Štefan IskraŠtefan Iskra
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Pedenjped (foto: )
Pedenjped | (foto: )

Veste, kdo je narisal znanega Pedenjpeda?

Naš gost | 04.09.2023, 11:30 Jože Bartolj

Naš gost je bil ilustrator, ustvarjalec stripa in filmski animator Marjan Manček. Letos januarja je dopolnil 75 let in tako smo pogovor z njim pripravili še v znamenju lepe življenjske obletnice.

Pogovor smo začeli z aktualno noto, saj se je pravkar začelo novo šolsko leto. Tudi Manček je bil nekaj časa učitelj, ampak kasneje v svobodnem poklicu karikaturista, ilustratorja in animatorja je imel veliko opravka z mladino.

Marjan Manček
Marjan Manček © Jože Bartolj

Povedal nam je, da je imel šolo sicer rad, vendar pa ne vseh predmetov enako. Angleških lekcij se je učil kar naprej po knjigi, kakšni drugi predmeti pa so mu bili trši oreh. Naš gost je šolo obiskoval sredi pedesetih let v Novem mestu in od takrat se je mnogo stvari spremenilo ... No, nekaj pa ostaja enako vsa leta. Šola je sicer zelo resna stvar, ampak kanček humorja je pa vendarle vedno dobrodošel. In Marjan Manček je imel humor vedno rad. To lahko razberemo tudi iz njegovih likovnih del ... Junaki kot so Pedenjped, Modri medvedek, Dajnomir in Miliboža, Hribci so bili ustvarjeni, da bi se ljudje (morda predvsem otroci) ob tem (tudi) smejali.

Marjan Manče se je začel ukvarjati s karikaturo še v gimnaziji, ko pa je odšel na študij zgodovine in angleščine v Ljubljano, je od svojih risb tudi živel. Sodeloval je s satiričnim listom Pavliha, ki je nekoč oral humoristično ledino. Tam je spoznal Boža Kosa in Bineta Roglja in sodeloval tudi na mednarodnem bienalu karikature. Vprašali smo ga, kako je pri Slovencih s humorjem, saj se sicer radi smejemo, ampak na tem področju nismo tako sproščeni, kot recimo Srbi.

Pri Mančkovi likovni poti je zanimivo to, da kljub temu, da je ilustriral več kot 200 knjig (Pedenjped, Mojca Pokrajculja, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Peter Klepec, Zrcalce, Kraljična na zrnu graha ...) in bi lahko rekli, da je eden najuspešnejših ilustratorjev pri nas, je likovni samouk. Po izobrazbi je profesor angleščine in zgodovine. Vrata v svet ilustracije so mu odprle ravno njegove karikature, ki jih je uspešno objavljal tudi v tujini! Kljub temu je med drugim prejemnik najpomembnejše nagrade na področju ilustracije - nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo. In to je nagrada strokovne žirije.

Pogovarjali smo se tudi o tem, kako je kot ilustrator med drugim izjemno upodobil poezijo nekaterih izjemnih slovenskih pesnikov Nika Grafenauerja, Miroslava Košute, Saše Vegri, Toneta Pavčka ter zgodbe Polonce Kovač, Slavka Pregla in vrsto ljudskih pripovedi. Manček poudarja, da je umetniška beseda pomembna ...

V neformalnem delu pogovora, nam je zaupal, da se kljub temu, da je bil rojen na Dolenjskem, nima za Dolenjca. Njegov oče izvira iz Štajerske, mama pa iz Notranjske, ženo je spoznal na študiju v Ljubljani, nekaj časa živel v Medvodah in Crikvenici, končno pa se je ustali v vasi Selšček, ki je tudi vas Maksima Gasparija. Tako zase pravi, da je Slovenec.

Prisluhnite zanimivemu pogovoru z zanimivim gostom.

 

Naš gost
 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...