Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Kanal c0 (foto: Alpe Adria Green)
Kanal c0 | (foto: Alpe Adria Green)

Kanal C0: O tem ni debate, ne dialoga!

Pogovor o | 11.05.2023, 21:04 Tone Gorjup

V sredini oddaji »Pogovor o« smo pred koncem gradnje povezovalnega kanala C0 med Črnučami in Brodom želeli opozoriti na njegovo škodljivost, protipravno delovanje vpletenih, neodzivnost tistih, ki bi lahko ukrepali. Govorili smo tudi o škodi, ki jo na svojih zemljiščih že občutijo kmetje in o posledicah, ki jih bomo verjetno občutili že mi, zagotovo pa prihodnje generacije.

Gostje v oddaji so bili kmet in lastnik parcel na območju delovišča Blaž Škerl, arhitekt Andrej Čufer in ljubljanska mestna svetnica Mojca Sojar.

Brez diaologa

Gradnja povezovalnega kanala C0 med Črnučami in Brodom poteka nemoteno in po napovedih župana Zorana Jankoviča bo delo končano do konca leta. O tem ni debate, ne dialoga.

Če se ozremo na sama kmetijska zemljišča, prek katerih se kanal gradi, so trenutno najbolj na udaru kmetje, saj smo sredi sezone pomladanske setve in prve košnje. Zaradi ograje na gradbišču kmetje ne morejo do svojih posesti, če pa že, imajo takoj za vratom tega ali onega inšpektorja.

Po drugi strani pa gradbinci kljub dogovoru ne skrbijo, da bi se na zemljišču po gradnji ohranila kvalitetna gornja plast zmelje.

Kmet in lastnik parcele Blaž Škerl: »Nekateri, ki so podpisali to pogodbo, je bilo v njej sklenjeno, da zemljino vračajo nazaj ... Ko smo dejansko šli preverjati, se je pokazalo, da se ta vrhnja zemljina nasipa na kinete ... Mene žalosti, da se rodovitna zemlja vrže na kineto in se jo zasipa s tem, to pomeni, da dobimo na vrhu mrtvico. In mnogo let traja, da to zemljo zagnojimo, da bo postala spet živa...«

Čufer: Kako bo s tesnenjem?

Arhitekt Andrej Čufer je opozoril na vrsto pomanjkljivosti, na neustreznost uporabljenih materialov in na nekatere teste, ki bi jih morali opraviti, pa jih niso. Eden od problemov je tesnilo med cevmi. Tudi če bi cevi zdržale več kot sto let, tesnila lahko v nekaj letih popustijo: »En spoj lahko pušča. Če jih imate 3100 pa si lahko predstavljate, kaj se zgodi. S tem da bo te spoje napadala tudi razna kemija, ker v Medvodah je tudi industrija, pridejo vse sorte kemikalije noter, da ne govorimo o agresivnih kemikalijah čistil in ta guma ne bo zdržala. In tudi ta kineta, ki je nekako dobra volja, je popolnoma zgrešena. Ta tesni manj, kot kakšen rimski akvadukt izpred 2000 let.«

Protest kmetov, lastnikov in ljudi, ki zahtevajo čisto pitno vodo - gradbišče kanalizacije C0
Protest kmetov, lastnikov in ljudi, ki zahtevajo čisto pitno vodo - gradbišče kanalizacije C0 © ARO

Brez argumentirane razprave...

Mestna svetnica v Ljubljani Mojca Sojar pa je prestavila zgodovino projekta C0 v mestnem svetu in še zadnje poskuse opozicije, da bi se začeli argumentirano pogovarjati, a odziva ni: »Opozicijski svetniki redno opozarjamo na nevarnosti in na slabe strani kanala C0 – te trace, gradnje, načina gradnje ... Seveda mi nismo strokovnjaki za takšne gradnje, ampak, če poslušamo stroko, vemo, da taka in tako umeščena trasa ni v redu.«

Vabljeni, da oddaji »Pogovor o« prisluhnete v celoti!

Pogovor o
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.