Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Okrogla miza VSO (foto: Top news)
Okrogla miza VSO | (foto: Top news)

Omalovaževanje osamosvojitve in poveličevanje nekdanjega sistema

Slovenija | 11.05.2023, 15:11 Uredništvo Radia Ognjišče

Slovensko javnost zadnji teden zaposluje spor med radijskim voditeljem Sašom Hribarjem in Društvom za vrednote slovenske osamosvojitve, predvsem njenega predsednika Lojzeta Peterleta. Hribar je namreč v svoji oddaji na nacionalnem radiu zanikal vojno in jo označil zgolj kot agresijo. S tem je sprožil različne odzive.

Društvo VSO se z ogorčenjem odziva na tak odnos do osamosvojitve v slovenski družbi. Pripravilo je tudi okroglo mizo s pomenljivim naslovom: »Med Poljčami in Čebinami.« Predsednik VSO Lojze Peterle je med razlogi, ki so dogodek spodbudili, naštel: »V nekaj zadnjih dnevih, ali pa tednih smo lahko slišali najprej, da ni bilo razorožitve, potem smo slišali, da ni bilo vojn, že prej je bil ukinjen muzej, ki ga je ustanovila demokratično izvoljena vlada. Še prej smo imeli zgodbo s teritorialno obrambo, za katero bi nekateri radi razlagali, kot da je bila ustanovljena z namenom osamosvajanja in tako naprej.«

Bistvo ustavnega patriotizma je v tem, da družba ali nacija ponotranji ustavne vrednote. - Janez Podobnik

Podporo mu je med drugimi izrazil tudi nekdanji predsednik Državnega zbora Janez Podobnik in poudaril, da je bistvo ustavnega patriotizma v tem, "da družba ali nacija ponotranji ustavne vrednote."

Govor ministrice Vrečko na Čebinah: legitimacija komunistične oblasti in/ali glorifikacija?

Nekaj drugega je to, če gre za povsem zasebno ravnanje nekoga s ceste. Nekaj drugega je, če je to aktualni poslanec v času službe ob prisotnosti javnosti, medijev in tako naprej, ki jih morda sam skliče. To je glorifikacija. - Klemen Jaklič o obiskovanju spomenikov nekdanjemu sistemu in politikom

Prvi predsednik slovenskega ustavnega sodišča Peter Jambrek pa je izrazil obžalovanje nad poveličevanjem nekdanjega, enopartijskega sistema v Sloveniji in Jugoslaviji. Sploh s strani vladajočih. Kot primer je navedel nagovor ministrice za kulturo in ene vidnejših predstavnic stranke Levica Aste Vrečko na Čebinah, kjer so pred dnevi obeležili 86 let od ustanovitve Komunistične partije Slovenije. Po njegovih besedah se temu lahko: "posmehujemo, lahko jih obravnavamo kot neke čudaške nostalgije, lahko jih imamo za nekaj nezaslišano protiustavnega. Ampak konec koncev so ti ukrepi in ti nastopi vredni tudi pravne obravnave. Tudi nekega sodnega postopka," je dodal. Po njegovem mnenju je bil namreč obisk ministrice poskus legitimacije povojne komunistične oblasti. Ustavni sodnik Klemen Jaklič je dodal, da obstaja razlika, če se nekomu pokolni nekdo s ceste. Nekaj drugega pa da je, če je to: "aktualni poslanec v času službe ob prisotnosti javnosti, medijev in tako naprej, ki jih morda sam skliče," In pojasnil: "To je glorifikacija."

Jaklič je ob tem spomnil še na primer polaganja vencev k spomeniku Borisu Kidriču v Ljubljani, ki je pred leti že romalo na ustavno sodišče. Po mnenju Jambreka pa je moč struktur nekdanje oblasti pri nas še vedno tako močna, da Slovenija še ni polna demokracija, da še ne sodi v skupino večstrankarskih držav, temveč nekje vmes. "Med eno in večstrankarskim sistemom. Slovenija bi bila kar precej blizu tej ureditvi." Hribarjev komentar je bil tako za udeležence le vrh ledene gore omalovaževanja slovenskega osamosvajanja.

Na okrogli mizi, ki jo v celoti lahko vidite tukaj, so se dotaknili tudi stanja na področju medijev pri nas in drugih perečih tematik v Sloveniji.

Slovenija, Novice
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...