Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Novinar Nejc Krevs (foto: RTV)
Novinar Nejc Krevs | (foto: RTV)

Bo padla še ena izraelska vlada?

Svet | 28.03.2023, 18:15 Andrej Šinko

Izraelska vlada je začasno ustavila sprejemanje sporne pravosodne reforme in tako pomirila na tisoče protestnikov, ki so nestrinjanje v preteklih tednih izražali na ulicah. Do trenj je prišlo tudi znotraj vlade, nasprotovanje reformi je odneslo obrambnega ministra, nekateri člani vladne ekipe pa naj bi zagrozili z odstopom, če bi premier Benjamin Netanjahu vztrajal pri reformi.

Povečati moč parlamenta na račun sodstva

Cilj pravosodne reforme je bil povečati moč parlamenta oziroma politike na račun podrejanja in manjšanja moči sodstva. Tega si je želel zlasti premier Benjamin Netanjahu in del vlade, medtem ko so nekateri ministri, zlasti po začetku protestov, reformi vse ostreje nasprotovali.

Po besedah poznavalca razmer na Bližnjem vzhodu in novinarja RTV Slovenija Nejca Krevsa si je premier Netanjahu z reformo želel podrediti sodno vejo oblasti na način »da bi si vladna koalicija omogočila nastavljanje svojih sodnikov in da bi lahko izpodbijala odločitve vrhovnega sodišča z navadno večino v 120 članskem parlamentu«.

Se obetajo nove predčasne volitve?

Izrael je že daljše obdobje soočen s političnimi krizami, v zadnjem obdobju so prebivalci večkrat šli na predčasne volitve, parlament pa je pogosto bil ujet tudi v nek pat položaj. Volitve v zadnjem obdobju pa so po besedah sogovornika bile nek vrste referendum o Netanjahuju. »Mislim, da so še danes ljudi na ulicah bodisi v njegovo korist ali proti njemu razdeljeni glede ključnega vprašanja, ali je Benjamin Netanjahu še sposoben voditi izraelsko vlado.«

Pri ljudeh se to vprašanje pojavlja zlasti zaradi številnih obtožb o korupcijskem ravnanju Netanjahuja, še pravi Krevs, ki je pred kratkim o Izraelu pripravil dokumentarni film z naslovom Med, mleko in nemir. Ta ob aktualnih vprašanjih obravnava izgradnjo države ter prepletanje različnosti in tradicije v izraelski družbi.

Dokumentarni film Med, mleko in mir
Dokumentarni film Med, mleko in mir

Izrael je ena od devetih jedrskih sil

Sogovornik meni, da bo Izrael tudi v prihodnje odigral pomembno vlogo stabilnosti v regiji. »Saj je naravni zavezniki tako Evropske unije, ki je sama zavezana k spoštovanju judovsko-krščanskih temeljev, kot tudi Združenih držav Amerike. In tukaj vidim priložnost, da Izrael kot nek svetilnik Zahoda razcveti oazo miru na Bližnjem vzhodu.«

K temu bo po besedah Krevsa pripomoglo tudi nadaljnje povezovanje Izraela z nekaterimi arabskimi državami, ki so v zadnjem obdobju zabeležile izjemen gospodarski razcvet.

Celotnemu pogovoru z Nejcem Krevsom prisluhnite tukaj.

Svet
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...