Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
'Stari starši so zelo pomembni in mnogokrat po nepotrebnem odrinjeni iz življenja mladih družin.' (foto: Ekaterina Shakharova / Unsplash)
'Stari starši so zelo pomembni in mnogokrat po nepotrebnem odrinjeni iz življenja mladih družin.' | (foto: Ekaterina Shakharova / Unsplash)

Tretji svetovni dan starih staršev: Kaj lahko vnuki in stari starši drug drugemu ponudijo?

Novice | 23.07.2023, 00:10 Marjana Debevec

Praznujemo tretji svetovni dan starih staršev in ostarelih. Tokrat poteka pod geslom »Njegovo usmiljenje traja iz roda v rod«. Sveti oče v sporočilu udeležence Svetovnega mladih v Lizboni vabi, naj pred odhodom na srečanje obiščejo stare starše ali koga izmed ostarelih, ki je sam. Ostarele pa vabi, naj za mlade molijo.

Papež nas ob današnjem dnevu, kot tudi sicer pogosto dela, vabi k razmišljanju o odnosu med mladimi in ostarelimi. Božji načrt ljubezni po njegovih besedah zajema preteklost, sedanjost in prihodnost ter zaobjema in povezuje generacije.

Po besedah antropologa dr. Jožeta Ramovša se že v naravi vidi, da biološka genetika preskakuje eno generacijo. To pomeni, da se pri vnukih pojavijo tiste lastnosti, ki so bile pri starih starših. Tudi zato je ta vez tako zelo pomembna.

»Eni in drugi imajo nekaj, kar lahko dajejo drugemu, ker drugi to nujno potrebuje. In od drugega prejemajo to, kar sami nujno potrebujejo.«

Po Ramovševih besedah gre pri tem zlasti za tri stvari in sicer čas, čustva in izkušnje. »Stari starši imamo po upokojitvi na voljo ves svoj čas. Majhen otrok potrebuje veliko časa. Tega mu lahko stari starši damo.«

Na starost lahko dozorijo čustva in takrat človek dobiva večja notranjo doživljajsko stabilnost, globlje zaupanje v življenje.

»Otrok potrebuje stabilna, trdna tla; ne samo, da bo shodil, ampak tudi simbolično, da se bo ukoreninil in počutil sprejetega na svetu. Doživljajsko stabilnost starejših in zaupanje potrebuje čedalje bolj: v puberteti bolj kakor malček, ob vstopanju v lastno družino in službo še bolj.«

V starosti pa lahko tudi uglasimo in dopolnimo vse svoje izkušnje. »Če človek kdaj integrira vse v eno celoto: da je imela preteklost svoj smisel – z dobrim in hudim, da se vse počasi harmonizira, uglašuje in dopolnjuje v eno celoto, to doživljamo v starosti«, še poudarja dr. Ramovš in dodaja, da vse to vnuk čuti in srka vase.

Star človek pa ob tem predajanju svojih izkušenj doživlja njihov smisel.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.