Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
V spovednici (foto: Vatican Media)
V spovednici | (foto: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež in Sveti sedež | 27.03.2023, 07:22 Tanja Dominko

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po besedah papeža Frančiška jasno. Jezus da življenje tudi takrat, ko se zdi, da ni več upanja.

Življenje kot zaprt grob

Včasih se zgodi, da občutimo, kot da ni upanja, vsem se je to zgodilo, poudari papež. »So trenutki, med katerimi se zdi, da je življenje zaprt grob. Vse je v temi, okrog pa je videti le bolečino in obup. Današnji čudež nam pravi, da ni tako, cilj ni to, ker v takšnih trenutkih nismo sami.«

Odstranite kamen

Toda Jezus nam je še bolj kot kdaj koli blizu, joka z nami in nas vabi, naj ne prenehamo verovati, da ne prenehamo upati, da se ne pustimo potolči negativnim čustvom, pravi papež. V takšnih trenutkih imamo v sebi kamen, edini, ki ga je sposoben potegniti ven, je Jezus s svojo besedo: »Odstranite kamen«, kamen bolečine, napak, polomov, ne skrivajte jih v sebi, vrzite kamen vame, pravi Gospod.

Ne popustimo pesimizmu

Papež vse nas poziva, naj ne popustimo pesimizmu, bojazni, malodušnosti ob spominu na slabe izkušnje; strahu, ki hromi. Bolečina naj nas ne zasužnji, ne pusti, da umre upanje. »Morda tudi mi v tem trenutku nosimo v srcu kakšno težo ali trpljenje, za katera se zdi, da nas bosta potlačila: nekaj grdega, kakšen zastarani greh, ki ga ne pustimo odstraniti, kakšna mladostna napaka. Nikoli se ne ve, ampak te grde stvari morajo priti ven. Jezus pravi: »Pridi ven!« Sedaj je čas, da odstranimo kamen in gremo ven, da srečamo Jezusa, ki je blizu.«

Gospod vse odpušča

Ob koncu pa je papež Frančišek tudi spovednikom položil na srce, naj ne pozabijo, da so tudi sami grešniki. In da niso v spovednici, da bi mučili, ampak odpuščali, odpuščali vse, kakor Gospod vse odpušča.

Papež in Sveti sedež