Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja pod okriljem poslanca SDS Anžeta Logarja. (foto: STA)
Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja pod okriljem poslanca SDS Anžeta Logarja. | (foto: STA)

V Logarjevi Platformi sodelovanja je dobrodošel vsak, ki verjame v kulturo dialoga.

Slovenija | 31.05.2023, 14:00 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Na ustanovni seji je zaživelo društvo Platforma sodelovanja, ki mu predseduje dr. Anže Logar. Ta je svoj govor zaključil z besedami, da je »v Sloveniji mesta za vse«. S pripravo pogovorov se bo društvo osredotočalo na izzive, ki so za državo ključnega pomena. "Ne bo tabu tem," je zatrdil Logar.

"Zapustimo kavč cone nemega opazovanja"

Preko platforme bodo razpravljali o spremembah, jih predstavljali in predlagali, je dejal Logar in poudaril, da so dobrodošli vsi, ki verjamejo v sodelovanje. »Zapustimo kavč cono nemega opazovanja in začnimo skupaj oblikovati odprto, sproščeno in zdravorazumsko Slovenijo.«

Spodbuja se pot v manj

Kot je dejal, ga odzivi ob napovedi oblikovanja društva prepričujejo, da jih je veliko, ki razmišljajo na ta način. Napovedal je, da bodo govorili od spodbudnem gospodarskem okolju, sodobnih tehnologijah in umetni inteligenci, zdravstvu, mladih, duševnem zdravju, sodstvu, medijih in okolju. Ocenil je še, da Slovenija svojega velika potenciala ne zna prav dobro izkoristiti. »Vedno se najde administrativna ovira, ki zajezi tok kreativnosti, vse prevečkrat "eksplodira ideologija". Zdi se, da se spodbuja pot v manj in ohranja status quo, ki ustreza manjšini na račun večine.«

Anže Logar
Anže Logar © STA

Kdo podpira idejo?

Idejo sodelovanja je tako za svojo zaenkrat vzelo 12 ustanovnih članov. Poleg Logarja in izvoljene podpredsednice Romane Jordan so to še vodja kabineta nekdanjega predsednika Boruta Pahorja Alja Brglez, poslanka SDS Eva Irgl, profesor evropskega prava na Novi univerzi Matej Avbelj, ekonomist Igor Masten, nekdanji minister za izobraževanje iz kvote SD Jernej Pikalo, direktor Beletrine Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar, gospodarstvenik Igor Hustič, nekdanji minister za digitalni razvoj Mark Boris Andrijanič in podjetnik Mirko Požar.

Člani in podporniki o ideji

Romano Jordan veseli, da so naredili naslednji korak k bolj pluralni slovenski družbi, »ki bo gojila in skrbela za strpen in spoštljiv dialog, družbi, ki ne bo le pripravljena sprejemati raznolikosti, ampak jo bo spodbujala. "Le na tak način smo lahko ustvarjalni, inovativni, najdemo cilje, ki so skupni," je dejala.

Povezovanje in sodelovanje v okviru kulturnega dialoga kot ključno za Slovenijo vidita tudi Alja Brglez in Eva Irgl. Glede članstva v morebitni Logarjevi stranki sta skrivnostni, Brglez bo o tem premislila, če bo do takšne ideje prišlo, poslanka SDS Irgl pa odgovarja, da se bodo o tem, kaj bo čez tri leta, dogovarjali skupaj.

Jernej Pikalo, sicer nekdanji podpredsednik SD, prednost društva vidi v sodelovanju članov z različnimi vrednotami. Avbelj pa ocenjuje, da ustanovitev društva za marsikoga v državi ne bo dovolj, "za marsikoga pa bo že preveč". Po njegovem prepričanju smo v Sloveniji dosegli trenutek, ko je treba reči, da tako ne gre več naprej, saj nismo na poti, ki bi peljala v razvoj. Podobno meni tudi Ravnikar, ki je prepričan, da "izganjanje političnega nasprotnika iz arene pomeni siromašenje". Politični eliti pa po njegovih besedah manjka kilometrine za soočanje s problemi.

Predsednik SLS Marko Balažic v Logarjevem društvu vidi generacijsko priložnost za premik mentalitete od tega, kdo s kom ne bo sodeloval, k temu, kaj je mogoče skupaj narediti. V morebitni novi stranki pa vidi "dobrodošlo konkurenco". Sodelovanja z Logarjem na čelu stranke se nadejajo tudi v NSi. Dolgoletni član Janez Pogorelec je danes izrazil upanje, da so danes bili vzpostavljeni "nastavki tega, da bo na neki točki gospod Logar prevzel SDS in potem sem skoraj prepričan, da bo desnica zmagala na volitvah".

Slovenija
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...