Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Vatikan Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatikan Media)

Papež naj bi zapustil bolnišnico. Kako bo z bogoslužji?

Papež in Sveti sedež | 31.03.2023, 13:24 Marta Jerebič Alen Salihović

Papež Frančišek ostaja v bolnišnici Gemelli, kamor je bil sprejet v sredo, druga noč je prav tako minila mirno. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Mateo Bruni je povedal, da so mu zdravniki postavili diagnozo bronhitis in da pri zdravljenju uporabljajo tudi antibiotike. »Njegovo zdravstveno stanje se je zaradi zdravil precej izboljšalo,« je povedal. Po besedah Brunija naj bi papež jutri zapustil bolnišnico. Sinoči je sveti oče večerjal pico, ob tem pa so se mu pridružili zdravniki, medicinske sestre, pomočniki in osebje žandarmerije.

Bo papež vodil sveto tridnevje?

Čeprav so bile sprva napovedi iz krogov blizu papežu v bolnišnici optimistične, da bo na cvetno nedeljo papež že sodeloval pri obredih, je bilo včerjašnje sporočilo Brunija nekoliko bolj zadržano, sedaj pa je že jasno, da 86-letnega papeža Frančiška ne bo na Trgu sv. Petra.

Mašo bo daroval kardinal Leonardo Sandri, namestnik dekana kardinalskega zbora. »Lahko potrdim, da bom maševal na cvetno nedeljo. Seveda upam, da si bo papež opomogel in vodil liturgije kot ob drugih priložnostih, tudi če bo za oltarjem stal kardinal,« je po poročanju italijanskih medijev v četrtek dejal Sandri.

Medtem se je izvedelo, da bo velikonočno mašo obhajal kardinal dekan Giovanni Battista Re, krizmeno mašo na veliki četrtek dopoldne kardinal vikar Angelo De Donatis in popoldansko mašo zadnje večerje z obredom umivanja nog kardinal Mauro Gambetti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Covida nima

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je pojasnil, da je 86-letni papež v zadnjih dneh tožil zaradi težav z dihanjem. Zatrdil je, da nima covida. Viri blizu papeža so pozneje povedali, da je imel pregled prsnega koša z računalniško tomografijo, ki ni pokazal nepravilnosti, prav tako so pregledi pokazali, da Frančišek nima težav s srcem.

Kot so sporočili v četrtek, se papeževo zdravstveno stanje izboljšuje. Papež je prvo noč v bolnišnici dobro počival. Njegova klinična slika se postopoma izboljšuje in nadaljuje z načrtovanim zdravljenjem. V četrtek zjutraj po zajtrku je prebral nekaj časopisov in nadaljeval z delom, je v izjavi dejal tiskovni predstavnik Svetega sedeža Bruni.

Kot je še dejal, je papež pred kosilom molil v majhni kapeli v svojem zasebnem stanovanju znotraj bolnišnice in prejel evharistijo. Kako dolgo bo Frančišek ostal v bolnišnici, Bruni ni navedel je pa še povedal, da je papež ganjen zaradi številnih prejetih sporočil in izraža hvaležnost za izkazano mu bližino in molitve.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

O avtorju