Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Vlada Republike Slovenija (foto: Vlada)
Vlada Republike Slovenija | (foto: Vlada)

Burger, Lahovnik, Štrancar zmajujejo z glavo

Slovenija | 17.04.2023, 12:01 Alen Salihović

Vlada je v četrtek sprejela nacionalni reformni program za letošnje leto. Slovenija ga mora skupaj s programom stabilnosti do konca meseca poslati Evropski komisiji. Kot izhaja iz besedila osnutka, vlada oziroma ministrstvo za gospodarstvo pripravlja dva zakona za zagotovitev visoko usposobljene delovne sile, ki jo v Sloveniji že dolgo primanjkuje. To sta zakon o razvojnih delovnih mestih in zakon o privlačnosti Slovenije za zaposlovanje globalnih talentov. Omenjena predloga pa po poročanju portala Domovina ne pomenita uvajanja razvojne kapice, temveč predvidevata subvencioniranje inženirskega kadra.

O predlogu rešitve, da bi država razvojne kadre privabljala s subvencijami, so na Domovini vprašali ekonomista Anžeta Burgerja in Mateja Lahovnika ter podjetnika Aleša Štrancarja, ki pa zgolj zmajujejo z glavo.

Po Lahovnikovih besedah so subvencije zanesljivo najslabša možna pot, ker povečujejo birokracijo in dajejo politiki dodatno orodje v roke za delitev denarja. Prava pot bi morala biti razbremenitev plač, na kar nas opozarja tudi Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj, torej zmanjšanje progresivne obdavčitve, ki je v Sloveniji med najvišjimi v EU ter uvedba razvojne kapice na prispevke. Treba je vzpostaviti stimulativen davčni sistem, da ne bomo odganjali tujih in domačih strokovnjakov. Tisti, ki pa se je spomnil ideje subvencioniranja, res ne ve, kako gospodarstvo deluje, je poudaril Lahovnik.

Burger je za Domovino o subvencijah povedal, da nima smisla, da bi najprej neko bolj produktivno podjetje obdavčili, in s tem ustvarili distorzije, ki vplivajo na njihove poslovne odločitve, potem jim pa v naslednjem koraku njihov denar vrnili v obliki subvencij. Vlada bi se tega po mnenju ekonomista morala lotiti na čim bolj enostaven način, z zmanjšanjem obdavčitve za višje kvalificirane kadre.

Štrancar iz podjetja BIA Separations pa pravi, da ko sliši besedo subvencija, mu je jasno, da bo to zgolj še ena pralnica davkoplačevalskega denarja in nov način za kanaliziranje davkov v podjetja prvorazrednih, v podjetja katerih lastniki so tajkuni in oligarhi. Za ostale, drugorazredne, pa bo to povzročilo zgolj dodatne davke. Edini pravi način privabljanja razvojnega kadra so po Štrancarjevem mnenju davki na njihove plače, ki pa bi morali biti nižji za vsaj 40 odstotkov, vse ostalo je farsa.

Slovenija