Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kralj Karla III. in kraljica soproga Camila (foto: STA)
Kralj Karla III. in kraljica soproga Camila | (foto: STA)

Dr. Tomaž Gerden o kronanju kralja Karla III.

| 05.05.2023, 14:53 Alen Salihović

Britanski princ Charles je po smrti matere, kraljice Elizabete II. septembra lani postal novi britanski kralj in si nadel vladarsko ime Karel III. Kraljičin prvorojeni sin, ki je zaradi dolgega čakanja na prestol dobil oznako "večnega prestolonaslednika", je postal kralj pri 73 letih. Pri 74 bo jutri še uradno okronan.

Zgodovinar in novinar Radia Slovenija ter dober poznavalec razmer v Združenem kraljestvu dr. Tomaž Gerden je v pogovoru za naš radio povedal, kakšno kronanje po 70. letih od kronanja matere Karla III. kraljice Elizabete II. lahko pričakujemo. Pravi, da bo to bistveno krajše. Na ulicah lahko pričakujemo veliko veselje, mnogi že kampirajo ob poti, kjer se bosta peljala kralj in kraljica.

Podrobno je dr. Gerden opisal postopek maziljenja novega kralja, pa tudi odnose z drugimi, tudi Katoliško cerkvijo. Karel III. si prizadeva za ekumenizem. Vprašali pa smo ga tudi, kaj pričakuje od novega kralja.

Kdo je novi britanski kralj? 

Britanski princ Charles je skoraj vse svoje življenje preživel v čakanju na prestol. V tem času se je spopadal s svojo podobo v javnosti, ko so mu med drugim očitali, da je bil prehladen do svoje prve soproge Diane, včasih pa tudi, da se z javnim izražanjem stališč vmešava v politiko.

V vlogi prestolonaslednika je zabeležil številne rekorde. Je namreč prvi, ki je videl kronanje svoje matere za kraljico, podrl je rekord v čakanju na prevzem monarhije in je tudi najstarejša oseba v zgodovini britanske monarhije, ki je prevzela žezlo.

Charles se je rodil 14. novembra 1948 v Buckinghamski palači v Londonu kot prvi od štirih otrok pokojnih Elizabete II. in princa Philipa, vojvode edinburškega. Star je bil le tri leta, ko je njegova mati ob smrti svojega očeta Jurija V. postala kraljica, na njenem kronanju je bil star štiri leta.

Izobraževal se je na elitnih šolah v Londonu, na Škotskem in v Avstraliji. Univerzitetno šolanje je zaključil na Cambridgeu leta 1970, kjer je študiral arheologijo, antropologijo in zgodovino. Od leta 1971 do 1976 je služil v britanski kraljevi mornarici.

V leto 1970 segajo tudi njegovi začetki na področju javnega zavzemanja za varovanje okolja in skrb za prihodnost planeta, kar je nato vsa leta postavljal v ospredje svojega delovanja. Takrat je namreč imel svoj prvi govor na to temo, v njem pa je opozoril na nevarne posledice plastičnih odpadkov.

Naziv valižanskega princa, ki običajno pripade prestolonasledniku, je nosil vse od leta 1958, uradno pa ga je na veliki slovesnosti v Walesu prejel julija 1969. Postal je 21. valižanski princ in prvi od leta 1936. Še nihče pred njim ni tega naziva držal tako dolgo. Ko je z materino smrtjo postal kralj, je naziv podelil svojemu sinu in prestolonasledniku Williamu.

Čeprav je večino časa preživel v senci svoje matere, so bili tudi številni dogodki iz njegovega življenja deležni velike medijske pozornosti. Med temi je bila poroka s takrat 19-letno Diano Spencer julija 1981. Poroka v katedrali svetega Pavla v Londonu je pred televizijske zaslone pritegnila 750 milijonov gledalcev po svetu, na londonske ulice pa se je zgrnilo 600.000 ljudi.

A zakon, v katerem sta se jima rodila sinova William in Harry, kljub pravljičnemu začetku ni bil srečen. Britanski tabloidi so imeli obilo snovi za pisanje o njem, dokler se ni leta 1996 uradno končal s ločitvijo. Le leto dni pozneje je priljubljena Diana umrla v prometni nesreči v Parizu. Charlesova priljubljenost je takrat padla na najnižjo raven dotlej.

Leta 2005 se je nato poročil s Camillo Parker Bowles, ki je ob tem dobila naziv vojvodinja cornwallska. V minulih letih sta Charles in Camilla, ki sprva v javnosti ni uživala velike podpore, skupaj opravljala številne kraljeve dolžnosti in potovanja v tujino.

Februarja lani, na dan, ko je obeležila 70-letnice svoje vladavine, je Elizabeta II. v pismu državljanom sporočila, da želi za snaho Camillo status kraljice soproge, ko bo njen sin Charles postal kralj, kar se je tudi zgodilo. Po kronanju bo sicer prevzela naziv kraljice.

Charles je v zadnjih letih vladanja svoje matere zaradi njenih vse pogostejših zdravstvenih težav v čedalje večji meri prevzemal uradne dolžnosti v imenu kraljice. Tako kot pred njim že njegova mati je tudi on v svojem prvem nagovoru v vlogi kralja septembra lani obljubil, da bo vse življenje predano služil narodu.

Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...