Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Aleksi Jercog (foto: osebni arhiv)
Aleksi Jercog | (foto: osebni arhiv)

»Prav je, da Avsenikovo glasbo igramo spoštljivo.«

Naš gost | 12.06.2023, 11:50 Jure Sešek

V oddaji Naš gost smo gostili glasbenika, publicista in glasbenega urednika na Radiu Trst A, v slovenskem programu RAI. Aleksi Jercog je zamejski Slovenec, čigar delo poznajo mnogi ljubitelji glasbe bratov Avsenik.

Njegova študija kot učbenik za izpit splošne kulture harmonike

Avtor štirih knjig in dokumentarnega filma o Avsenikih je uredil obsežni in z vso natančnostjo pripravljen knjižni katalog Avsenikove glasbe, po naročilu Mladinske knjige pa je napisal tudi biografijo Slavka Avsenika, knjigo Življenje za glasbo, ki je izšla leta 2017. Njegova obsežna študija o zgodovini harmonike je bila objavljeno v Italiji in je postala učbenik za izpit splošne kulture harmonike na italijanskih konservatorijih.

Jercog med drugim pripravlja in vodi priljubljeno oddajo o narodnozabavni glasbi in javne radijske koncerte. Kot izvrsten harmonikar je igral pri različnih zamejskih ansamblih, leta 2019 pa je okrog sebe zbral nekatere izmed najboljših narodnozabavnih glasbenikov s Krasa in širše okolice. Za leto, v katerem praznujemo 70 let Avsenikove glasbe, je bil gotovo pravi sogovornik.

Aleksi Jercog je glasbeni urednik na Radiu Trst A
Aleksi Jercog je glasbeni urednik na Radiu Trst A © osebni arhiv

Narodnozabavna glasba usmerjala njegovo pot

O začetkih lepe zgodbe je naš gost povedal: »Vez z Avsenikovo glasbo sem stkal zelo zelo zgodaj, v ranem otroštvu, že takrat, ko se nisem zavedal, kaj lepega se rojeva z njo. Krepi se od rojstva do danes. V družini smo veliko poslušali narodnozabavno glasbo, posebej Ansambel bratov Avsenik. Ko smo izvedeli, da je izšla nova Avsenikova plošča, smo se podali v Slovenijo in v Kopru ali v Ljubljani kupili glasbeno novost. Tudi moje prve igrače so bila glasbila in male vinilne plošče, ki sem jih že kot majhen otrok postavljal na gramofon. Kaže, da se je vse to zelo globoko zapisalo vame in usmerjalo mojo pot.«

Glasba kot vez z matično domovino

Glasba je bila in še vedno ostaja vez z matično domovino, lep stik zamejcev s Slovenijo. Aleksi Jercog pripoveduje, da je bil presunjen, ko se je začel zavedati pomena glasbe za rodove pred njim. Avsenikova glasba, z besedili, ki pripovedujejo o lepoti Slovenije, so krepile slovenskega duha v tistih, ki so jim ga na tak ali drugačen način skušali odvzeti, zmanjšati njegov pomen. Ko se je srečal z zgodovino Avsenikovih nastopov v zamejstvu, je nastala knjiga S pesmijo našo, njegovo prvo knjižno delo o zasedbi, knjiga, ki je vodila k mnogim, ki danes dokazujejo, da je eden največjih poznavalcev pomena legendarne zasedbe, predvsem pa izjemnega dela bratov Slavka in Vilka.

Avseniki so bili balzam za nemške duše

Diskografija Ansambla bratov Avsenik je obsežno delo, pa čeprav so v knjižni obliki zabeleženi le uradni albumi z novimi skladbami. Izdali so več kot 80 uradnih albumov za slovensko in nemško tržišče, kompilacijskih je več kot 160 in izhajajo še danes. Dodati je treba še 99 singlov in nekaj deset plošč s štirimi pesmimi. Vse omenjeno so le projekti, ki so ves čas izhajali na različnih nosilcih zvoka. Neverjetno delo! Zelo zahtevno pa je tudi delo, ki ga je Aleksi Jercog opravil pri pripravi knjižne oblike diskografije.

Tudi v Nemčiji sem slišal izjave, ki so me osupnile. Avseniki so bili balzam za nemške duše, da niso potonile v depresijo po drugi svetovni vojni.

Slišali smo besede mag. Ivana Florjanca, ki je kot profesor glasbe deloval tudi v Nemčiji. Eden največjih strokovnjakov za Bachovo glasbo, nekdanji profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani, je zapisal: »Tudi v Nemčiji sem slišal izjave, ki so me osupnile. Avseniki so bili balzam za nemške duše, da niso potonile v depresijo po drugi svetovni vojni. Njihova glasba je prinašala vedrino in dvigala duha.«

Njegova obsežna študija o zgodovini harmonike, je bila objavljeno v Italiji in je postala učbenik za izpit splošne kulture harmonike na italijanskih konservatorijih.
Njegova obsežna študija o zgodovini harmonike, je bila objavljeno v Italiji in je postala učbenik za izpit splošne kulture harmonike na italijanskih konservatorijih. © osebni arhiv

Ima tudi svoj ansambel

Aleksi Jercog je spregovoril tudi o glasbeni poti, ki ga je vodila prek študija klasične harmonike do jazza, swinga in Avsenikov, ki jih je nekdaj preigraval naskrivaj, saj v akademskih krogih na Avsenikove polke in valčke niso gledali z odobravanjem. Danes ustvarja s svojim ansamblom in pravi, da se zasedba Aleksi Jercog in prijatelji trudi izvajati slovensko narodnozabavno glasbo s spoštovanjem in veliko ljubezni.

© osebni arhiv

Naš gost
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...