Kardinal Pietro Parolin (foto: Matej Erjavec/Ognjišče)
Kardinal Pietro Parolin | (foto: Matej Erjavec/Ognjišče)

Parolin o misiji Zuppija v Kijevu in Moskvi. Od začetka invazije že 500 dni

Svet | 08.07.2023, 11:45 Alen Salihović Vatican News

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je v intervjuju za televizijski dnevnik prvega programa italijanske nacionalne televizije spregovoril o različnih aktualnih tematikah: o vojnah in napetostih po svetu, migracijah človekovih pravicah ter družini, poroča slovensko uredništvo Vatican News. Danes sicer mineva 500 dni od začetka ruskega napada na Ukarjino.

O pomembni misiji kardinala Mattea Zuppija v Kijevu in Moskvi je dejal, da je bila misija v Moskvi del globalne pobude, ki jo je predlagal papež Frančišek. Ta je predvidevala prvi postanek v Kijevu in nato ta drugi trenutek v Moskvi. Z Zuppijeve strani je bila osredotočena predvsem na humanitarni vidik: izmenjavo zapornikov in vrnitev otrok, za kar je bil potreben pogovor z Moskvo.

»Rekel bi, da so stvari s tega vidika potekale precej dobro. Ruska stran je razumela to pozornost, to pripravljenost in ta interes Svetega sedeža. Zdaj bo treba najti mehanizme za krepitev, uveljavitev sprejetih sklepov, verjetno s pomočjo kakšne mednarodne organizacije, ki bo omogočila uresničitev teh rezultatov,« je po poročanju Vatican News dejal kardinal Parolin.

500 dni vojne

Združeni narodi so ob današnjem 500. dnevu od začetka ruske invazije opozorili, da je bilo v Ukrajini od začetka vojne ubitih več kot 9000 civilistov, od tega 500 otrok. Predstavniki ZN so v preteklosti že opozarjali, da je število žrtev verjetno precej višje. Čeprav je bilo letos število žrtev v povprečju nižje kot leta 2022, se je maja in junija začelo ponovno povečevati, so opozorili opazovalci. Konec junija je bilo denimo v raketnem napadu na mesto Kramatorsk na vzhodu Ukrajine ubitih 13 civilistov, med njimi štirje otroci. Daleč od frontne črte v mestu Lvov na zahodu države pa je bilo ta teden ubitih deset ljudi.

Kako preprečiti nevarnost »jedrske eskalacije«?

»Jedrska eskalacija je velik problem. Danes ima jedrsko orožje devet držav. Zdi se mi, da se ne teži k zmanjševanju jedrskih arzenalov, temveč k njihovemu povečevanju. Težnja je tudi ta, da bi tudi druge države, ki trenutno nimajo jedrskega orožja, pridobile jedrsko orožje v obrambne namene, kar je znano kot jedrsko odvračanje. Stališče Cerkve je jasno, papeževo stališče je jasno: posedovanje in uporaba jedrskega orožja sta nemoralna, saj pomenita uničenje človeštva in uničenje sveta. Kako se temu izogniti? Menim, da je edini način ta, da se začne resen program za uničenje teh arzenalov. Ničesar drugega ne moremo storiti. Jedrsko orožje je treba odstraniti, da ne bo več predstavljalo nevarnosti za vse človeštvo.«

Vir: Vatican News

Svet
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...

O avtorju