Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež za bolj pastoralno in bolj odprto Cerkev

Novice | 14.03.2023, 12:45 Petra Stopar

Ob deseti obletnici pontifikata je papež Frančišek dal intervju za argentinski časnik La Nación. V njem je dejal, da Cerkev hodi po poti, ki jo je zastavil drugi vatikanski koncil, da bi vedno bolj postajala dom za vse.

Cerkev, ki si jo papež predstavlja v naslednjih letih, je po njegovih besedah »bolj pastoralna, bolj pravična, bolj odprta« in v skladu s smerjo, ki jo je začrtal drugi vatikanski koncil.

Želi si Cerkev, ki je odprta za vse. Na novinarkine besede, da se zelo ozira na »izgubljene ovce« in da je to povzročilo krizo pri nekaterih katoličanih, kot pri starejšem bratu iz prilike o izgubljenem sinu, papež odgovori, da se to vedno dogaja. »Ključna Jezusova beseda je ’vsi’,« meni Frančišek in nadaljuje, da seveda spremembe naletijo tudi na upor. Spomnil je, da je imel tudi Jezus veliko nasprotnikov, a da je treba delovati v svobodi Svetega Duha in iskati Božjo voljo. Sveti oče je pri tem opozoril na pomembnost formacije duhovnikov in potrebo po reviziji semenišč.

Vsakdo, ki se udeleži sinode, ima pravico glasovati. Ne glede na to, ali je moški ali ženska. Vsi, vsi. Beseda 'vsi' je zame temeljnega pomena.

Eno od vprašanj v pogovoru, ki ga povzema portal Vatican News, se je nanašalo tudi na temo spola. Zatrdil je, da ne piše nove okrožnice in nikalno odgovoril na vprašanje, ali so ga prosili, naj napiše dokument na temo spola.

V zvezi s tem je pojasnil, da vedno razlikuje med pastoralnim delom z ljudmi različne spolne usmerjenosti in ideologijo spola. To sta po njegovih besedah »dve različni stvari«. Papež meni, da je »ideologija spola v tem času ena najnevarnejših ideoloških kolonizacij,« ker »zamegli razlike, medtem ko je bogastvo moških in žensk ter vsega človeštva prav v napetosti razlik«.

V zvezi z vojno v Ukrajini je povedal, da Vatikan na tem področju deluje preko diplomatskih poti, da pa nima mirovnega načrta, ampak je v službi miru, na diskreten način, s tistimi, ki so odprti za dialog, je še povedal v pogovoru za argentinski La Nacion.

Novice
Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News) Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News)

Pred papežem pričeval tudi Slovenec

Udeleženci sinode so se po sobotnem molitvenem bedenju odpravili na tridnevne duhovne vaje. Z njimi naj bi se pripravili na sinodalno zasedanje, ki se bo začelo v sredo.

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...