Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Rast 52 s škofom Jamnikom in državno sekretarko Humar (foto: Matjaž Merljak)
Rast 52 s škofom Jamnikom in državno sekretarko Humar | (foto: Matjaž Merljak)

Kot bi bili doma

Slovenci po svetu | 23.07.2023, 19:32 Matjaž Merljak

V teh dneh so na obisku v domovini svojih prednikov maturantje iz Argentine, skupina Rast 52. Geslo obiska je Dvojno bogastvo izkoristi. Kaj vse so že videli, kakšne vtise pridobili in kje vidijo največje razlike med Slovenijo in Argentino?

Rast je kratica za Roj abiturentov slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka. Torej zdaj je v Sloveniji že 52. generacija slovenskih maturantov. Vsako leto pridejo v Slovenijo za več tednov, tukaj se izpopolnjujejo v znanju slovenskega jezika in obiskujejo slovenske kraje, predstavljajo se tudi s programom.

Srce sprašuje se, kdo se in kje stojim.
V meni je dvojni utrip, ki močno bije in išče pot,
ki bi odkrila mi življenjsko radost
in vodila moje sanje in mladost.

To je pesem, ki jo je napisala vnukinja potomcev slovenskih beguncev, ki so leta 1945, ko je v Sloveniji zavladal komunistični režim, morali zapustiti ljubljeno domovino, da bi ohranili življenje predvsem pa verske in slovenske vrednote. Argentina jim je ponudila možnost, da tam živjo v svobodi.

No, kako pa življenje v Sloveniji danes doživljajo letošnji maturantje? Pred mikrofon sem jih povabil šest, to so bili: Martin Bonino, Andres Kočar, Alenka Čop, Ivan Kočar, Katja Zupanc in Zofia Boltežar. Povedali so nam, da se čutijo zelo povezani, da so kot doma ...Najbolj jim je všeč narava, nato varnost, prijaznost ljudi in bližina krajev ter raznolikost Slovenije.

Vse, kar smo pričakovali in o čemer smo se učili, je resnično.

Tudi recitacija, ki so jo tudi pripravili za letošnji obisk Slovenije, je nastala izpod peresa potomca povojih beguncev, ki so našli varnost pod Južnim križem, kot radi rečemo. Po močnem domotožju do rodnega kraja so se navdušili in zgradili slovenske domove, ustanovili slovenske osnovne in srednje šole, kjer so ohranjali in po več kot 70-ih letih še vedno današnji mladi - tako so zapisali v zgibanki - ohranjajo slovenske navade in običaje, tradicije, kulturo, šport, petje, plese in še in še.

Maturantje RAST 52 iz Argentine.
Maturantje RAST 52 iz Argentine. © Rok Mihevc

To so mladi, ki so deset let obiskovali sobotno slovensko šolo v svojem krajevnem domu, zdaj pa zaključujejo petletno sobotno slovensko srednjo šolo. Ves čas so zavestno gojili slovensko kulturo in se pripravljali na ta obisk.

Skupino spremljajo trije spremljevalci, tudi Tatjana Modic Kržišnik, ki je tudi podravnateljica tečaja in nam je nekaj več povedala o njem. 

Pred Rastjo je še nekaj dni bivanja v Sloveniji. Lahko jih spremljate na Instagramu in Facebooku.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju