Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pirhi (foto: Jožica Tonin)
Pirhi | (foto: Jožica Tonin)

Katere velikonočne šege in navade so vpisane v register nesnovne kulturne dediščine?

| 08.04.2023, 08:00 Alen Salihović

Velika noč, največji krščanski praznik, ko kristjani praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih, je tudi čas, ki ga spremlja veliko šeg in navad. V registru nesnovne kulturne dediščine Slovenije najdemo kar enajst z veliko nočjo povezanih zadev, če pa prištejemo še cvetno nedeljo je teh 15.

Podrobno jih je za naš radio predstavila dr. Nena Židov, kustodinja za družbeno kulturo v Slovenskem etnografskem muzeju, o tem, kaj sploh je Register nesnovne dediščine pa je za naš radio predstavila mag. Anja Jerin, kustodinja za nesnovno kulturno dediščino v Slovenskem etnografskem muzeju.

Bogastvo velikonočne nesnovne kulturne dediščine Slovenije, znanj, praks in veščin, ki so kot enote vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine: 

1. Izdelovanje ljubenskih potic
2. Izdelovanje cvetnonedeljskih butar
3. Izdelovanje ljubljanskih butar
4. Škofjeloški pasijon
5. Belokranjske pisanice
6. Izdelovanje prekmurskih remenk
7. Peka velikonočnih oblatov
8. Pritrkavanje
9. Streljanje z možnarji
10. Velikonočne igre s pirhi
11. Vuzemski plesi in igre v Metliki

Vir: Etnografski muzej Slovenije

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...