Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pirhi (foto: Jožica Tonin)
Pirhi | (foto: Jožica Tonin)

Katere velikonočne šege in navade so vpisane v register nesnovne kulturne dediščine?

| 08.04.2023, 08:00 Alen Salihović

Velika noč, največji krščanski praznik, ko kristjani praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih, je tudi čas, ki ga spremlja veliko šeg in navad. V registru nesnovne kulturne dediščine Slovenije najdemo kar enajst z veliko nočjo povezanih zadev, če pa prištejemo še cvetno nedeljo je teh 15.

Podrobno jih je za naš radio predstavila dr. Nena Židov, kustodinja za družbeno kulturo v Slovenskem etnografskem muzeju, o tem, kaj sploh je Register nesnovne dediščine pa je za naš radio predstavila mag. Anja Jerin, kustodinja za nesnovno kulturno dediščino v Slovenskem etnografskem muzeju.

Bogastvo velikonočne nesnovne kulturne dediščine Slovenije, znanj, praks in veščin, ki so kot enote vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine: 

1. Izdelovanje ljubenskih potic
2. Izdelovanje cvetnonedeljskih butar
3. Izdelovanje ljubljanskih butar
4. Škofjeloški pasijon
5. Belokranjske pisanice
6. Izdelovanje prekmurskih remenk
7. Peka velikonočnih oblatov
8. Pritrkavanje
9. Streljanje z možnarji
10. Velikonočne igre s pirhi
11. Vuzemski plesi in igre v Metliki

Vir: Etnografski muzej Slovenije

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...