Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Simona in Matija Medvešček v parku pred Radiem Ognjišče (foto: Marjana Debevec)
Simona in Matija Medvešček v parku pred Radiem Ognjišče | (foto: Marjana Debevec)

Vsak dotik, vsak objem se zapiše v naše telo

Družinska kateheza | 05.09.2023, 20:50 Marjana Debevec

Kaj pomeni naravno načrtovanje družine? O tem smo se v Družinski katehezi pogovarjali z zakoncema Simono in Matijem Medvešček, ki sta svetovalca za metodo Sensiplan. Med ljudmi vlada prepričanje, da so te metode nezaneljive. Pa je res tako? Kaj pravijo izkušnje in podatki? V oddaji boste izvedeli, kako živeti na naraven način in tako bolje graditi tudi zakonski odnos. Če vas zanima več o tem načinu življenja, ste vabljeni na prvo informativno srečanje, ki bo že 26. septembra.

Kaj sploh je naravno načrtovanje družine?

Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je Metoda naravnega načrtovanja družine (NND) ravnanje, s pomočjo katerega lahko poskušamo zanositi ali pa se nosečnosti izogniti, ker lahko z opazovanjem naravno pojavljajočih se telesnih znakov in znamenj tekom menstruacijskega cikla določimo plodne in neplodne dni - torej vsak dan sproti oz. v vsakem aktualnem ciklu.

Če uporabljamo Metodo naravnega načrtovanja družine za preprečevanje nosečnosti, predpostavlja ta metoda vzdržnost spolnih odnosov v plodni fazi cikla.

Torej preprosteje rečeno, pri naravnih metodah načrtovanja družine ne posegamo tako v žensko kot moško telo, ampak živimo s svojimi naravnimi danostmi, v sozvočju s svojim telesom in s tem s svojo cikličnostjo.

Predstave o ciklični plodnosti ženske so zelo stare. Prve zapise najdemo že pri znanih antičnih filozofih in v judovskem gradivu.

KOLEDARSKA METODA

Prva znanstvena spoznanja o plodnem času sta nam posredovala ginekologa Japonec Ogino in Avstrijec Knaus, ki sta v 30. letih 20. stoletja neodvisno drug od drugega ugotovila, da pride do ovulacije približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo.

Njuno odkritje je bilo revolucionarno za razvoj naravnih metod, njuna t.i. Knaus-Oginova metoda ali bolj splošno, koledarska metoda, ki je temeljila na statističnih izračunih plodnih in neplodnih dni prejšnjih ciklov, pa je nezanesljiva in je danes ne uporabljamo več.

Kljub temu jo še vedno najdemo v mnogih brošurah o kontracepciji in žal tudi v algoritmih aplikacij za določanje plodnosti na pametnih telefonih.

TEMPERATURNA METODA

Bistveno zanesljivejša temperaturna metoda temelji na spremembah telesne temperature med ženskim ciklom. O povezavi med zvišano telesno temperature in ovulacijo naj bi prvi domneval Nizozemec van de Velde.

Prvi, ki je priporočal uporabo teh sprememb za načrtovanje družine, je bil okrog leta 1935 nemški župnik Wilhelm Hillebrand. Leta 1954 pa je nemški ginekolog Gerhard Döring objavil kratek, splošno razumljiv učbenik temperaturne metode ter jo predstavil širšim krogom.

OVULACIJSKA METODA

Ovulacijska metoda ali metoda opazovanja materničnega vratu (t.i. cervikalne sluzi), ki jo je razvil avstralski nevrolog John Billings okrog leta 1960, temelji samo na opazovanju sluzi, ki jo maternični vrat izloča v času okrog ovulacije.

Za današnje zahteve je njena zanesljivost premajhna, zato se jo poslužujemo samo v določenih življenjskih obdobjih (npr. v času po porodu ali v času predmenopavze pri določenih ženskah) ali pri določenih diagnozah (npr. sindromu policističnih jajčnikov, pri oligomenoreji).

V Sloveniji je bolj poznana t.i. Fertility care metoda, ki je prav tako osnovana na opazovanju cervikalne sluzi, v 1970-ih letih jo je začel razvijati ameriški ginekolog dr. Thomas Hilgers s svojo raziskovalno ekipo na univerzi v Omahi.

Znan je po razvoju metode NaPro Technology (t.i. napredna proizvodna tehnologija), za reševanje težav s plodnostjo. Ta vključuje tudi druge diagnostične postopke za ugotavljanje vzrokov neplodnosti: npr. hormonske krvne teste, ultrazvočne preiskave, itd.).

SIMPTOTERMALNA METODA

Simptotermalna metoda povezuje opazovanja telesne temperature in sluzi materničnega vratu. Prvi jo je leta 1965 javno predstavil avstrijski zdravnik Josepf Rötzer.

Leta 1981 je bila v Nemčiji ustanovljena delovna skupina, ki je v letih 1984-1991 delovala na več univerzah s poudarkom na univerzi v Düsseldorfu, ki je obširno preučila vse prej omenjene metode za spremljanje plodnosti in izkazalo se je, da je za zagotavljanje največje možne zanesljivosti v vseh treh smereh (torej ko ne želimo zanosit, ko želimo zanosit ali ko želimo samo spremljat svojo plodnost), nujno potrebno spremljanje dveh različnih znakov, torej merjenje telesne temperature in opazovanje cervikalne sluzi.

Ker smo v zadnjih letih po vsem svetu zasledili nadaljnje razvijanje in novosti na področju naravnih metod, kar je vodilo k določeni nepreglednosti glede kvalitete, uporabnosti in predvsem zanesljivosti, nosi od jeseni 2010 ta simptotermalna metoda ime Sensiplan. To ime je zaščiteno ne le v Evropi, ampak tudi v ZDA, Kanadi in drugih državah.

Kakšne naravne metode načrtovanja družine  poznamo danes?

Poznamo pravzaprav vse metode, ki jih je ravnokar omenila Simona.

Koledarska metoda se še vedno npr. uporablja pri preračunu t.i. predvidenega datuma poroda oz. znotraj Naegelejevega pravila, ko ginekologi privzamejo, da je povprečna dolžina menstrualnega cikla 28 dni in se ovulacija (oz. sprostitev jajčeca iz jajčnika) zgodi na 14. dan cikla.

Mlada dekleta danes pogosto za beleženje menstruacij uporabljajo različne aplikacije na telefonih (npr. Clue, Flo, Ovia...), ki prav tako še vedno bazirajo samo na statističnih podatkih o dolžini ciklov in so zato za spremljanje plodnosti nezanesljiva.

Tega se je vsekakor potrebno zavedati, saj jim dekleta prepogosto zaupajo tudi, ko postanejo spolno aktivna in posledično prihaja do neželenih nosečnosti.

Mnoga dekleta se odločijo za spremljanje plodnosti na podlagi beleženja cervikalne sluzi, poznamo več metod: Billingsonovo metodo, Fertility care metodo, samostojno ali z NaPro tehnologijo, ko gre za probleme, povezane z zanositvijo, obe vključujeta Creightonov model standardizirane lestvice za oceno sprememb v sluzi materničnega vratu, metoda TwoDay, itd.

Potem so pa še simpto-termalne metode, teh je spet več ducat, ki spremljajo dva znaka, bazalno telesno temperaturo in cervikalno sluz.

Katere so najbolj zanesljive?

Zagotovo so najbolj zanesljive simpto-termalne metode, kar je tudi povsem matematično logično razložljivo. Mislim, da je povsem razumljivo, da je spremljanje dveh znakov vedno več, kot spremljanje enega samega. Ker v tem primeru en znak potrjuje drugega, ali pa ga ovrže.

Delovna skupina v Dusseldorfu je ugotovila, da sta nujno potrebna dva različna znaka za optimalno zanesljivost. Torej ne zadošča, da spremljamo npr. cervikalno sluz in maternični vrat, ker gre za isti znak. Maternični vrat lahko le nadomešča sluz, v kolikor je te premalo ali je ta anomalna npr. zaradi jemanja določenih zdravil, različnih terapij zdravljenja.

Tako pridemo do zaključka, da je beleženje jutranje temperature neizbežno, v kolikor želimo tako visoko zanesljivost, da lahko stopimo ob bok vsakršni kontracepciji.

Simona in Matija Medvešček sta svetovalca za metodo Sensiplan
Simona in Matija Medvešček sta svetovalca za metodo Sensiplan © Marjana Debevec

Ali lahko opišete, kako deluje metoda Sensiplan (vsaj bistvene stvari)?

Simpto-termalna metoda Sensiplan temelji na opazovanju dveh telesnih znakov, merjenju jutranje telesne temperature in spremljanju sluzi materničnega vratu.
Vsako jutro, takoj ko se zbudite, si izmerite bazalno temperaturo in meritev bodisi vnesete v preglednico ali pa kar v aplikacijo, ki smo jo razvili v ta namen.

Tekom dneva si opazujete sluz, ki jo lahko začutite, otipate in vidite. Sama svetujem, da sluz opazujemo pred uriniranjem (npr. zjutraj, opoldan in zvečer), da vzpostavimo neko rutino in bo tako čez čas (nekje v 3-6 mesecih) spremljanje postalo povsem rutinsko, kot je npr. čiščenje zob, ki vam ne predstavlja več nikakršnega napora.

Če potegnete s prstom ali s toaletnim papirjem, ki ni preveč upojen, prek vhoda v nožnico, boste morda opazile, da kdaj bolj gladko zdrsne kot druge dni. Včasih se bo nanj prijelo kaj sluzi, drugič ne. Svoja opažanja zvečer zapišemo v preglednico ali v app, saj se sluz tekom dneva lahko spreminja.

Opazovane znake ovrednotimo po točno določenih pravilih oz. nam jih zvrednoti aplikacija, tako da vsak dan sproti vemo, ali smo ta dan plodne ali neplodne.

Koliko časa je ženska v povprečju plodna v enem ciklusu?

Žena je v resnici znotraj vsakega cikla plodna le 12-18 ur, če gledamo samo, koliko časa po ovulaciji lahko jajčece preživi oz. je sposobno oploditve.

Skupna plodnost para pa je 4-6 dni, saj semenčeca lahko preživijo v sluzi materničnega vratu, ki nastaja v žlezah, t.i. kriptah materničnega vratu. Ta sluz je polna beljakovin, mineralov in sladkorjev in tako semenčice v njej počakajo na ovulacijo.

Če pa je vprašanje, koliko dni znotraj enega cikla mora žena računati s plodnostjo, lahko rečem, da približno tretjino cikla (če privzamemo približno enomesečne cikle), ker točen delež seveda zavisi od dolžine cikla. Delež plodnih dni se povečuje, če so njeni cikli kratki oz. zmanjšuje, v kolikor ima daljše cikle.

Kako je z ženskami, ki nimajo rednih menstruacij? Ali te metode delujejo tudi pri njih?

Ja, seveda metoda deluje pri vseh ženskah, v vseh življenjskih situacijah, tudi pri tistih, ki nimajo rednih menstruacij. Zakaj? Ker ne gre za statistično metodo, ampak metodo, ki v vsakem ciklu sproti, dan za dnem, zasleduje tvojo plodnost.

Verjetno že veste, da je plodnost ženske čisti luksuz in se ji telo najprej odpove (lahko za nekaj dni, lahko pa tudi za daljše obdobje), v kolikor smo pod stalnim stresom, pritiski, skratka ko je naš življenjski tempo predivji, pogosto tudi, ko smo resno bolne ali presuhe, pa v težkih življenjskih preizkušnjah.

Zato jaz rada rečem, da s spremljanjem plodnosti oz. življenjem z naravnimi metodami dobimo mnogo več kot le informacijo o plodnosti, dobimo vpogled v svoje telo, v svoje funkcioniranje, razumevanje, kaj vse na nas vpliva in mislim da vsaka, slej ali prej, ko vidi, da se njen cikel ruši ali je porušen, začne slabe navade, razvade opuščat oz. počasi, s spreminjajočim se življenjem, ki se seveda odraža tudi v razpredelnici na ciklu, podpre najprej samo sebe, svoje zdravje, zaradi izboljšanega počutja pa posledično vpliva tudi na odnos s fantom oz. možem, otroke, skratka na vse okrog sebe.

Mislim, da če bi bolj živeli v stiku s svojimi telesi, s samimi seboj, bi bilo med nami manj izgorelosti, manj bolezni, pa tudi manj turbolentnosti v odnosih.

Kaj pa v času menopavze ali dojenja?

Metodo Sensiplan je seveda mogoče živeti tudi v času pred menopavzo in v času dojenja. Ker pa je ta čas za vsako izmed nas zelo specifičen, svetujem, da se v tem času s posameznico ali parom pogovorimo, kako najbolje podpremo njeno telo in kako ga beležimo.

Npr. če v času dojenja, lahko je to tudi več mesecev, ne bomo imele sluzi, si ne bomo vsak dan po nepotrebnem merile jutranje temperature, ampak bomo opazovale samo sluz oz. v tem obdobju živele po sluzni oz. Billingsonovi metodi. Enako, če bomo imele pred menopavzo zelo dolge cikle (npr. na pol leta).

Spet druge pa imajo pred menopavzo zelo kratke cikle, vedno krajše, pri njih pa je vsakodnevno merjenje temperature nujno potrebno, da zasledujemo funkcionalnost jajčnikov in s tem povezane hormonske spremembe.

S kakšnimi težavami se srečujejo zakonski pari, ki jih vidva spremljata pri učenju metode Sensiplan?

Poučujeva veliko mladih, posameznic in parov, ki razmišljajo o poročenosti, skupnem življenju, ... veliko pa je tudi parov, ki se za metodo odločijo po porodu, ko nikakor ne smejo zanosit zaradi zdravstvenih ovir ali, ker so preobremenjeni s trenutnim življenjem, številom otrok in si ne želijo zanositi.

Vse več je tudi parov, ki ne morejo zanositi, tudi več let, mnogi pridejo do naju, ko so še na poti ali so že šli čez vse mogoče postopke umetne oploditve in je stroka nad njimi naredila križ. Tako da so interesi zelo različni.

Lahko rečem, da s popolno odprtostjo in razpoložljivostjo do drugega, razumevanjem, 200 % iskrenostjo (tudi če jo je težko slišat, npr. ko gre za moško sterilnost) in seveda iskanjem rešitve za vsako posameznico/ par posebej, s pozitivno naravnanostjo, ko skupaj ugotovimo izvor problema in ga tudi skupaj razrešujemo, nikoli ni slepe ulice. Vse težave dobijo smisel. In par ve, pri čem je.

Simona in Matija Medvešček sta spregovorila o metodi Sensiplan
Simona in Matija Medvešček sta spregovorila o metodi Sensiplan © Marjana Debevec

Katere so dobre in slabe strani simptotermalne metode?

DOBRE LASTNOSTI:
• je zelo zanesljiva metoda v vseh smereh: ko želite spremljat svojo plodnost, ko načrtujete otroka, omogoča pa tudi zanesljivo preprečevanje spočetja
• je brez zdravju škodljivih stranskih učinkov
• vam odpre vse čute ter vas seznani s tiho govorico vašega telesa
• omogoča boljše razumevanje lastnega cikla ter daje dodatne informacije pri cikličnih motnjah
• vam ozavesti plodnost, ki tako preneha biti nekaj abstraktnega, saj jo lahko zaznate v svojem telesu. Zanimiva je tudi za dekleta in žene, ki ne živijo partnerskega odnosa, ampak želijo živeti v stiku s svojim telesom.
• pomaga ženskam in parom uresničiti željo po otroku: z opazovanjem znakov plodnosti lahko prepoznate najbolj plodno fazo v ciklu
• daje zelo uporabne diagnostične namige, če se želja po otroku ne uresniči takoj, pa tudi govori o celokupnem zdravju ženske oz. namiguje na določena bolezenska stanja, ki se jih lahko še pravočasno razreši
• spodbuja komunikacijo para o ljubezni, spolnosti in skupni plodnosti – kar je po mojem prepričanju vseživljenjska nujnost, ki zagotovo povezuje in o čemer čisto premalo govorimo
• preko graditve doživljenjske unikatnosti vajinega spolnega življenja, gradi in poglablja vajin odnos tudi na drugih področjih – če se zmoreva poslušat, slišat in upoštevat v spolnosti, biti iskrena (seveda kolikor že zmoreva) v doživljanju, najmanjših podrobnostih in najtemnejših kotičkih svojih duš, postajava eno meso, nerazdružljiva
• ponuja možnost, da odkrijete nove oblike nežnosti, izkazovanja ljubezni, vabi k vseživljenjski kreativnosti, saj se ves čas spreminjamo
• lahko pozabimo na kakšno od pravil za preračunavanje plodnosti, ker imamo app, ki je zanesljiv

SLABE LASTNOSTI:
• predpogoj za zanesljivo uporabo je učno obdobje (nekje od 3 mesecev do pol leta), da se naučimo dobrega samoopazovanja in beleženja plodnih znakov
• v tem obdobju učenja, pa morda tudi kdaj kasneje v življenju, ko pademo iz rutine (npr. po nosečnostih), je potreben napor, da začnemo vsakodnevno opazovat sluz in meriti jutranjo temperaturo
• vsakodnevno opazovanje, ki pa se jo vsak navaid, kot ščetkanje zob
• predstavlja lahko prevelik izziv, kadar gre za umanjkanje partnerstva. Metoda "bremeni" ali pa pomaga obema. To je običajno odločitev para.

Za koga pa je ta metoda primerna?

K metodi prav toplo povabim vsakogar, sama celo pravim, da je življenje z naravnimi metodami način življenja, ki si ga je za nas zamislil Bog. Ko odkriješ ciklično dogajanje v svojem telesu, razumeš številne telesne in duševne spremembe, ki se ti dogajajo in začneš živet v skladu z njimi.

S to metodo ženska in moški spoznavata delovanje v svojem telesu, predvsem v telesu ženske. Mnogi mladi se danes podajajo v zgodnjo spolnost, svojega telesa pa v resnici ne poznajo. Kaj nam ta metoda omogoča?

Ja, na žalost to drži, zgodnja spolnost med mladimi je nekaj povsem normalnega, še več, več kot imaš spolnih izkušenj v tem obdobju, za večjega frajerja/ frajerko pogosto veljaš. Prevečkrat se govori samo o izkušnjah spolnosti na ravni telesa, kaj pa vse to pusti na čustveni in duhovni ravni? Narobe svet.

Mladostniki danes v sklopu biologije v 8. razredu in tudi kasneje na srednješolskem nivoju na sistematskih pregledih poslušajo, da vsekakor lahko eksperimentirajo s svojim telesom, da samozadovoljevanje sprošča in je za telo celo zdravilno, da jim nihče ne preprečuje spolnih odnosov, da pa naj seveda pazijo, da ne pride do neželene zanositve, zato naj se poslužujejo uporabe bariernih metod ali kontracepcije, če pa se že slučajno zgodi, je rešitev tudi postabortivna tabletka, ki naj jo čim prej vzamejo.

Vsekakor pa naj ne uporabljajo kakršnih koli naravnih metod, ker so popolnoma nezanesljive.

Metoda Sensiplan sodi v povsem drugačen način razmišljanja in dojemanja našega telesa. Vsak dotik, vsak objem se zapiše v naše telo, prav tako spolni odnos... če se tega zavedamo ali pa ne. Dobro je, da razumemo delovanje svojega telesa, da lahko potem v skladu z njegovimi danostmi, živimo.

Kaj prinaša ženski s tem, ko jo vodi k temu, da prisluhe svojim občutjem?

Vodi jo k sebi, domov, k Izvoru, pisano z veliko začetnico, kjer se vse začne in steka. Najprej moram poznati in razumeti sebe, se sprejeti, da lahko stopim v odnos.
Življenje z metodo ji prinese varnost in gotovost, vsak dan se pozna, ali lahko zanosi ali ne.

Hkrati pa tudi pozna v katerem delu cikla je in kateri hormoni prevladujejo.

Obenem pa te metode pomagajo tudi parom, ki si želijo zanositi, saj pomaga določiti plodne dneve?

Drži. V vsakem ciklu lahko sproti določimo najbolj plodne dni in je tako verjetnost za zanositev večja, preračunano približno 6x večja. Vsekakor pa je prednost metode tudi v tem, da odkrijemo motnje, morebitne telesne primankljaje, ki povzročajo trenutno neplodnost in jih odpravimo.

Mnogo parov je zanosilo tudi pri naju dveh, celo takih, nad katerimi so ginekologi izgubili vsakršno upanje, saj so zaključili že vse mogoče postopke umetne oploditve, nekatere, npr. IVF tudi večkrat.

Po vseh teh letih izkušenj sva mnenja, da bi najboljše rezultate za reševanje težav povezanih s plodnostjo dosegli, če bi se povezali svetovalci metode in ginekologi, kar v tujini (npr. Nemčiji) že počnejo.

Nekateri pari NND doživljajo predvsem kot omejitev. Kaj bi jim vidva odgovorila?

Življenje je izpolnjeno, če ga živimo v skladu z zapovedmi, ki jih je preko Mojzesa razodel Bog Oče. Pravila lahko doživljamo kot omejitve, a če razumemo, zakaj so za nas dobra oz. da so nam dana v blagoslov, ki ga tudi že izkušamo (le ozavestiti ga moramo), se jih bomo skušali držati.

S parom bi se iskreno pogovarjala, kaj ju omejuje in ju seveda dobrohotno poslušala v njuni izkušnji. Mnoge pare npr. moti, da ne morejo imeti vsak dan oz. kadar si zaželijo, spolnega odnosa z izlivom v nožnico.

Ja, današnji svet nas večkrat prepričuje, da moramo vse dobiti takoj ali vsaj čim hitreje, zelo malokrat pa slišimo, da je čar čakanja priložnost za poglabljanje najinega odnosa, da lahko razvijava tudi druge oblike izkazovanja ljubezni, da se krepiva v potrpežljivosti, kdaj tudi v odpovedi.

Kasneje npr. moškemu ne bo problem počakat prvih 6 tednov po porodu ali pa ko bo žena službeno odpotovala za en mesec, ker bosta takrat že imela razvite tudi druge oblike izkazovanja ljubezni.

Prepričana sem, da je Bog Oče v vsakega izmed nas položil izvirno kodo in nam v vsakodnevnem življenju podarja vse, = Svetega Duha, da jo lahko v polnosti uresničimo.

Omejitve so, pravila so. A ko postaviva na tehtnico še prednosti, rast ljubezni, živeti skladno z naravo, poslušati telo... je življenje s to metodo velik plus.

Kakšne pozitivne učinke prinesejo te metode za odnos?

Naravne metode so način življenja, ki naju od vedno (sedaj že več kot 20 let) zbližujejo. Po njih se zelo močno zavedava, kako čudovito sva ustvarjena. Da sva velik dar drug za drugega.

Ker se ves čas spreminjava, je življenje z metodo dinamično oz. naju sili k pogovoru, veliki iskrenosti, iskanju novih strategij dvorjenja in ljubljenja, kot tudi nenehni razpoložljivosti za drugega. Lahko bi rekla, da iz metode raste najina ljubezen.

Na spolnost gledava celostno. Tako kot naju metoda uči cikličnosti, sodelovanja hipofize, hormonov, počutja, plodnih in neplodnih dni, tako se tudi midva učiva osrečevati drug drugega na tisoč in en način. Ni dan enak dnevu in sploh ni bojazni da padeš v rutino.

Z odkrivanjem telesnosti drugega, odkrivava nove načine, kako živeti polno in srečno. Z zaupanjem raste najina sreča.

Odprli smo nekaj vprašanj, podali nekaj odgovorov,... kaj pa če ima kdo še kakšna vprašanja ali dileme?

Povsem enostavno, nekaj je napisanega na spletnih straneh Sensiplan.si, tam so tudi objavljeni termini za brezplačana informativna srečanja, običajno kar prek ekrana, mimogrede, v septembru je to 26.9. ob osmih zvečer.

Lahko pa tudi stopijo v stik kar direktno na moj e-mail simona.medvescek@gmail.com ali pa info@sensiplan.si.

Družinska kateheza
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.