Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Na Pohodu za življenje je pričevala Janja Kolenc (foto: Rok Mihevc)
Na Pohodu za življenje je pričevala Janja Kolenc | (foto: Rok Mihevc)

"Veliko nas je tistih, ki smo splav obžalovale"

Novice | 08.10.2023, 05:10 Marjana Debevec

Povabil bi vas, da sklenemo zavezo molitve in sočutja za tiste, ki so v stiski in za tiste, ki se niso zmogli odločiti za življenje, je na včerajšnjem Pohodu za življenje zbrane povabil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Zbrali smo pričevanja nekaterih govorcev.

Veseli smo bili vsakega udeleženca, ki je s seboj prinesel nasmeh, dobro voljo in pogum, da želi s svojo prisotnostjo spremeniti svet na bolje ter pomagati nerojenim otrokom, njihovim očetom in mamam v stiski ter bolnim in ostarelim, je po včerajšnjem odlično uspelem Pohodu za življenje za naš radio dejala njegova koordinatorica Urša Cankar Soares.

»Hvala, da smo skupaj pričevali in smo skupaj glas tistih, ki nimajo glasu. Veliko lepih besed je bilo izrečenih. Upamo in molimo, da se bodo dotaknile prav tistih src, ki jih rabijo slišati.«

Pohodniki so prehodili več ulic v središču Ljubljane
Pohodniki so prehodili več ulic v središču Ljubljane © Marjana Debevec

Med govorci je bil zdravnik Janez Rifel, ki je poudaril, da so zdravniki varuhi in zagovorniki življenja. »Med drugim v Hipokratovi prisegi piše, da ne bom nikoli nikomur, tudi ko bi me prosil, zapisal smrtne droge, ali ga z nasvetom napeljeval na tako misel. Prav tako ne bom nobeni ženski dal pripomočka za uničenje telesnega ploda.«

Ženevska deklaracija iz leta 1948 potrdi, da bo zdravnik spoštoval človeško življenje od spočetja naprej. Podobno je zapisano tudi v slovenskem zdravniškem kodeksu.

Pa vendar se življenje jemlje in to tistim najbolj ranljivim. Žrtve pa niso samo ti nerojeni otroci, ampak tudi njihove matere. »Čeprav se zanika, da se splav lahko obžaluje in se skriva ta dejstva, nas je ogromno žensk, tudi jaz, ki smo splav obžalovale,« je na včerajšnjem pohodu pričevala Janja Kolenc.

Pričevanje Janje Kolenc
Pričevanje Janje Kolenc © Marjana Debevec

Njene besede je potrdil nadškof Zore, ki je povedal, da je po elektronski pošti dobil naslednjo prošnjo: »Prosite tudi za mojo sestro. Odkar je pobegnila od materinstva, trpi in nihče ji ne more pomagati.«

Pohod za življenje 2023
Pohod za življenje 2023 © Marjana Debevec

Da bi bilo tega trpljenja čim manj, mamicam in očetom po splavu pomaga Rahelin vinograd. »To so duhovne vaje, ki sprejemajo vse, ne glede na njihovo versko ali drugačno prepričanje. Vse, ki so ranjeni zaradi splava. Vse, ki nosijo to bolečino,« je povedala Katarina Nzobandora iz Zavoda Živim.

Veselje do življenja je preplavilo našo prestolnico
Veselje do življenja je preplavilo našo prestolnico © Marjana Debevec

Na duhovne vaje pridejo starši splavljenih otrok, stari starši, bratje, sestre in tudi medicinsko osebje. »Sama sem dolga leta zbirala pogum, da sem kontaktirala pro-liferje, v tem primeru Zavod Živim. In naj nekaj povem: nihče me ni obsojal in nihče me ni nazival z morilko,« je še pričevala Janja. Ženske, ki se znajdejo v podobnih stiskah se lahko obrnejo na Rahelin vinograd.

Prve duhovne vaje Rahelin vinograd bodo že konec tega meseca.

Nosilci Pohoda za življenje so vedno bolj tudi mladi
Nosilci Pohoda za življenje so vedno bolj tudi mladi © Marjana Debevec

Udeleženci Pohoda za življenje so izžarevali veselje
Udeleženci Pohoda za življenje so izžarevali veselje © Marjana Debevec

Novice
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...