Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Začenja se debata o trajnostnem prehranjevanju. (foto: Cattalin / Pixabay)
Začenja se debata o trajnostnem prehranjevanju. | (foto: Cattalin / Pixabay)

Bo Robert Golob Strateški svet za prehrano še razširil?

Kmetijstvo | 12.12.2022, 09:23 Robert Božič

Na prvi decembrski seji vlade so se ministrice in ministri seznanili z ustanovitvijo Strateškega sveta za prehrano, posvetovalnega organa predsednika vlade, ki naj bi pripravljal predloge in strokovne usmeritve tega področja predvsem pa poskrbel za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic. V nov organ je bilo imenovanih 15 članov. Vsaj osem (8) naj bi jih bilo na tak ali drugačen način povezanih z veganstvom, pa je v četrtek trdilo elektronsko sporočilo, ki smo ga dobili tudi v naše uredništvo.

V Strateški svet za prehrano je bilo imenovanih 15 članov. Šest je državnih sekretarjev, ki zastopajo posamezna ministrstva in vladne službe, en predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ter devet strokovnjakov z različnih področij. Posebej bode v oči, da med njimi ni ne predstavnika pridelovalcev hrane, pa tudi ne živilcev.

Kdo so strokovni člani Strateškega sveta za prehrano

Novoimenovani posvetovalni organ predsednika vlade vodi Nataša Fidler Mis, člani pa so Veronika Cukrov, Boštjan Jakše, Tanja Kamin, Samo Kreft, Nina Mikec, Nika Tavčar in Andreja Vezovnik.

Posamezne resorje zastopajo tudi državni sekretarji: ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Darjo Felda, ministrstvo za okolje in prostor Uroš Vajgl, ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tatjana Buzeti, ministrstvo za zdravje Azra Herceg, Službo vlade za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić med člane pa je bil kot predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje imenovan tudi Matej Gregorič.

Napeto na Svetu za kmetijstvo in podeželje

Že 2. decembra je na številna odprta vprašanja, ki jih sproža sama ustanovitev Strateškega sveta za prehrano in imenovanje članov opozoril poslanec SDS Tomaž Lisec. Na vlado je naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem med drugim sprašuje po kriterijih, po katerih so bili izbrani člani strateškega sveta in če so po mnenju predsednika vlade v njem primerno zastopani predstavniki slovenskega kmetijstva.

Po naših informacijah je imenovanje novega organa povzročilo precej napeto vzdušje tudi na decembrski seji Sveta za kmetijstvo in podeželje, ki je posvetovalni organ kmetijske ministrice.

Še isti dan pa so na FB strani Lačna Bučka, ki deluje v sklopu istoimenskega bloga, ki popularizira vegansko prehranjevanje, odločitev predsednika vlade označili za »lepo novico za vse podpornike prizadevanja za trajnostno prehranjevanje.«

Pogrešajo vključenost kmetijskih organizacij ter strokovnjakov s področja kmetijstva in živilstva

Za mnenje o novem strateškem svetu in njegovih članih smo povprašali tudi nekaj strokovnjakov s področja prehranjevanja in pridelave hrane, ki na naša vprašanja niso odgovorili ali pa so sporočili, da o tem ne želijo polemizirati.

Molčijo tudi na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, prejeli pa smo odgovor s strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Na del naših novinarskih vprašanj pa so nam v petek pozno popoldne odgovorili tudi z Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ter potrdili, da je na decembrskem srečanju Sveta za kmetijstvo in podeželje dejansko prišlo do izražanja zaskrbljenosti nad sestavo novega posvetovalnega organa predsednika vlade, niso pa nam odgovorili, ali je bil Strateški svet za prehrano sestavljen brez vednosti kmetijskega ministrstva.

»Glede imenovanja Strateškega sveta za prehrano so razpravljali tudi člani Sveta za kmetijstvo in podeželje, ki se je sestal 5. 12. 2022. Pogrešajo vključenost kmetijskih organizacij ter strokovnjakov s področja kmetijstva in živilstva,« so zapisali v odgovoru na naša vprašanja in pojasnili, da je na seji potekala tudi razprava o pristojnostih tega novoustanovljenega organa ter povezavo s pristojnostmi kmetijskega ministrstva in tudi aktivnostmi v okviru Strateškega načrta prihodnje Skupne kmetijske politike.

»Zaskrbljenost ne pomeni ... da poteze ne razumejo kot dobronamerne«

A so hkrati tudi opozorili: »Izražena zaskrbljenost zaradi, po mnenju članov Sveta, neuravnoteženem imenovanju strokovnjakov s področja vseh relevantnih panog, predvsem seveda kmetijstva in živilstva, pa ne pomeni, da poteze ne razumejo kot dobronamerne, da se pridelavo kakovostne, zdrave slovenske hrane postavi med prioritete države. Predlagali so, da MKGP preda pobudo Sveta za kmetijstvo in podeželje Kabinetu predsednika Vlade RS, da se svet razširi s strokovnjaki s področja kmetijstva in živilstva.«

Dogovorjeno imenovanje še dveh dodatnih članov

»Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ustanovitev Strateškega sveta za prehrano ocenjuje kot priložnost, saj postavlja pomen prehranske varnosti države v sam vrh političnih prioritet. S tem se nam odpira pomembna priložnost za bolj celovit pristop in medsektorsko definiranje prioritet tudi na področju kmetijske pridelave in predelave s spodbujanjem lokalne, kakovostne in trajnostne proizvodnje hrane. Takšen pristop predstavlja priložnost za izboljšanje dialoga in razumevanje vseh vidikov pridelave in predelave kakovostne slovenske hrane z namenom doseganja ciljev zelenega prehoda in zagotavljanja prehranske varnosti države. V želji doseganja dolgoročnih pozitivnih učinkov za kmetijstvo, okolje, družbo, zdravje in ekonomski položaj prebivalstva na podeželju je interdisciplinaren pristop pomemben in nujen. S tem namenom smo se dogovorili s predsednikom vlade, da predlagamo dva strokovnjaka s področja kmetijstva in živilstva v Strateški svet za prehrano, kar bo prispevalo k še bolj uravnoteženi skupini,« so na Kmetijskem ministrstvu v petek pozno popoldne še zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Predsednik vlade je pred Strateški svet za prehrano postavil velike naloge

1. Pripravili naj bi smernice za promocijo prehranjevanja z živili, ki temeljijo na trajnostni pridelavi in posodobljenih nacionalnih prehranskih smernicah.

2.Prav tako naj bi pripravili smernice za osveščanje javnosti o potrebi po spremembi prehranjevalnih navad zaradi zdravstvenih, okoljskih in podnebnih vidikov.

3. Zasnovali naj bi smernice za nadgradnjo politik in strateških dokumentov na področju prehranske politike, smernice za pripravo izhodišč za kmetijski sektor, smernice za načrtovanje finančnih spodbud za pridelavo rastlin za neposredno prehrano ljudi.

4. Pripravili naj bi tudi smernice za zmanjšanje količine zavržene hrane in nudili tudi strokovno podporo nacionalnemu koordinatorju za prehrano.

Roman Žveglič: »Bojim se demonizacije slovenske živinoreje«

»Uvedbe strateškega sveta za prehrano ne podpiram, ker je sestavljena monolitno in se bojim, da bo posledica tega demonizacija slovenske živinoreje. Če gre za svet za prehrano, morajo v njem transparentno sodelovati strokovnjaki iz različnih področij,« pa je na naša vprašanja že v čertek odgovoril predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

Roman Žveglič
Roman Žveglič © KGZS

Ta je prepričan, da je vse skupaj povezano predvolilnimi obljubami in znanimi izjavami Roberta Goloba o uživanju mesa.

»Bojim se, da bodo rezultati tega Sveta podpora čezoceanski trgovini ter tovarnam, ki kemično obdelujejo rastlinske proizvode. Le tako jih lahko ponujajo kot mesne nadomestke. Zato bolj ogrožajo zdravje ljudi in obremenjujejo okolje,« je bil neposreden Žveglič, ki je tudi mnenja, »da razširitev članov sveta še z enim, dvema ali tremi ljudmi ne more rešiti neuravnoteženosti.«

Zlorabljena identiteta in sporočilo »polresnic in prirejenih resnic«

V sumljivem elektronskem sporočilu, ki je v osnovi enako že prej citirani objavi na FB strani Lačna Bučka, v katerem pravijo, da je to »Lepa novica za vse podpornike prizadevanja za trajnostno prehranjevanje« in naj bi bilo javnosti poslano z zlorabljene identitete te skupine, pa je 8 t.i. strokovnih članov Strateškega sveta za prehrano na tak ali drugačen način povezanih z veganstvom.

Neznanci naj bi ponaredili oziroma ukradli identiteto elektronskega nabiralnika in na ta način na naslove več medijev poslali zavajajoče elektronsko sporočilo...
Neznanci naj bi ponaredili oziroma ukradli identiteto elektronskega nabiralnika in na ta način na naslove več medijev poslali zavajajoče elektronsko sporočilo...

Dr. Samo Kreft, ki je znani promotor veganskega prehranjevanja in tudi sam član novoimenovanega Strateškega sveta, je v petek zjutraj za naš radio potrdil, da so jim neznanci ponaredili oziroma ukradli identiteto elektronskega nabiralnika in na ta način na naslove več medijev poslali zavajajoče elektronsko sporočilo: »Ta ponarejeni mail, ki ste mi ga posredovali pa me je zmedel zato, ker pri prvem branju v njem nisem opazil nobenih neresnic in mi ni bilo jasno, zakaj bi nekdo ponarejal mail, ki je skoraj tak, kot bi ga res poslal jaz. Šele pri drugem branju sem opazil, da je v ponarejenem mailu vrsta polresnic in prirejenih resnic in je njegov namen očitno vnašanje razdora (verjetno med ljubitelji mesa in vegani).«

»Primer take polresnice je npr. moja predstavitev, ki je zelo pristranska in zamolči, da sem predvsem univerzitetni učitelj na Fakulteti za farmacijo, da sem strokovnjak za zdravilne rastline (s tem v zvezi sem tudi že sodeloval z Radiem Ognjišče), da sem raziskovalec, popularizator znanosti (pisec in nekdanji urednik v Proteusu, Kvarkadabri) in še marsikaj drugega...«, je še pojasnil dr. Kreft.

Kasneje nam je potrdil, da je incident že prijavil pristojnim organom.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...