Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Evtanazija (foto: pexels)
Evtanazija | (foto: pexels)

Vložili podpise za zakon o pomoči pri samomoru - njihov argument, da zlorab ne bo, ne zdrži

Slovenija | 18.07.2023, 08:26 Alen Salihović s. Meta Potočnik

Skupina pobudnikov zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je v državni zbor vložila 5.513 podpisov, ki so jih zbirali od 24. aprila do 22. junija. Kot smo že večkrat poročali, so do predloga skeptični v različnih združenjih, kjer jih skrbijo predvsem morebitne zlorabe. Predlagatelji zakona jim odgovarjajo, da možnosti zlorab ni. Na nekatere trditve vodje skupine Andreja Pleterskega je za Radio Ognjišče odgovoril dr. Pavel Poredoš.

Pleterski je prepričan, da gre za težavo slehernega Slovenca: »Pričakujemo, da koalicija ve, da ta zakon podpira ogromna večina državljank in državljanov, ker je tisti, ki rešuje problem, ki nastopi ob koncu življenja in konec življenja doživi vsakdo. Skratka tu gre za problem prav vsakogar in, koalicija se zaveda, da tak zakon lahko pomaga vsem in verjamem, da bodo našli moč in voljo, da podprejo ta zakon.«

Poudaril je, da zakonski predlog predvideva strokovno avtonomijo zdravniškega telesa in dejal, da se sicer zavedajo, da ima predlog nasprotnike. »Težko je oceniti, kakšen del zdravniške stroke nasprotuje zakonu. Res pa je, da del stroke, ki predlogu nasprotuje, v rokah drži vodstvo vseh zdravniških organizacij in da je glasen,« je dejal.

Na to izjavo predsednik slovenske medicinske akademije prof. dr. Pavel Poredoš odgovarja: »Zdravniške organizacije in upam si trditi, da tudi velika večina slovenskih zdravnikov nasprotuje temu in nas postavlja v vlogo rabljev. Poslanstvo zdravnika je ohranjanje življenja in razlogi, ki jih predlagatelji navajajo, neznosno trpljenje in tako naprej... mislim, da so ti razlogi v veliki meri privlečeni za lase, ker danes imamo možnosti lajšati tako psihično kot fizično trpljenje.«

Predlog po mnenju predlagateljev omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja v skrajni stiski posameznika ob koncu življenja, ko mu ne moreta pomagati niti medicina niti paliativna oskrba. Možnost zlorabe je po ocenah društva Srebrna nit nična. »Veliko je govorjenja o zlorabah, ko pa jih pogledamo, ugotovimo, da je to le strašenje malih otrok,« je prepričan Andrej Pleterski. Pa je to res? »Organizirane in demokratične družbe, kot so države Beneluksa, Kanada, ki imajo te zadeve po zakonski plati urejene bolje kot Slovenija navajajo, da se zlorabe dogajajo. Tudi do ene tretjine tistih, ki jih usmrtijo nima ustreznih soglasij. Gre predvsem za psihiatrične bolnike, za otroke, za osebe, ki niso opravilno sposobne. Zlorabe so! Tukaj so finančni interesi, tukaj so interesi svojcev,« pa je dejal dr. Poredoš.

Slovenija, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju