Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nikolaj Mašukov, Anton Vovk, 2001, Župnijski urad Breznica (foto: Vir: Upodobitve ljubljanskih škofov, Ljubljana 2007 - Foto: Družina)
Nikolaj Mašukov, Anton Vovk, 2001, Župnijski urad Breznica | (foto: Vir: Upodobitve ljubljanskih škofov, Ljubljana 2007 - Foto: Družina)

Rdeči nagelji ob smrti nadškofa Vovka simbol ljubezni do škofije in simbol trpljenja

Cerkev na Slovenskem | 07.07.2023, 15:40 Tone Gorjup

Cerkev v Sloveniji, predvsem ljubljanska nadškofija, se danes spominja 60. obletnice smrti Božjega služabnika nadškofa Antona Vovka. Sveto maša ob obletnici bo jutri ob 16. uri v ljubljanski stolnici daroval njegov 6. naslednik nadškof Stanislav Zore. V njegovi rojstni župniji Breznici pa so mu posvetili Vovkove dneve, saj je prejšnjo soboto minilo 100 let od njegove nove maše.

Nadškof Anton Vovk je bil tesno povezan s svojo župnijo, zato je še pred smrtjo želel, da bi bil pokopan v Breznici, kjer stoji cerkev Žalostne Matere Božje. V svoj grb je poleg cerkve sv. Marka in ribe – bil je Ribčev Anton, dal Marijino srce. Pregovorili so ga, da bo pokopan na ljubljanskih Žalah ob grobu škofa Jegliča.

Ob obletnici smrti poglejmo, kako so minevali njegovi zadnji dnevi. Na praznik apostolov Petra in Pavla 1963 ni mogel več posvetiti novomašnikov, zato je to storil pomožni škof Pogačnik. Po slovesnosti so prišli k njegovi bolniški postelji novomašniki in mu podelili novomašni blagoslov, kar mu je veliko pomenilo.

Nadškofu Vovku so bili duhovniki zelo pri srcu. Zavedal se je, da so steber krajevne Cerkve in naroda. Pri eni od novomašnih pridig je dejal: »Naj Bog našega naroda ne kaznuje s tem, da mu bo manjkalo dušnih pastirjev.«

Isti dan je tajniku Franciju Vrhuncu narekoval duhovno oporoko, s katero se je poslovil od svojih sodelavcev in škofije, ki mu je bila zaupana. Že pred tem, ko je zaslutil, da se mu bliža smrt, je tajniku dal napotke glede pogreba. Tudi osmrtnico je sestavil tako, da je bilo treba dodati le še datum. Povedal mu je, kako naj ga oblečejo, kje bo ležal, ko ga bodo kropili, naj ga zadnjo noč prenesejo v stolnico.

Tajnik Vrhunc je še povedal: »Meni je pa naročil nobenega cvetja, vencev, vi pa nosite samo 17 rdečih nageljnov, ker sem bil 17 let odgovoren za ljubljansko nadškofijo. Rdeči nagelj pa je na eni strani simbol ljubezni, ki razdoeva njegovo ljubezen do škofije in vernikov, na drugi strani pa je rdeča barva simbol trpljenja.«

Nadškof Vovk je umrl 7. julija 1963, na dan sv. Cirila in Metoda, ki sta pred prenovo bogoslužnega koledarja godovala ta dan. O pogrebu je Franci Vrhunc povedal: »Njegov pogreb je bil res veličasten, prišlo je 30.000 ljudi.«

K temu velikemu škofu in dragocenemu človeku, kot je dejal njegov naslednik, se zdaj lahko zatekamo v molitvi in se mu priporočamo v upanju, da ga bomo kmalu častili tudi na naših oltarjih. Priložnost za to bo že jutri pri obletni maši za Božjega služabnika Antona Vovka. Za soboto popoldne so se odločili, da bi v ljubljansko stolnico lahko prišlo čim več duhovnikov in vernikov, saj je danes prvi petek.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.