Štefan IskraŠtefan Iskra
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Gregor in Maja v studiu Radia Ognjišče ob predstavitvi projekta Vzdolž poti (foto: NL)
Gregor in Maja v studiu Radia Ognjišče ob predstavitvi projekta Vzdolž poti | (foto: NL)

Režiserka in plesalec: Svet postaja prehiter – zakaj se je dobro upočasniti?

Via positiva | 29.09.2023, 06:00 Nataša Ličen

Vzdolž poti je mednarodni projekt uprizoritvenih umetnosti na temo upočasnitve. Razvija in raziskuje nove oblike umetniškega ustvarjanja in produkcije, ki so v skladu s koncepti upočasnjevanja, okoljske osveščenosti, socialne vključenosti, medkulturnega dialoga in kolektivnega dela.

Upočasnitev je del rasti. V prepuščanju hitrejšemu tempu smo pozabili na čudeže življenja, na to, da se življenje odvija tudi v počasnejših tempih.

Majo Dekleva Lapajne in Gregorja Kamnikarja smo povabili na pogovor v oddaji »Via positiva«


»Najine poti so združene že dlje časa, združile so se tudi v omenjenem projektu. Že hoja sama je uprizoritev. Je ekološka dejavnost. Projekt ima več razsežnosti, hrbtna hoja se odzove na vse, avtomatično upočasni, ker smo bolj pozorni kam gremo, saj nismo narejeni za hojo nazaj, bolj smo pozorni na okolico, vidno polje se spremeni, opazimo podrobnosti, ki jih sicer ob usmerjenem vidu izpustimo. Delovalo je zelo filmsko.«

 

Vzratno po podeželju, kako drugače vidimo svet ob hoji nazaj?
Vzratno po podeželju, kako drugače vidimo svet ob hoji nazaj? © Osebni arhiv

Umetniški pohodi

Jedro projekta je štirinajst hoj, ki jih na podeželju izvajajo umetniški dvojci iz osmih držav. Vsak mednarodni umetniški dvojec izvede dva desetdnevna pohoda po podeželskih območjih Nemčije, Slovenije, Italije, Francije in Belgije. Hoje so hkrati umetniška produkcija in raziskovalno orodje projekta. Umetnikom-raziskovalcem omogočajo, da razvijajo, preizkušajo in analizirajo svoje uprizoritvene metode skupaj z občinstvi, ki jih srečujejo vzdolž poti.

Sistem nas ujame, vzgojeni smo v poslušne delavce, ki ne prevprašujejo svojih ne-pogojev dela, ne sistemov v katerih živimo, ne odnosov znotraj katerih smo vzgojeni.

Igranje in prevpraševanje naj bo živo.

»Umetniki smo dostikrat na robu, kar je pomembna pozicija, da se ne ustavljamo v istih premislekih, ampak odkrivamo novo, velikokrat smo lahko za koga čudaki. Način našega življenja uničuje planet do te mere, da na njem ne bo mogoče živeti. S projektom smo želeli približati umetnost, omogočiti tudi daljšo prisotnost umetnikov na podeželju

»Ključno je zaupanje v to, da imamo ustvarjalnost, lahko se upočasnimo in lahko vzpostavimo stik drug z drugim. Ena od posledic upočasnitve je dati več prostora, poslušati in slišati sebe in drugega. Biti dovzeten morebiti tudi za ranljivost.«

Gregor in Maja v izmenjavi doživetij v sklopu mednarodnega projekta Vzdolž poti.
Gregor in Maja v izmenjavi doživetij v sklopu mednarodnega projekta Vzdolž poti. © NL

Prisluhnite pogovoru, ki je zelo empatičen v več pomenih, z režiserko Majo in plesalcem Gregorjem v Via positivi.

Morda vas navdihneta za upočasnitev, če je tempo življenja ušel iz pod zdravega nadzora. Razprimo vsaj nekoliko prostor in dovolimo dotik utrinkom življenja, ki sicer drvijo mimo nas.

Via positiva
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...