediji sprašujemo, koga dejansko motijo moški, ki si upajo poklekniti pred Marijinim kipom in moliti. »Kako zelo prestrašen, reven in patetičen moraš biti sam v sebi, da te moti krščanska molitev na javnem kraju,« poudarja v komentarju Andreja Barat.

Gabriel Kavčič pa je zapisal: »Pomembno je, da javno pokleknemo pred sveto Mater Božjo in zmolimo rožni venec. Da se javno veselimo življenja. Da zmedeni javnosti, vsaj tistim, ki jih zanima, damo na voljo naše sporočilo, ki je sporočilo veselja.«

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...