Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Starejši niso navajeni izraziti tega, kar doživljajo (foto: JD Mason / Unsplash)
Starejši niso navajeni izraziti tega, kar doživljajo | (foto: JD Mason / Unsplash)

Metka Klevišar: Starejši niso navajeni povedati, kaj se jim dogaja

Novice | 07.09.2023, 11:34 Marjana Debevec

Zadnji primer nasilja v domu za upokojence v Trebnjem je sprožil razpravo o večkrat prikritih oblikah nasilja nad starejšimi. Ministrstvo za solidarno prihodnost je za ponedeljek napovedalo forum na to temo, varuh človekovih pravic pa sestanek s pristojnimi institucijami.

Po besedah strokovnih delavcev starejši doživljajo več oblik nasilja, od fizičnega do psihičnega in raznih vrst izsiljevanja, vendar preprosto ne znajo povedati, kaj se jim dogaja. Zdravnica Metka Klevišar, ki tudi sama živi v domu za ostarele pri sv. Jožefu v Celju, starejše vabi, naj vsakršno nasilje prijavijo vodstvu doma, ali pa medicinskemu osebju.

Zakaj pa pogosto tega ne storijo? »Mislim, da večinoma niso navajeni. Če meni ni kaj v redu, mi ni problem povedati, se o tem pogovoriti. Mnogi pa res niso navajeni o tem spregovoriti. Slišala sem mnoge, ki so rekli: Pa ne bi o tem govoril.«

Pri tem ne gre samo za nasilje. Včasih starejši sploh niso navajeni govoriti o tem, česa si želijo. »Da bi mogoče zamenjali sobe, ali karkoli. Slišala sem celo o eni gospe, ki ni pripravljeno s hčerko spregovoriti o tem, da bi hčerka lahko zanjo kaj urejala. In mislim, da je to glavni problem.«

Drug problem pa je v tem, da je v domovih za ostarele veliko dementnih oseb, od katerih ne moremo pričakovati, da bodo znali pojasniti, kaj se jim dogaja.

Na zadnji primer izvajanja nasilja nad starejšimi so se odzvali v več ustanovah. Ministrstvo za solidarno prihodnost je za ponedeljek napovedalo forum na to temo.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije so opozorili, da bi morale odgovorne institucije vlagati v usposabljanje in izobraževanje vseh tistih poklicnih skupin, ki se srečujejo s starejšimi in z njimi delajo.

Socialna zbornica Slovenije predlaga uvedbo koordinatorja za prepoznavanje in preprečevanje nasilja v socialnovarstvenih zavodih in programih. Primeri nasilja kažejo na to, da naša družba izgublja moralno etične vrednote, so zapisali.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je napovedal sestanek s pristojnimi institucijami. Povedal je, da so v zadnjem času dobili več različnih pobud, povezanih z očitki nasilja v domovih za starejše. Glede zadnjega primera, kjer se dijakinja s takšnim ravnanjem celo hvali na družbenih omrežjih, pa je dejal, da to kaže na izjemno erozijo vrednot v družbi.

Novice
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...