Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Strašničin mravljiščar (Phengaris teleius) (foto: Dr. Tatjana Čelik / Projekt Ljuba)
Strašničin mravljiščar (Phengaris teleius) | (foto: Dr. Tatjana Čelik / Projekt Ljuba)

Traviščni habitati metuljev: Rok za prvo košnjo prestavljen na 25. junij

Kmetijstvo | 17.06.2023, 06:11 Robert Božič

Zaradi obilice padavin v letošnji pomladi je Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano v soglasju z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave pri operaciji BK.2 Traviščni habitati metuljev rok do katerega mora biti opravljena prva košnja premaknilo iz 15. na 25. junij.

V skladu z Uredbo o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti, naravne ali druge omejitve ter Natura 2000 iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike do leta 2027 je pri operaciji BK.2 Traviščni habitati metuljev, ki jo na travnikih, na točno določenih predelih Slovenije kmetje lahko izvajajo tudi v novem petletnem obdobju Skupne kmetijske politike, košnja ni dovoljena od 15. junija do 15. septembra tekočega leta, razen na območju Ljubljanskega barja, kjer košnja v okviru te operacije ni dovoljena od 15. junija do 1. septembra tekočega leta.

KGZS svetovala premaknitev roka

Zaradi obilice padavin od aprila do začetka junija, se letos kmetje srečujejo z izjemno razmočenostjo travniških tal, kar onemogoča košnjo.

Na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano so prisluhnili opozorilom strokovnjakov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki so predlagali premaknitev zadnjega roka za izvedbo prve košnje, da ne bi na travniških površinah prihajalo do poškodb tal in posledično habitata.

Izjema, s katero se strinja tudi Zavod RS za varstvo narave velja za vsa območja traviščnih habitatov metuljev.

Na KGZS in MKGP kmete, ki imajo travniške površine na teh območjih, vabijo, da se vpišejo v operacijo Traviščni habitati metuljev in tako na teh površinah prispevajo k ohranjanju dveh zelo ogroženih kvalifikacijskih Natura 2000 vrst metuljev: strašničin mravljiščar (Maculinea teleius) in temni mravljiščar (Maculinea nausithous).

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...