Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zvočna zakladnica kakovostnih pravljic Mesečina (foto: mesecina.si)
Zvočna zakladnica kakovostnih pravljic Mesečina | (foto: mesecina.si)

Zvočna zakladnica Mesečina - zbirka kakovostnih pravljic

Mladoskop | 07.07.2023, 13:06 Nataša Ličen

Ustvarjalci Zvočne zakladnice mesečina so mladi, ki želijo pripeljati kakovostne pravljice do radovednih otroških ušes. Njihova pot se je začela na tekmovanju POPRI leta 2022, kjer so razvili spletno platformo z otroško vsebino.

Ker jih je ideja povsem prevzela, so nadaljevali in ustvarili www.mesecina.si.
Trenutno vse moči usmerjajo v snemanje novih pravljic ter v izdelavo oziroma izboljšavo aplikacije, ki bi omogočila še boljšo uporabniško izkušnjo.

Če imate kakšen predlog jim pišite na: info@mesecina.si!

V studiu je njihovo idejo premierno v mediju, v oddaji "Mladoskop", predstavil Janez Goršin, absolvent strojnik, mehatronik.

Janez: »Iskali smo idejo, s katero bi premaknili meje obstoječega. Najprej smo razmišljali o izzivih s svojega študijskega področja - strojništva, potem pa ob širšem pretresanju misli in idej, kaj bi pomagalo ljudem, prišli do problema risank oziroma do preživljanja prostega časa.«

Končna ideja je spletna platforma, na kateri najdete približno sedemdeset avdio posnetkov kakovostnih pravljic. Daljše, krajše, odličnih avtorjev in pripovedovalcev.

Janez: "Otroci, ki so večino časa razposajeni, nemirni, glasni, se ob risankah umirijo. Ko smo starše na ulici vprašali, če gledajo risanke, so pritrdili in čeprav ni enostavno najti kakovostne, jih vseeno uporabljajo za umiritev otrok, ker so tako močno orodje, če želimo umiriti in zamotiti otroka. Naša ekipa se je zato odločila obravnavati to področje.«

Ko smo se spraševali, kaj in kako narediti, kar bi konkuriralo risankam, smo se odločili za avdio pravljice s kakovostno vsebino, ob katerih otroci lahko razvijajo svojo domišljijo in bogatijo jezik, hkrati pa so te pravljice še vedno tako spodbudne, da bi jih otroci z veseljem poslušali.

Mlada ekipa, ki je po dobljeni nagradi na domačem tekmovanju Popri opozorila na svojo idejo in odlično delo tudi v tujini.
Mlada ekipa, ki je po dobljeni nagradi na domačem tekmovanju Popri opozorila na svojo idejo in odlično delo tudi v tujini. © mesecina.si

»Raziskali smo trg, kako bi se izšlo tudi finančno, idejo predstavili komisiji, bila jim je všeč in tako smo od takrat naprej s polno paro začeli z delom."

"Obstajajo sicer določene brezplačne platforme s pravljicami, za katere posamezni avtorji tudi napišejo pravljice, berejo pa jih velikokrat ljubiteljski bralci. Mi pa smo v želji konkurirati risankam, želeli idejo izvesti na čimbolj profesionalni in celostni ravni. Zbrali smo najbolj kakovostno slovensko pravljjično gradivo, izbrali profesionalne govornike, igralce, ki imajo občutek za branje. Imamo približno štiri ure končnih, urejenih posnetkov."

Prevedli smo tudi nekatere starejše svetovno odmevne pravljice, kjer ni več omejitev zaradi avtorskih pravic, od Cesarjevih novih oblačil, Rdeče kapice, ...

"Platformo najdete v brskalniku, lahko jo uporabljate na telefonu ali računalniku, telefon lahko tudi zaklenete, pa bo zadeva še vedno igrala, kar je super funkcija. Začnete z brezplačnim preizkusom, vpišete samo osnovne podatke. Zaenkrat, če vam bo všeč, lahko izberete mesečno naročnino za dobre štiri evre."

Vsako soboto na Facebooku in Instagramu zavrtijo delček iz posnetih pravljic.
Vsako soboto na Facebooku in Instagramu zavrtijo delček iz posnetih pravljic. © mesecina.si

Z idejo po zmagi doma, uspeli tudi v tujini

"Problematika risank in vsebin, ki jih otroci prejemajo, je po vsem svetu enaka. Večji kot je narod, več je podobnih opcij. V Sloveniji česa takšnega z repom in glavo, zbrano na enem mestu, še nismo imeli. Mi smo prvi. Strojniki smo brali pravljice, povabili študentko slovenistike in povabili še ostale ljubitelje, nismo se zanašali samo nase. Pregledali smo celotno gradivo in izbrali najboljše. Zadnje kar smo dodali je zbirka Petra Svetine. Nabor je kakovosten in pester."

"Načrti so izboljšati aplikacijo s tehnološke plati za še boljšo uporabniško izkušnjo, dodati sezname predvajanj po meri, večino sredstev. ki jih bomo zbrali, pa bomo investirali v pridobivanje novih snemanj pravljic in zbirk. Statistike kažejo, da otroci v povprečju na teden gledajo risanke tudi šest ur in več. Zato bi radi v naslednjem letu vsaj podvojili nabor pravljic."

Zbirka kakovostnih pravljic, delo mlade ekipe
Zbirka kakovostnih pravljic, delo mlade ekipe © mesecina.si

"Največja vrednota je, da smo se v celotnem procesu sploh lotili te pereče problematike. Izbor zgodb je zelo pomemben, vemo da danes obstajajo vsemogoče zadeve in je treba biti previden kaj pride do otrok. Ko včasih ob koncih tedna gledam po televiziji, kaj vse jim je namenjeno, me postane kar strah. Sem tudi skavt, in se mi zdi vzgojni vidik, ki ga imamo pri oblikovanju aplikacije, izjemno pomemben. Vsak od naše ekipe reče, da je še vedno najboljše, če starši berejo pravljice, gledajo slikanice s svojimi otroki in skupaj preživljajo čas, to je še vedno, in vedno bo, boljše od naše platforme. Želimo pa biti most, alternativa, ko pa ni časa ali pa si želijo starši, če si kdaj morda ne morejo odtrgati pol ure, kljub vsemu ponuditi otrokom kakovostno vsebino."

Ob sobotah na našem Facebooku in Instagramu slišite pravljične drobtinice, kratke posnetke, vabimo k spremljanju.

Veseli smo, ker smo še na začetku, če nam pišete na naslov info@mesecina.si, s predlogi za pravljično slovensko gradivo ali za kakšne tehnične stvari, če opazite napako, da jo lahko hitro popravimo."

Mladoskop
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.