Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

10 let Frančiška. Kaj si ob obletnici želi za darilo?

Papež in Sveti sedež | 13.03.2023, 10:45 Marjana Debevec

Mineva 10 let od izvolitve argentinskega kardinala Jorgeja Maria Bergoglia za papeža, ki si je izbral ime Frančišek. Obletnico je praznoval skupaj s kardinali z jutranjo mašo v kapeli doma sveta Marte.

Papeževa spontanost

Papež Frančišek je v desetih letih svojega papeževanja opravil 40 mednarodnih potovanj. Vedno se je ob povratku na letalu srečal tudi z novinarji in spontano odgovarjal na njihova vprašanja. Zbrali smo nekaj odmevnejših misli.

Novinarji so papežu na vsakem srečanju postavljali zelo različna vprašanja. Značilnost teh srečanj z njimi je predvsem papeževa spontanost in njegova zaznamovanost z državo, ki jo je pred tem obiskal. Vedno je izhajal iz osebnih stikov z ljudmi.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

Jedrsko orožje, trgovina z orožjem, tretja svetovna vojna

Ena od odmevnih misli, ki jo je potem še večkrat je ponovil, prvič pa izrekel ravno na letalu, je bilo vprašanje, ali je moralno posedovati jedrsko orožje. Po njegovih besedah bi moralo biti to zapisano celo v katekizmu. Že ob samem posedovanju orožja lahko pride do nesreče ali do norosti kakšnega vladarja, kar lahko uniči človeštvo, je dejal sveti oče, ki je vsakič ostro obsodil tudi trgovino z orožjem. Zaveda se namreč, da mnoge vojne po svetu živijo prav zaradi te trgovine. »Ko močne države izgubljajo svojo moč, sprožijo vojne. Obenem pa trgovine z orožjem prodajajo svoje orožje, da lahko razvijejo novega,« je bil jasen.

Ko močne države izgubljajo svojo moč, sprožijo vojne. Obenem pa trgovine z orožjem prodajajo svoje orožje, da lahko razvijejo novega.

Skoraj na vsakem srečanju z novinarji pa opozarja na tretjo svetovno vojno, ki poteka po koščkih po vsem svetu. Glede vojne v Ukrajini je nazadnje povedal, da Sveti sedež dela vse za mir. Hotel je tudi oditi v Rusijo, vendar mu je zunanji minister Lavrov to odsvetoval.

Kritika njegovega dialoga z verstvi

Papež večkrat potuje v države, kjer je krščanstvo v manjšini in tako mu novinarji velikokrat postavijo vprašanja o medverskem dialogu. Leta 2019 je z imamom Al Tayyebom podpisal celo skupno izjavo o človeškem bratstvu. Ti njegovi koraki pa naletijo tudi na kritike, češ da je še samo korak od krivoverstva. Novinarjem na letalu je dejal, da prevzema tveganja, saj je to za medverski dialog in spodbujanje bratstva med ljudmi nujno. »Obstajajo tveganja. Vendar pa se te odločitve vedno sprejemajo v molitvi, v dialogu, s posvetovanjem, premišljevanjem. Niso kaprice in so tudi v skladu s tem, kar je učil drugi vatikanski koncil.«

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican media

Nemška sinoda

Nemškim katoličanom, ki zahtevajo določene spremembe v Cerkvi, je papež na letalu prvič sporočil, da ima Nemčija veliko evangeličansko cerkev in ne potrebuje še ene. Nemčija ima veliko in lepo evangeličansko cerkev. Ne potrebuje še ene, ki pa tudi ne bi bila nikoli tako dobra, kot je ta, ki že obstaja. Želim si Katoliško Cerkev, ki je v resnici katoliška, v bratstvu z evangeličani,« je dejal sveti oče. Njegova misel je aktualne še posebej v teh dneh, ko so na nemški sinodi izglasovali blagoslov istospolnih parov. V dokumentu s podpisom svetega očeta je Kongregacija za nauk vere že pred dvema letoma ponovila, da ni v moči Cerkve, da bi podeljevala blagoslov istospolnim zvezam.

Nemčija ima veliko in lepo evangeličansko cerkev. Ne potrebuje še ene, ki pa tudi ne bi bila nikoli tako dobra, kot je ta, ki že obstaja.

Ideološka kolonizacija, teorija spola, splav

Papež se v pogovorih z novinarji na letalu loteva tudi drugih moralnih vprašanj. Tako je večkrat ponovil, da je splav umor z najetim morilcem. Takole je dejal: »To je umor, kdor stori splav, ubije človeka. Kdor tega ne razume, bi ga vprašal: je prav ubiti človeka, da bi rešil nek problem? Je prav najeti morilca, da ubije človeško življenje?.« Glede podeljevanja obhajila tistim, ki zagovarjajo splav, pa je dejal: »Človek, ki ne sprejema nauka Cerkve, se sam izključi iz občestva in zato ne more prejeti obhajila«.

Spregovoril pa je tudi o materah, ki naredile splav. Povedal je, da so v hudih stiskah zato jim svetuje takole: »Tvoj otrok je v nebesih, govori z njim, zapoj mu uspavanko, ki mu je nisi mogla zapeti. In tako se najde pot sprave mame z otrokom. Z Bogom je namreč že prišlo do sprave, saj On vedno odpušča. Toda tudi ona mora predelati to, kar se je zgodilo. Da bi doživel vso tragedijo splava, moraš biti v spovednici. Res je strašna.«, je še dejal sveti oče.

Da bi doživel vso tragedijo splava, moraš biti v spovednici. Res je strašna.

Večkrat se je sveti oče na letalu dotaknil tudi vprašanja teorije spola. Ta je po njegovih besedah sodobna oblika kolonizacije. Obsodil je učenje spreminjanja spola v šolah. S tem namreč spreminjajo mentaliteto ljudi, predvsem otrok in mladih.

Papež Frančišek pri Ukrajinskih otrocih v volnišnici Bambino Gesù.
Papež Frančišek pri Ukrajinskih otrocih v volnišnici Bambino Gesù. © VaticanNews

LGBT

Večna tema je tudi odnos Cerkve do istospolno usmerjenih. Odmeval je njegov stavek: »Kdo pa sem jaz, da bi sodil?«, ki ga je izrekel kot odgovor na vprašanje časnikarja 28. julija 2013 med letom iz Ria de Janeira. Vendar pa mediji niso objavili celotne njegove izjave. Med drugim je dejal takole: »Če je nekdo istospolno usmerjen in išče Boga in ima dobre namene, kdo sem jaz, da bi ga sodil? Katekizem katoliške Cerkve to opisuje na čudovit način«. Pri tem je povedal, da je treba te ljudi spremljati na poti k Bogu. Ostro pa je obsodil gejevske lobije. To je nekaj povsem drugega, je dejal.

Novinarju Associated Press pa je odgovoril, da homoseksualno vedenje ni zločin, saj v nekaterih afriških državah homoseksualce še vedno kaznujejo, je pa jasno povedal, da je greh.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

Kaj si papež želi za darilo?

Ob deseti svoje obletnici izvolitve pa je za medije dejal, da si za darilo želi predvsem miru v izmučeni Ukrajini in v vseh drugih državah, ki trpijo grozote vojne. Povedal je tudi, da si želi obiskati Kijev, ampak pod pogojem, da gre tudi v Moskvo.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...