Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Lojze Peterle (foto: ARO)
Lojze Peterle | (foto: ARO)

Peterle kritično o vse večji diskvalificiji osamosvojitve in o pozivu Kučana

Novice | 09.05.2023, 13:38 Alen Salihović

Trg republike in Trg Sveta Evrope je potrebno urediti v skladu z vrednotami Republike Slovenije. Osamosvojitev pomeni ''slovenski skupaj'' brez primere - še posebej v vojni za Slovenijo, izraz tega ''skupaj'' pa bi morala biti tudi ureditev simbolnega jedra v glavnem mestu. Tako je ob novih napadih na osamosvojitelje in tudi na poveličevanje komunističnih spomenikov dejal predsednik osamosvojitvene vlade in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle.

Radijski voditelj Sašo Hribar je v oddaji »Radio Ga Ga« nedavno govoril o zlorabi osamosvojitve. Osamosvojitelje je označil za »stare prdce«, ki mu gredo na živce, saj da si želijo z muzejem osamosvojitve postaviti spomenik sovraštva. Prav tako je dejal, da osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo, češ, da je bila nad Slovenijo zgolj agresija. Peterle je nad besedami presenečen: »Nad temi besedami nisem bil samo presenečen, čeprav prenesem humor in satiro, ampak to ni bil ne humor, ne satira to je bila uzurpacija statusa vodje oddaje na državnem mediju.« »To, da nekdo zanika vojno za Slovenijo je ne samo skregano z resnico je tudi poseben odnos do tistih, ki so padli v vojni za Slovenijo in za njihove svojce,« je dejal.

Predsednik osamosvojitvene vlade ne razume, kako je mogoče, da se je aktualna oblast skupaj z večinskimi mediji tako zoperstavila osamosvojitvi. »Da ta oblast ne loči med prejšnjo republiko in Republiko Slovenijo, ki smo jo dobili na podlagi ljudske volje, izražene na plebiscitu za razliko od one druge republike, glede katere ne bi bilo nobenega plebiscita. Ni bilo plebiscita ali gremo v Jugoslavijo, ali se uvede revolucija, ali se uvede enopartijski sistem, o vsem tem ljudje niso bili vprašani ampak so bili postavljeni pred dejstvo,« je dejal Peterle.

Prvi predsednik republike Milan Kučan pa je prejšnji teden nekoliko presenetil, ko se je zavzel za postavitev spomenika osamosvojitve na Trgu republike v Ljubljani. Spomenik bi po njegovih besedah služil kot vodilo in nas kot narod povezoval in opogumljal za uspešno spoprijemanje s prihodnjimi izzivi. Peterle je ob tem dodal: »To je zdaj iz stare politične strani prvo javno strinjanje, da simboli revolucije niso simboli demokratične suverene Slovenije. Jaz to spremembo pozdravljam, ker menim, da se na tej podlagi dá pogovarjati. Samo upam, da Milan Kučan s to idejo ni sam.«


Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...