Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Lojze Peterle (foto: ARO)
Lojze Peterle | (foto: ARO)

Peterle kritično o vse večji diskvalificiji osamosvojitve in o pozivu Kučana

Novice | 09.05.2023, 13:38 Alen Salihović

Trg republike in Trg Sveta Evrope je potrebno urediti v skladu z vrednotami Republike Slovenije. Osamosvojitev pomeni ''slovenski skupaj'' brez primere - še posebej v vojni za Slovenijo, izraz tega ''skupaj'' pa bi morala biti tudi ureditev simbolnega jedra v glavnem mestu. Tako je ob novih napadih na osamosvojitelje in tudi na poveličevanje komunističnih spomenikov dejal predsednik osamosvojitvene vlade in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle.

Radijski voditelj Sašo Hribar je v oddaji »Radio Ga Ga« nedavno govoril o zlorabi osamosvojitve. Osamosvojitelje je označil za »stare prdce«, ki mu gredo na živce, saj da si želijo z muzejem osamosvojitve postaviti spomenik sovraštva. Prav tako je dejal, da osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo, češ, da je bila nad Slovenijo zgolj agresija. Peterle je nad besedami presenečen: »Nad temi besedami nisem bil samo presenečen, čeprav prenesem humor in satiro, ampak to ni bil ne humor, ne satira to je bila uzurpacija statusa vodje oddaje na državnem mediju.« »To, da nekdo zanika vojno za Slovenijo je ne samo skregano z resnico je tudi poseben odnos do tistih, ki so padli v vojni za Slovenijo in za njihove svojce,« je dejal.

Predsednik osamosvojitvene vlade ne razume, kako je mogoče, da se je aktualna oblast skupaj z večinskimi mediji tako zoperstavila osamosvojitvi. »Da ta oblast ne loči med prejšnjo republiko in Republiko Slovenijo, ki smo jo dobili na podlagi ljudske volje, izražene na plebiscitu za razliko od one druge republike, glede katere ne bi bilo nobenega plebiscita. Ni bilo plebiscita ali gremo v Jugoslavijo, ali se uvede revolucija, ali se uvede enopartijski sistem, o vsem tem ljudje niso bili vprašani ampak so bili postavljeni pred dejstvo,« je dejal Peterle.

Prvi predsednik republike Milan Kučan pa je prejšnji teden nekoliko presenetil, ko se je zavzel za postavitev spomenika osamosvojitve na Trgu republike v Ljubljani. Spomenik bi po njegovih besedah služil kot vodilo in nas kot narod povezoval in opogumljal za uspešno spoprijemanje s prihodnjimi izzivi. Peterle je ob tem dodal: »To je zdaj iz stare politične strani prvo javno strinjanje, da simboli revolucije niso simboli demokratične suverene Slovenije. Jaz to spremembo pozdravljam, ker menim, da se na tej podlagi dá pogovarjati. Samo upam, da Milan Kučan s to idejo ni sam.«


Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...