Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Blagoslov traktorjev pred cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah (foto: Klemen Jeke)
Blagoslov traktorjev pred cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah | (foto: Klemen Jeke)

Zakaj prošnji dnevi?

Novice | 17.05.2023, 10:31 Tone Gorjup

Medtem ko pri nas že kar nekaj dni obilno dežuje in so zato v nekaterih predelih naše domovine njive poplavljene in naselja ogrožajo številni plazovi, se v Španiji ljudje spopadajo z drugo skrajnostjo, s hudo sušo. Najhuje je v vaseh v bližini Cordobe, kjer so prebivalci odvisni od vode, ki jo dostavijo s tovornjaki. Vročinski val je zajel tudi Portugalsko.

Zaradi takih razmer in drugih neravnih nesreč so v Rimu v 9. stoletju, ponekod pa že prej, uvedli tako imenovane prošnje ali križeve dneve. Danes prošnje dneve obhajamo ob koncu velikonočnega časa - to so trije dnevi pred Vnebohodom.

Sestavni del pobožnosti so procesije od župnijske do podružnih cerkva, če teh ni pa okrog domačega svetišča. Procesije zaznamujeta molitev in prošnja za blagoslov rodovitnosti polj, za blagoslov vsega drugega človeškega dela, za varstvo pred naravnimi ujmami, za primerno vreme in za dobro letino ...

Duhovnik med procesijo na prošnje dneve običajno moli takole:

Vsemogočni Bog, Stvarnik in gospodar življenja,vse je v tvoji moči. Ti si naš Oče in veš, kaj potrebujemo za življenje.

Prosimo te, daj, da bo zemlja rodila obilne sadove.

Varuj naša polja, vrtove in travnike, gozdove, vinograde in sadovnjake pred nevihtami, točo in pustošenjem, pred pogubnim dežjem in sušo.

Blagoslovi delo naših rok in našega duha, naše delo doma in v službi, saj zaupamo v tvojo pomoč.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Zavest, da je marsikaj odvisno tudi od pomoči od zgoraj, ohranja prošnje dneve v takšni ali drugačni obliki v mnogih župnijah tudi danes. V Mengšu so na primer v ponedeljek šli v procesiji od župnijske cerkve do cerkve v Loki, včeraj so romali k cerkvi v Groblje, danes pa so šli v procesiji do cerkve v Mengšu. Procesijam se pridružijo tudi verniki iz sosednjih župnij.

Prošnja za blagoslov in varno delo s kmetijskimi stroji

Ker je bil v ponedeljek tudi god sv. Izidorja, zavetnika kmetov, imajo ponekod na najbližjo nedeljo njegovemu godu tudi blagoslov traktorjev. Tega so minulo nedeljo pripravili v župniji Jarše. Potekal pa je pred dopoldansko mašo pred cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah na jugovzhodnem robu Mengeškega polja.

Blagoslov traktorjev pred cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah
Blagoslov traktorjev pred cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah © Klemen Jeke

Kmet Jernej Ličef je povedal, da je blagoslov, ki ga je letos sicer oviralo slabo vreme, tradicionalen in se ga kmetje množično udeležujejo, ter se ob tem priporočijo za varno delo s kmetijsko mehanizacijo in tudi družijo.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...