Štefan IskraŠtefan Iskra
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Državni zbor, poslanci (foto: Bor Slana/STA)
Državni zbor, poslanci | (foto: Bor Slana/STA)

Koalicijska večina kljub očitkom o neustavnosti sprejela tri novele zakonov

Novice | 20.09.2023, 20:13 Uredništvo Radia Ognjišče Slovenska tiskovna agencija

Po predvidevanjih so bile na današnjem glasovanju v Državnem zboru sprejete novele treh zakonov, ki jim pravna stroka in opozicija očitajo skreganost s pravnim redom Republike Slovenije, neizvedljivost v praksi in v nekaterih določilih tudi neustavnost.

Povedano med današnjo razpravo, še posebej pa sami rezultati glasovanja so potrdili, na kar je v komentarju pred dnevi opozarjal kolega Robert Božič. Ta med drugim izpostavlja, da so bile poslanke in poslanci, ki so vse tri omenjene novele pospremili v sprejemanje v Državni zbor in jih danes tudi sprejeli, s strani Zakonodajno pravne službe, ustavnih pravnikov in nenazadnje tudi opozicije jasno opozorjeni, v kaj se spuščajo.

»Pijani oblasti v sprejemanje zavestno pošiljajo zakone, ki kršijo zakonodajo, se požvižgajo na Ustavo in teptajo človekove pravice. Zavestno torej kršijo prisego, da bodo spoštovali ustavni red in samo vprašanje časa je, kdaj se bodo spravili na naslednjo družbeno skupino in ji kratili njihove pravice,« še zapiše v komentarju.

Sprememba zakona o verski svobodi

Najprej so poslanci z 52 glasovi za in 18 glasovi proti sprejeli spremembo zakona o verski svobodi. Ta verskim skupnostim jemlje status splošno koristnih organizacij, višino državnega kritja prispevkov za socialno varnost verskim uslužbencem pa z zdajšnjih 100 odstotkov znižuje na 60 odstotkov.

Novela zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije

Nato so poslanci z 49 glasovi za in 20 glasovi proti sprejeli novelo zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, s katero želijo predlagatelji, kot pravijo, zagotoviti avtonomijo in depolitizacijo zbornice.

Predlog novele so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Matejo Čalušić.

Novela določa, da za člane nekaterih organov zbornice na naslednjih volitvah med drugim ne bi smeli kandidirati politični funkcionarji in člani organov političnih strank. Omejitev imenovanja se osredotoča na ključne organe zbornice, torej svet, upravni odbor ter predsednika in podpredsednike.

Novelo so na glasovanju podprli poslanci Svobode in Levice ter trije poslanci SD. Novele pa niso podprli v SDS in NSi.

Pijani oblasti v sprejemanje zavestno pošiljajo zakone, ki kršijo zakonodajo, se požvižgajo na Ustavo in teptajo človekove pravice.

Novela zakona o zaščiti živali

Kot tretjo pa so poslanci na večernem glasovanju sprejeli novelo zakona o zaščiti živali. Za je glasovalo 52 poslancev, proti jih je bilo 17.

Predlog novele zakona o zaščiti živali so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD). Potrjeni zakon med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah. Ureja tudi status terapevtskih psov.

Zakonsko besedilo določa tudi oblikovanje posebne enote uradnih veterinarjev, ki bo opravljala preglede, nadzorovala pogoje nastanitev in izvajala ukrepe na ozemlju celotne države.

Predvideva tudi vzpostavitev instituta kvalificiranega prijavitelja. Gre za osebe, katerih naloge bodo primarno v odkrivanju ter prijavljanju mučenja in zanemarjanja živali, osveščanju in sodelovanju v inšpekcijskih postopkih.

Ravno institut kvalificiranega prijavitelja je v javnosti dvigal največ prahu. Njegovi uvedbi so nasprotovali predvsem v veterinarski in kmetijski stroki, kjer so prepričani, da se s to določbo degradira veterinarski poklic, 40-urno izobraževanje, ki je potrebno za pridobitev tega naziva, pa da je premalo.

Do predloga novele zakona o zaščiti živali so bili kritični tudi v zakonodajnopravni službi DZ, kjer so med drugim, na obravnavi na matičnem odboru s kar 13 stranmi pripomb opozorili na številne zakonske pomanjkljivosti in celo neustavnost zakonskega predloga.

Novice
 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...