Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pedenjped (foto: )
Pedenjped | (foto: )

Veste, kdo je narisal znanega Pedenjpeda?

Naš gost | 04.09.2023, 11:30 Jože Bartolj

Naš gost je bil ilustrator, ustvarjalec stripa in filmski animator Marjan Manček. Letos januarja je dopolnil 75 let in tako smo pogovor z njim pripravili še v znamenju lepe življenjske obletnice.

Pogovor smo začeli z aktualno noto, saj se je pravkar začelo novo šolsko leto. Tudi Manček je bil nekaj časa učitelj, ampak kasneje v svobodnem poklicu karikaturista, ilustratorja in animatorja je imel veliko opravka z mladino.

Marjan Manček
Marjan Manček © Jože Bartolj

Povedal nam je, da je imel šolo sicer rad, vendar pa ne vseh predmetov enako. Angleških lekcij se je učil kar naprej po knjigi, kakšni drugi predmeti pa so mu bili trši oreh. Naš gost je šolo obiskoval sredi pedesetih let v Novem mestu in od takrat se je mnogo stvari spremenilo ... No, nekaj pa ostaja enako vsa leta. Šola je sicer zelo resna stvar, ampak kanček humorja je pa vendarle vedno dobrodošel. In Marjan Manček je imel humor vedno rad. To lahko razberemo tudi iz njegovih likovnih del ... Junaki kot so Pedenjped, Modri medvedek, Dajnomir in Miliboža, Hribci so bili ustvarjeni, da bi se ljudje (morda predvsem otroci) ob tem (tudi) smejali.

Marjan Manče se je začel ukvarjati s karikaturo še v gimnaziji, ko pa je odšel na študij zgodovine in angleščine v Ljubljano, je od svojih risb tudi živel. Sodeloval je s satiričnim listom Pavliha, ki je nekoč oral humoristično ledino. Tam je spoznal Boža Kosa in Bineta Roglja in sodeloval tudi na mednarodnem bienalu karikature. Vprašali smo ga, kako je pri Slovencih s humorjem, saj se sicer radi smejemo, ampak na tem področju nismo tako sproščeni, kot recimo Srbi.

Pri Mančkovi likovni poti je zanimivo to, da kljub temu, da je ilustriral več kot 200 knjig (Pedenjped, Mojca Pokrajculja, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Peter Klepec, Zrcalce, Kraljična na zrnu graha ...) in bi lahko rekli, da je eden najuspešnejših ilustratorjev pri nas, je likovni samouk. Po izobrazbi je profesor angleščine in zgodovine. Vrata v svet ilustracije so mu odprle ravno njegove karikature, ki jih je uspešno objavljal tudi v tujini! Kljub temu je med drugim prejemnik najpomembnejše nagrade na področju ilustracije - nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo. In to je nagrada strokovne žirije.

Pogovarjali smo se tudi o tem, kako je kot ilustrator med drugim izjemno upodobil poezijo nekaterih izjemnih slovenskih pesnikov Nika Grafenauerja, Miroslava Košute, Saše Vegri, Toneta Pavčka ter zgodbe Polonce Kovač, Slavka Pregla in vrsto ljudskih pripovedi. Manček poudarja, da je umetniška beseda pomembna ...

V neformalnem delu pogovora, nam je zaupal, da se kljub temu, da je bil rojen na Dolenjskem, nima za Dolenjca. Njegov oče izvira iz Štajerske, mama pa iz Notranjske, ženo je spoznal na študiju v Ljubljani, nekaj časa živel v Medvodah in Crikvenici, končno pa se je ustali v vasi Selšček, ki je tudi vas Maksima Gasparija. Tako zase pravi, da je Slovenec.

Prisluhnite zanimivemu pogovoru z zanimivim gostom.

 

Naš gost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.