Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Primer iz tematske karte (foto: ARO)
Primer iz tematske karte | (foto: ARO)

Kakšna so slovenska imena zamejskih krajev?

Slovenci po svetu | 15.05.2023, 08:47 Matjaž Merljak

Zelo koristna stvar za vse, ki potujejo, zasebno ali družinsko, v zamejstvo ali jih zanima to področje, so nove tematske karte slovenskih zemljepisnih imen na Madžarskem, v Avstriji ter v Italiji. Izšli so pri Rafaelovi družbi.

Ravnatelj Rafaelove družbe Lenart Rihar je v studio prinesel v lepem etiuju zloženi lični in pregledni karti. Na eni je predstavljeno celotno zamejstvo v Italiji, na drugi pa avstrijski in madžarski del zamejstva - prva karta ima na eni strani avstrijsko Koroško, na drugi strani pa avstrijsko Štajersko in Porabje. Sam je velikokrat potoval po teh krajih in zato so ga zanimala slovenska imena, saj je malo takih, ki so dvojezično označeni.

Posebnost te nove pridobitve je tudi predstavitev vseh štirih zamejstev. Besedilo je napisal profesor doktor Jernej Zupančič s Filozofske fakultete v Ljubljani, z oddelka za geografijo. Zapis nudi osnovne informacije o zamejstvu, obogaten je s fotografijami.

Tematske karte zamejstva
Tematske karte zamejstva © Rafaelova družba

Zemljevidi so sad večletnega dela, predvsem primerjanja registrov imen in raznih virov. Sodelovalo je več ljudi iz zamejstva in iz Slovenije.

Ožje strokovno delo in izdelavo zemljevidov je prevzelo podjetje Kartografija iz Ljubljane.

Projekt je podprl Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ravnatelj Rafaelove družbe Lenart Rihar je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini še pojasnil, zakaj med zemljevidi ni Hrvaške, kakšna je povezava z nedavno izdanimi družabnimi igrami Slovenija in zamejstvo, kako je z morebitnim spletnim registrom dvojezičnih imen in kje je možno zemljevide dobiti.

Zamejska slovenska imena na zemljevidih
Zamejska slovenska imena na zemljevidih © Rafaelova družba

Slovenci po svetu
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...

O avtorju