Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Okrogla miza VSO (foto: Top news)
Okrogla miza VSO | (foto: Top news)

Omalovaževanje osamosvojitve in poveličevanje nekdanjega sistema

Novice | 11.05.2023, 15:11 Uredništvo Radia Ognjišče

Slovensko javnost zadnji teden zaposluje spor med radijskim voditeljem Sašom Hribarjem in Društvom za vrednote slovenske osamosvojitve, predvsem njenega predsednika Lojzeta Peterleta. Hribar je namreč v svoji oddaji na nacionalnem radiu zanikal vojno in jo označil zgolj kot agresijo. S tem je sprožil različne odzive.

Društvo VSO se z ogorčenjem odziva na tak odnos do osamosvojitve v slovenski družbi. Pripravilo je tudi okroglo mizo s pomenljivim naslovom: »Med Poljčami in Čebinami.« Predsednik VSO Lojze Peterle je med razlogi, ki so dogodek spodbudili, naštel: »V nekaj zadnjih dnevih, ali pa tednih smo lahko slišali najprej, da ni bilo razorožitve, potem smo slišali, da ni bilo vojn, že prej je bil ukinjen muzej, ki ga je ustanovila demokratično izvoljena vlada. Še prej smo imeli zgodbo s teritorialno obrambo, za katero bi nekateri radi razlagali, kot da je bila ustanovljena z namenom osamosvajanja in tako naprej.«

Bistvo ustavnega patriotizma je v tem, da družba ali nacija ponotranji ustavne vrednote. - Janez Podobnik

Podporo mu je med drugimi izrazil tudi nekdanji predsednik Državnega zbora Janez Podobnik in poudaril, da je bistvo ustavnega patriotizma v tem, "da družba ali nacija ponotranji ustavne vrednote."

Govor ministrice Vrečko na Čebinah: legitimacija komunistične oblasti in/ali glorifikacija?

Nekaj drugega je to, če gre za povsem zasebno ravnanje nekoga s ceste. Nekaj drugega je, če je to aktualni poslanec v času službe ob prisotnosti javnosti, medijev in tako naprej, ki jih morda sam skliče. To je glorifikacija. - Klemen Jaklič o obiskovanju spomenikov nekdanjemu sistemu in politikom

Prvi predsednik slovenskega ustavnega sodišča Peter Jambrek pa je izrazil obžalovanje nad poveličevanjem nekdanjega, enopartijskega sistema v Sloveniji in Jugoslaviji. Sploh s strani vladajočih. Kot primer je navedel nagovor ministrice za kulturo in ene vidnejših predstavnic stranke Levica Aste Vrečko na Čebinah, kjer so pred dnevi obeležili 86 let od ustanovitve Komunistične partije Slovenije. Po njegovih besedah se temu lahko: "posmehujemo, lahko jih obravnavamo kot neke čudaške nostalgije, lahko jih imamo za nekaj nezaslišano protiustavnega. Ampak konec koncev so ti ukrepi in ti nastopi vredni tudi pravne obravnave. Tudi nekega sodnega postopka," je dodal. Po njegovem mnenju je bil namreč obisk ministrice poskus legitimacije povojne komunistične oblasti. Ustavni sodnik Klemen Jaklič je dodal, da obstaja razlika, če se nekomu pokolni nekdo s ceste. Nekaj drugega pa da je, če je to: "aktualni poslanec v času službe ob prisotnosti javnosti, medijev in tako naprej, ki jih morda sam skliče," In pojasnil: "To je glorifikacija."

Jaklič je ob tem spomnil še na primer polaganja vencev k spomeniku Borisu Kidriču v Ljubljani, ki je pred leti že romalo na ustavno sodišče. Po mnenju Jambreka pa je moč struktur nekdanje oblasti pri nas še vedno tako močna, da Slovenija še ni polna demokracija, da še ne sodi v skupino večstrankarskih držav, temveč nekje vmes. "Med eno in večstrankarskim sistemom. Slovenija bi bila kar precej blizu tej ureditvi." Hribarjev komentar je bil tako za udeležence le vrh ledene gore omalovaževanja slovenskega osamosvajanja.

Na okrogli mizi, ki jo v celoti lahko vidite tukaj, so se dotaknili tudi stanja na področju medijev pri nas in drugih perečih tematik v Sloveniji.

Novice, Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.