Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Posvet v Državnem svetu (foto: Benjamin Beci/Fixmedia)
Posvet v Državnem svetu | (foto: Benjamin Beci/Fixmedia)

Kakšni so izzivi omejevanja svobode izražanja ter kulture dialoga?

Pogovor o | 06.07.2023, 10:11 Rok Mihevc

V tokratni oddaji Pogovor o smo osvetlili pomen kulture dialoga in problematiko sovražnega govora. V organizaciji Državnega sveta Republike Slovenije in Sindikata obrti in podjetništva Slovenije kot pobudnika se je sredi junija odvil posvet z naslovom Pravni, moralni in psihološki izzivi omejevanja svobode izražanja ter kultura dialoga. Njegov namen je bil osvetliti pravni vidik problematike urejanja področja sovražnega govora in na drugi strani omejevanja svobode izražanja.

Vabilo tudi Radiu Ognjišče

Pobudnik posveta je bil Sindikat obrti in podjetništva, ki je najstarejša organizacija delavcev gospodarstva in že več kot 70 let soustvarja strokovne vsebine, ki prispevajo k strpnemu sobivanju v družbi in spodbujajo razreševanje sporov s pomočjo dialoga. Na strokovno konferenco so povabili tudi Radio Ognjišče, saj da se, kot so zapisali, zaveda pomena obravnave etičnih in moralnih vprašanj, odnosov med ljudmi ter pomena človekovega dostojanstva. V razpravi je sodeloval naš odgovorni urednik Tadej Sadar.

Številni sogovorniki

Na posvetu so s prispevki nastopili prof. dr. Roman Globokar iz Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, Jerneja Turin iz Urada Varuha človekovih pravic, prof. dr. Miha Šepec iz Pravne fakultete Maribor, Ana Čermelj, dipl. pravnica, generalna sekretarka Sindikata obrti in podjetništva ter dr. Barbara Horvat Rauter iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča. Udeležbo na posvetu je opravičila predsednica Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora Nika Kovač. Pozdravni nagovor je imel predsednik Državnega sveta Marko Lotrič.

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič
Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič © Benjamin Beci/Fixmedia

dr. Roman Globokar
dr. Roman Globokar © Benjamin Beci/Fixmedia

dr. Miha Šepec
dr. Miha Šepec © Benjamin Beci/Fixmedia

dr. Barbara Horvat Rauter
dr. Barbara Horvat Rauter © Benjamin Beci/Fixmedia

Pogovor o
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.