Meta PotočnikMeta Potočnik
Ivan Sivec (foto: Jože Bartolj)
Ivan Sivec | (foto: Jože Bartolj)

Pisatelj Ivan Sivec o šmarnicah o Filipu Terčelju

| 04.05.2023, 08:28 Alen Salihović

Na Radiu Ognjišče lahko v mesecu maju spremljate svete maše iz slovenskega narodnega svetišča Marije Pomagaj iz Brezij. Ob 19. uri se tako povžemo kot občestvo in tudi prisluhnemo šmarnicam. Tokrat so izbrali besedila pisatelja, pesnika, publicist in slavista Ivana Sivca. V ospredje je postavil lik duhovnika, narodnega buditelja in mučenca Filipa Terčelja doma iz Šturij.

Filip Terčelj je po duhovniškem posvečenju 1917 nadaljeval študij v Kölnu. Zatem je bil profesor katehetike v goriškem Alojzijevišču. Bil je ustanovitelj prosvetne zveze v Gorici, od 1924 do 1929 pa član ožjega odbora goriške Mohorjeve družbe. Fašisti so ga večkrat zaprli, mučili in nazadnje izgnali iz Gorice. Po letu 1934 je bil profesor verouka na srednjih šolah v Ljubljani. Šmarnice Ivana Sivca o Filipu Terčelju je izdal Zavod Iskreni. 

Pisatelja Ivana Sivca smo gostli v Svetovalnici!

O knjigi so na spletni strani Iskreni.net zapisali:
O, srečni dom nad zvezdami je življenjepis duhovnika, pesnika, pisatelja in mučenca Filipa Terčelja (1892-1946) v 31 črticah. Avtor Ivan Sivec Terčeljevo življenjsko zgodbo predstavi zgodovinsko natančno, obenem pa se ob branju srečamo tudi z vsemi njegovimi značajskimi potezami.

Ta knjiga o Trčelju, ki jo je napisal plodoviti pisatelj Sivec, bo letos res polepšala šmarnice in pokazala resnico o “dobrih” komunistih.

Kot v spremni besedi zapiše velik poznavalec Terčeljevega življenja Ivan Albreht, pred nami “Filip zaživi tudi kot razmišljujoč človek, ki včasih dvomi in omahuje, ki je vesel, žalosten, včasih zaskrbljen, sočustvuje z ubogimi, se bori proti krivicam svojega časa … Boga odkriva v lepoti stvarstva, v melodiji slovenske besede in v človekovi dobroti.” Knjiga O, srečni dom nad zvezdami vsebuje veliko odlomkov iz številnih Terčeljevih pesmi in črtic, opremljena pa je tudi z bogato barvno slikovno prilogo na 32 straneh.

Mnenje o knjigi:
Z velikim veseljem sem prebral letošnje šmarnice pisatelja Ivana Sivca, ki opisujejo življenje in delovanje Filipa Terčelja. Priznam, prebral sem jih dvakrat. Prvič na dušek od začetka do konca, drugič pa počasi in s premislekom.
Ivan Albreht, duhovnik in poznavalec Terčeljevega življenja – iz spremne besede

Primorci smo lahko hvaležni pisatelju Ivanu Sivcu, da nam je v zadnjih dveh letih, predstavil kar tri primorske duhovnike, tako Virgila Ščeka, kot Valentina Staniča in sedaj še Filipa Terčelja. Vsi trije so se razdajali za slovenski narod. Narod pa o njih ve bore malo. Ta knjiga o Trčelju, ki jo je napisal plodoviti pisatelj Sivec, bo letos res polepšala šmarnice in pokazala resnico o “dobrih” komunistih.
Milena, Dutovlje

Odlomek iz knjige:
Filip Terčelj se je rodil na svečnico leta Gospodovega 1892. Za nas, ki živimo v sodobnem času, je to zelo oddaljen čas. A če pomislimo, da je bil umorjen ob koncu druge svetovne vojne, se nam to vendarle ne zdi več tako daleč. Mnogim našim dedom in tudi očetom še seže spomin v tiste grozne čase.

Svečnica je bila vedno tista prelomnica, ko se je v naravi že zaslutilo novo življenje. Tudi pri Markovih v Grivčah v župniji Šturje, v vasici nad Ajdovščino, je bilo tako. Hišno ime je šlo nekdaj vedno naprej po moški liniji. In tako se je zgodilo, da se je pri eni od šestih grivških hiš ime ohranjalo preko moških gospodarjev z imenom Marko. Zato se je hiše prijelo ime Pri Markovih. Toda v času Filipovega rojstva so bili na vrsti Filipi. Filipov oče je bil Filip, Filipov ded je bil Filip, in seveda sta oče Filip in mati Marija tudi prvorojencu v tretjem rodu dala ime Filip. Po domače oziroma skrajšano, ljubkovalno – Lipče.

Vir: Iskreni.net

Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...