Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Primer iz tematske karte (foto: ARO)
Primer iz tematske karte | (foto: ARO)

Kakšna so slovenska imena zamejskih krajev?

Slovenci po svetu | 15.05.2023, 08:47 Matjaž Merljak

Zelo koristna stvar za vse, ki potujejo, zasebno ali družinsko, v zamejstvo ali jih zanima to področje, so nove tematske karte slovenskih zemljepisnih imen na Madžarskem, v Avstriji ter v Italiji. Izšli so pri Rafaelovi družbi.

Ravnatelj Rafaelove družbe Lenart Rihar je v studio prinesel v lepem etiuju zloženi lični in pregledni karti. Na eni je predstavljeno celotno zamejstvo v Italiji, na drugi pa avstrijski in madžarski del zamejstva - prva karta ima na eni strani avstrijsko Koroško, na drugi strani pa avstrijsko Štajersko in Porabje. Sam je velikokrat potoval po teh krajih in zato so ga zanimala slovenska imena, saj je malo takih, ki so dvojezično označeni.

Posebnost te nove pridobitve je tudi predstavitev vseh štirih zamejstev. Besedilo je napisal profesor doktor Jernej Zupančič s Filozofske fakultete v Ljubljani, z oddelka za geografijo. Zapis nudi osnovne informacije o zamejstvu, obogaten je s fotografijami.

Tematske karte zamejstva
Tematske karte zamejstva © Rafaelova družba

Zemljevidi so sad večletnega dela, predvsem primerjanja registrov imen in raznih virov. Sodelovalo je več ljudi iz zamejstva in iz Slovenije.

Ožje strokovno delo in izdelavo zemljevidov je prevzelo podjetje Kartografija iz Ljubljane.

Projekt je podprl Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ravnatelj Rafaelove družbe Lenart Rihar je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini še pojasnil, zakaj med zemljevidi ni Hrvaške, kakšna je povezava z nedavno izdanimi družabnimi igrami Slovenija in zamejstvo, kako je z morebitnim spletnim registrom dvojezičnih imen in kje je možno zemljevide dobiti.

Zamejska slovenska imena na zemljevidih
Zamejska slovenska imena na zemljevidih © Rafaelova družba

Slovenci po svetu
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

O avtorju