Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež za bolj pastoralno in bolj odprto Cerkev

Novice | 14.03.2023, 12:45 Petra Stopar

Ob deseti obletnici pontifikata je papež Frančišek dal intervju za argentinski časnik La Nación. V njem je dejal, da Cerkev hodi po poti, ki jo je zastavil drugi vatikanski koncil, da bi vedno bolj postajala dom za vse.

Cerkev, ki si jo papež predstavlja v naslednjih letih, je po njegovih besedah »bolj pastoralna, bolj pravična, bolj odprta« in v skladu s smerjo, ki jo je začrtal drugi vatikanski koncil.

Želi si Cerkev, ki je odprta za vse. Na novinarkine besede, da se zelo ozira na »izgubljene ovce« in da je to povzročilo krizo pri nekaterih katoličanih, kot pri starejšem bratu iz prilike o izgubljenem sinu, papež odgovori, da se to vedno dogaja. »Ključna Jezusova beseda je ’vsi’,« meni Frančišek in nadaljuje, da seveda spremembe naletijo tudi na upor. Spomnil je, da je imel tudi Jezus veliko nasprotnikov, a da je treba delovati v svobodi Svetega Duha in iskati Božjo voljo. Sveti oče je pri tem opozoril na pomembnost formacije duhovnikov in potrebo po reviziji semenišč.

Vsakdo, ki se udeleži sinode, ima pravico glasovati. Ne glede na to, ali je moški ali ženska. Vsi, vsi. Beseda 'vsi' je zame temeljnega pomena.

Eno od vprašanj v pogovoru, ki ga povzema portal Vatican News, se je nanašalo tudi na temo spola. Zatrdil je, da ne piše nove okrožnice in nikalno odgovoril na vprašanje, ali so ga prosili, naj napiše dokument na temo spola.

V zvezi s tem je pojasnil, da vedno razlikuje med pastoralnim delom z ljudmi različne spolne usmerjenosti in ideologijo spola. To sta po njegovih besedah »dve različni stvari«. Papež meni, da je »ideologija spola v tem času ena najnevarnejših ideoloških kolonizacij,« ker »zamegli razlike, medtem ko je bogastvo moških in žensk ter vsega človeštva prav v napetosti razlik«.

V zvezi z vojno v Ukrajini je povedal, da Vatikan na tem področju deluje preko diplomatskih poti, da pa nima mirovnega načrta, ampak je v službi miru, na diskreten način, s tistimi, ki so odprti za dialog, je še povedal v pogovoru za argentinski La Nacion.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...