Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež v Marseillu (foto: Dicastero per la Comunicazione: Direzione Tecnologica - Divisione Produzione Fotografica)
Papež v Marseillu | (foto: Dicastero per la Comunicazione: Direzione Tecnologica - Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Naša dolžnost je pomagati ljudem, ki lahko utonejo v morju

Svet | 23.09.2023, 08:02 Alen Salihović Vatican News

Papež Frančišek se mudi na svojem 44. apostolskem potovanju. V Marseillu se udeležuje sklepnega dela dogodka »Sredozemska srečanja«, na katerem so zbrani škofje in mladi iz 31 evropskih držav, med njimi je tudi mariboski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Med letom v to francosko letoviške je sveti oče novinrajem dejal, da bo sicer v tem kraju malo časa, da so pa v tem mestu različne stvari kot so vrata, okno, vse na Sredozemlje.

Papež v Marseillu
Papež v Marseillu © Divisione Produzione Fotografica

Po prihodu v Marseiil se je papež odpravil na marijansko molitev s škofijskimi duhovniki v baziliki Notre Dame de la Garde (Naše Gospe Varuhinje), poroča slovensko uredništvo Vatican News. Zbrane je nagovoril in poudaril, da so duhovniki in posvečene osebe poklicani, da bi ljudem pomagali začutiti Jezusov pogled ter hkrati prinašati Jezusu pogled bratov. »Bratje, sestre, učimo se od tega pogleda, ne dopustimo, da bi minil dan, ne da bi se spomnili, kdaj smo ga sami prejeli, ter ga naredimo za svojega, da bi bili moški in ženske sočutja.Bližina, sočutje, nežnost. Ne pozabimo. Biti sočutni pomeni biti blizu in nežni. Odprimo vrata cerkva in župnišč, predvsem pa vrata srca, da bi s svojo krotkostjo, prijaznostjo in sprejemanjem kazali obličje našega Gospoda. Kdorkoli se vam približa, naj ne najde razdalje in obsojanja, ampak pričevanje ponižnega veselja, ki je rodovitnejše od vsakršne nastopaške sposobnosti. Naj tisti, ki jih je življenje ranilo, v vašem pogledu najdejo varen pristan, sprejem, v vašem objemu spodbudo, v vaših rokah, ki zmorejo obrisati solze, nežnost. Kljub številnim vsakodnevnim opravilom, prosim, ne dovolite, da bi izginila toplota očetovskega in materinskega pogleda Boga. Duhovnike prosim: pri zakramentu sprave vedno odpuščajte, odpuščajte! Bodite velikodušni, kakor je Bog velikodušen do nas. Odpuščajte! In z Božjim odpuščanjem se v življenju odpre veliko poti,« je dejal. 

Po marijanski molitvi se je sveti oče podal k spominskemu obeležju, posvečenem mornarjem in migrantom, ki so na morju izgubili življenje. Gre za znamenje križa, ki simbolizira tri teologalne kreposti: vero, upanje in ljubezen. Ob papežu so se zbrali predstavniki različnih verskih skupnosti ter tudi predstavniki ustanov, ki se posvečajo migrantom in pomorščakom, medverskemu dialogu in karitativnosti, poroča Vatican News.

»Srečanje je bilo preplet zbrane tišine, molitve in petja, ob koncu pa so pred križ položili tudi venec. Sveti oče je zbrane nagovoril in spodbudil, naj mesto Marseille postane mozaik miru. Spregovoril je o dolžnosti človeštva, da pomaga ljudem, ki se z upanjem na boljšo prihodnost podajo čez morje in tvegajo, da bodo utonili. Poudaril je, da ne moremo več gledati tragedij brodolomov, ki jih povzročata kruto trgovanje in fanatizem brezbrižnosti,« so še zapisali.

Poudarki iz papeževega nagovora - vir: Vatican News

Preveč oseb, ki so na begu pred konflikti, revščino in okoljskimi nesrečami, v valovih Sredozemskega morja najde dokončno zavrnitev svojega iskanja boljše prihodnosti. In tako je to čudovito morje postalo ogromno pokopališče, kjer so mnogi bratje in sestre prikrajšani celo za pravico do groba, in to, kar je pokopano, je le človeško dostojanstvo. 

Ne moremo pristati na to, da se s človeškimi bitji ravna kot s trgovskim blagom, se jih zapira in muči na strašne načine; ne moremo več gledati tragedij brodolomov, ki jih povzročata kruto trgovanje in fanatizem brezbrižnosti. Osebam, ki tvegajo, da bodo utonile, ko bodo zapuščene sredi valov, je treba pomagati. To je dolžnost človeštva, to je dolžnost civilizacije!

Tudi Marseille, za katerega je značilen bogat verski pluralizem, je danes na razpotju: srečanje ali spor. In zahvaljujem se vsem, ki stopate na stran srečanja: hvala za vašo solidarno in konkretno zavzemanje za vlaganje v ljudi in njihovo integracijo. Lepo je, da je tu Marseille-Espérance, ustanova za medverski dialog, ki spodbuja bratstvo in mirno sobivanje.

Bratje in sestre, skupaj se soočimo s težavami, ne pustimo, da bi upanje potonilo, skupaj sestavimo mozaik miru!

 Vir: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju