Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kralj III. in kraljica Camilla (foto: HUGO BURNAND)
Kralj III. in kraljica Camilla | (foto: HUGO BURNAND)

Po skoraj 500 letih kronanje tudi ob prisotnosti katoliških škofov.

Svet | 05.05.2023, 14:50 Marcel Krek

V Londonu gredo h koncu še zadnje priprave pred jutrišnjim slovesnim kronanjem kralja Karla III. Take in drugačne vaje ter priprave na kronanje trajajo že vse odkar je Karel, po smrti matere, kraljice Elizabete II. septembra lani, dejansko nasledil britansko krono.

Kraljevo kronanje Karla III. bo potekalo v Westminstrski opatiji, kamor se bosta z ženo Camillo, ki nosi naziv "Queen Consort" ali "kraljica soproga," pripeljala v moderni kočiji, prvič uporabljeni leta 2014. Tam bo kraljevo maziljenje Karel prejel od anglikanskega canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja. Prejel bo kraljevo kroglo, ki ponazarja versko in moralno avtoriteto, ter dve žezli, ki predstavljata kraljevo moč in pravičnost ter usmiljenje.

Princ Charles se pravi, že preden je postal kralj, si je zelo prizadeval za ekumenski dialog, torej predvsem s katoličani in tudi z drugimi veroizpovedmi, katerih predstavniki živijo v Združenem kraljestvu. - dr. Tomaž Gerden

Kronanje in Karlov ekumenizem

Ko bosta Karel in Camilla prispela v Westminstrsko opatijo, ju bo spremljal križ, ki vsebuje delčke križa, na katerem je bil križan Jezus. Papež Frančišek je te delčke Karlu podaril v dar ob kronanju. Omenjeni križ bo le eden od znakov Karlovega ekumenizma. Namreč, čeprav je britanski kralj hkrati tudi branik protestantske, anglikanske Cerkve, se bo prvič po ločitvi anglikanske od Katoliške Cerkve leta 1553, kronanja udeležil tudi vatikanski državni tajnik Pietro Parolin.

Prvič od reformacije pa bo novega britanskega kralja blagoslovil tudi katoliški, westminstrski škof, kardinal Vincent Nichols. Britanski veleposlanik pri Svetem sedežu, Christopher Trott je za Vatican News pojasnil, da je kralj Karel je v svojem življenju spoznal že tri papeže. Najprej je spoznal Janeza Pavla II. in nato Benedikta XVI. V Združenem kraljestvu, se je že srečal tudi s papežem Frančiškom. Trott zato pričakuje,: "da se bo med britanskim vladarjem in svetim očetom nadaljeval vzajemno spoštljiv odnos."

Tudi dober poznavalec razmer v Združenem kraljestvu in novinar Radia Slovenija, dr. Tomaž Gerden opozarja na Karlov ekumenizem: "Princ Charles se pravi, že preden je postal kralj, si je zelo prizadeval za ekumenski dialog, torej predvsem s katoličani in tudi z drugimi veroizpovedmi, katerih predstavniki živijo v Združenem kraljestvu." Po Gerdenovem mnenju gre za zgodovinsko spravo in pomiritev ter: "veliko izboljšanje odnosov med Rimom, oziroma katoliško Cerkvijo in britanskim kraljem, oziroma kraljevsko oblastjo in (z njo) anglikansko cerkvijo.«

Britanci svojo monarhijo in kraljevo družino večinoma podpirajo, mlajši vse manj

V Londonu sicer ta konec tedna pričakujejo obiske številnih državnih voditeljev, Slovenijo bo zastopala predsednica republike Nataša Pirc Musar z možem Alešem Musarjem, in drugih iz sveta slavnih ter več tisoč ljudi, navdušenih nad britansko kraljevo družino in monarhijo.

Po podatkih nedavno objavljene javnomnenjske raziskave družbe YouGov, monarhijo sicer podpira 58 odstotkov vprašanih Britancev, 26 odstotkov se jih zavzema za izvoljenega voditelja države, 16 odstotkov pa jih je neodločenih. Največjo podporo monarhiji so izrazili starejši. V starostni skupini od 50 do 64 let jo podpira 67 odstotkov. Na drugi strani pa več kot tri četrtine mladih Britancev, starih od 18 do 24 let, pravi, da jih kraljeva družina ne zanima, 38 odstotkov pa bi jih raje imelo izvoljenega voditelja države.

Večini, ki jim monarhija ni pogodu, gre v nos predvsem vladno kritje stroškov kraljeve družine in kronanja. Ti bodo v primeru Karla III. znani šele po dogodku, kronanje njegove matere in predhodnice Elizabete II. pred 70-imi leti pa je stalo približno 20 milijonov funtov in pol. Kraljevo družino to vsekakor lahko skrbi, saj je po mnenju poznavalcev njena glavna vloga "ohranjanje same sebe," to pa se začne pri javni podobi in podpori. Ta bi lahko spet močno narasla, ko bo nekoč britanski prestol zasedel Karlov sin, tudi med mlajšimi priljubljeni valižanski princ William.

Svet, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...