Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Novomašnik, škofa in diakon (foto: Janko Rezar)
Novomašnik, škofa in diakon | (foto: Janko Rezar)

Mašniško in diakonsko posvečenje v Petrovčah

Slovenija | 03.07.2023, 12:58 Alen Salihović

Celjski škof Maksimilijan Matjaž je včeraj v Petrovčah v mašnika posvetil Draga Ferenceka iz reda dominikancev, doma iz Župnije Ljubljana – sv. Križ. V diakona pa je posvetil Mihaela Hilda iz Župnije Trbovlje – sv. Martin. Mašniško in diakonsko posvečenje sta kandidata prejela v župnijski cerkvi in baziliki Matere Božje.

Škof Maksimilijan Matjaž je v pridigi po poročanju tednika Družina vsem navzočih namenil Gospodove besede, trikratni klic iz evangelija: »Ne bojte se!« In poudaril: »Ne bojte se Kristusa, ker vam ničesar ne jemlje, ampak vse daje, na nov, bolj popoln način. Ne bojte se klica, s katerim vaju je Bog klical in vabil, da bi mu zaupala, se izročala in sledila. Oba sta prehodila sorazmerno dolgo in pestro življenjsko pot, v kateri sta že prepoznavala Gospoda in njegov načrt za vajino življenje. Pot vsakega je bila po svoje nenavadna in edinstvena. Ni bilo malo preprek in težav, preobratov in presenečenj, klic pa je vedno bolj rastel in zorel. Marsikdaj na drugačen način, kot sta si predstavljala. A Gospod vaju je privedel sem, do tega trenutka. Ko bo On po škofu iztegnil svojo roko in vama po duhovnem maziljenju podaril neizbrisno znamenje njegovega sinovstva, službe, diakonskega in duhovniškega služenja. Postala bosta posvečena prinašalca njegove navzočnosti, moči in ljubezni služenja. Verjamem, da vaju ob tem dejstvu spreletava ne samo blaženost, ampak tudi strah, strah ob zavedanju svoje človeške nemoči, nevrednosti in omejenosti. Zato nam Gospod danes kliče tudi, ne bojte se svojih omejitev, svoje nepopolnosti. Z Gospodom namreč lahko tudi te postanejo rodovitna njiva za dobra dela.«

Škof Matjaž je v pridigi dejal, da naj oba zaupata Gospodu, ki jima pravi, »vredna sta več kot veliko vrabcev, celo lasje na vajini glavi so prešteti.« Rodovitnost njunega služenja pa bo odvisna tudi od tega, koliko bosta imela rada ljudi. Škof je kot poroča spletni portal Družina spomnil tudi na njuni podobni gesli, čeprav se prej nista poznala, ki sta si ju izbrala za svoje poslanstvo. Zaupaj v Gospoda in delaj dobro ter Vi, bratje, pa se ne naveličajte delati dobro.

Vir: Družina

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.