Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Dr. Alenka Forte (foto: Tamino Petelinsek / STA)
Dr. Alenka Forte | (foto: Tamino Petelinsek / STA)

»Kot zdravnico me je v tem sistemu zelo, zelo strah.«

Slovenija | 14.07.2023, 13:39 Rok Mihevc

Odstop ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, prevzem premierja Roberta Goloba tega resorja in aktualno stanje na področju zdravstva, je za naš radio pokomentirala tudi zdravnica dr. Alenka Forte. Kot zdravnico jo je v tem sistemu "zelo, zelo strah".

Kako kot zdravnica gledate na aktualno dogajanje?

Kot zdravnik, ki je malo širše aktiven, se težko omejim samo na vidik zdravnika. Ta vidik je, da imamo tako konfuzno stanje, kot še nikoli v Sloveniji. Gre v neko praznino. Katastrofično za slovensko zdravstvo je, to da imamo najbolj problematični segment družbe, torej zdravstvo, kot ladjo brez krmarja.

Strah me je, prav tako veliko mojih kolegov. Ker zdravstva vodijo ljudje, ki zdravstva ne razumejo. Zdravstvo lahko spreminjajo samo povezovalne ekipe strokovnjakov, ki to dobro razumejo. Zdaj pa imamo zavod, ki gre po svoje, vlado, ki ima vsebino programa skrajne levice in predsednika vlade z udarnimi govori ob odstopu o podpiranju javnega zdravstva, predvsem javne zavode ... Ja, kam pa gremo?

Vsi, ki smo v zdravstvu, vemo, da je delovanje javnih zdravstvenih zavodov zelo, zelo problematično, ker je to dokazano največje leglo korupcije v slovenskem zdravstvu. 

Vsi, ki smo v zdravstvu, vemo, da je delovanje javnih zdravstvenih zavodov zelo, zelo problematično, ker je to dokazano največje leglo korupcije v slovenskem zdravstvu. In kako bodo zdaj podpirali javne zavode? Z več denarja? Saj zdravstvo sestavlja veliko deležnikov, ne samo zdravniki, tudi ostalo zdravstveno osebje. Sestavljamo ga tudi koncesionarji in tudi tisti, ki delajo popolnoma privatno. Ti prevzamemo delež zdravljenja in diagnostike. In premier bo to očitno kot v.d. ministra povsem zanemaril, mogoče celo ukinil.

Počutim se, kot da imamo Slovenija, predsednik vlade in mi vsi, ki delamo, zavezane oči in smo povsem nemočni. Kot da smo na Titaniku, ki gre proti neznanemu, proti gori ledu. Bojim se, da bo ta prispodoba Titanika res doletela slovensko zdravstvo.

Predsednik vlade, ministri, vsi hodijo po tujini, imajo pogovore, lahko stvari primerjajo. A da je videnje slovenskega zdravstva takšno, kot je bilo v nekdanji državi, gre samo za propagando. Kar trenutno Golob počne, je samo propaganda in pranje možganov ljudem, saj se ne sooča s problemi. Mene, kot zdravnice v tem sistemu, je zelo, zelo strah.

Zdravstveni resor bo zdaj vodil premier Golob. Torej človek, ki je za zdravljenje kovida dejal, da sta najučinkovitejši zdravili sonce in morje. Kako komentirate to?

To so neke puhlice, premier je izreden retorik in ima izreden nastop, deluje verodostojno. Državljani so kupili ta njegov nastop, a gre za človeka, ki dela pravzaprav škodo. Ne dela državljanom nič dobrega, ne zaposlenim, ne upokojencem, ne ljudem v zdravstvenem sistemu, ne bolnikom.

Poglejte, dovolil je, da je bil sprejet interventni zakon, pa so do njega kritični tudi znotraj zdravniških organizacij, da je to samo spuščanje več denarja v eno vedro z velikimi luknjami. Da bo nekdo, ki izjavi, da covid-19 zdravimo s soncem in vitaminom D, vodil slovensko zdravstvo, je strašljivo. Ker ne upošteva stroke, nima nobenega znanja ...

Edina bilka, ki daje malo upanja, da ne bo povsem skrenil, je ta njegov strateški svet, ki ga vodi dr. Brecelj, a ne vem, če lahko nekdo, ki je tako samovšečen in prepričan sam vase, vodi ministrstvo. Ker vodja mora predvsem poslušati, analizirati in na podlagi mnenj teh svojih sodelavcev izbrati tisti najširši sprejemljiv konsenz in neko politiko. In dvomim, da je predsednik vlade, tako kot se kaže na drugih področjih, sposoben.

Da bo nekdo, ki izjavi, da covid-19 zdravimo s soncem in vitaminom D, vodil slovensko zdravstvo, je strašljivo. Ker ne upošteva stroke, nima nobenega znanja ...

Si ne predstavljam, kaj pomeni biti predsednik vlade, koliko ima sestankov, obveznosti ... Kako bo pa še ministrstvo za zdravje, ki bi potreboval človeka v celoti, zdaj vodil še pn? Stvari bodo tekle same po sebi naprej, zdravstvo bo delalo, to je ustaljeno, a pravih reformnih predlogov, ki bi bili sprejemljivi za slovensko družbo v celoti, pa dvomim, da je predsednik vlade sposoben, ker je pač nepoznavalec. Tudi dozdajšnje poteze, da ni posluha za različne segmente družbe, na drugi strani pa vrže milijardo 200 tisoč v dokapitalizacijo v Gen-I in HSE, to pove vse. Če bi to naši državljani videli, jih lahko boli glava. Vse tiste, ki so volili Svobodo.

Koga pa vi vidite kot najprimernejšega na čelu ministrstva?

To je zelo težko vprašanje. Gotovo mora biti nekdo, ki razume zdravstveni sistem ali je sam iz tega sistema. Verjamem pa, da je v Sloveniji veliko sposobnih ljudi, ki bi, če bi združili sile in naleteli na posluh določevalcev, znali narediti slovensko zdravstvo po meri potreb državljanov in tudi zaposlenih v zdravstvu.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.