Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Peter Jančič (foto: STA)
Peter Jančič | (foto: STA)

Urednik Jančič zadovoljen s predstavitvijo slovenske medijske krajine v Bruslju

Novice | 11.03.2023, 10:00 Alen Salihović

V času desnosredinski vlad v Sloveniji smo pogosto slišali, da se vrši pritisk na medije. To so posamezne organizacije in novinarji prenašali na evropski parket. V minulem tednu pa je bilo nekoliko drugače, saj so evropski poslanci na pobudo poslanke Romane Tomc prisluhnili govornikom, ki so tokrat izpostavili vpliv, ki ga ima na medijsko krajino leva vlada. Med tistimi, ki so spregovorili je bil tudi urednik portala Spletni časopis Peter Jančič, ki je izrazil zadovoljstvo, da je lahko Evropsko komisijo opozoril, da je iz Slovenije zelo enostransko in površno informirana o dogajanju na medijskem prostoru.

Kot je po razpravi poudaril Jančič je Evropska komisija parlamentu predlagala pravila za zaščito pluralnosti in neodvisnosti medijev v EU. »Cilj je tudi, da bi bolje zaščitili medije, ki so v državni lasti, pred zlorabami državnih oblasti. Pomagati sem poskušal s predstavitvijo osebne izkušnje, kakšen je položaj v naši državi, v kateri vlada Gibanja Svoboda poskuša svobodo medijem zagotoviti s seriji hitrih predčasnih menjav direktorjev in urednikov medijev, da bi jih s tem osvobodila z nastavitvijo svojih bolj svobodnih direktorjev in urednikov. Zamenjali so tudi mene,« je poudaril.

Po besedah Jančiča je postopek izbiranja novega urednika Siol.net, tako vsaj kažejo neuradne informacije, vodila kar takrat glavna piarovka stranke Gibanja Svoboda Vesna Vuković, ki je medtem napredovala v generalno sekretarko največje vladne stranke. »V preteklosti, preden sem postal urednik Siol.net, je s skupino novinarjev pisala glavne politične in gospodarske zgodbe za Siol.net, a ni bila zaposlena v tem mediju. Delali so za zunanje zasebno podjetje. Financiralo pa je njeno takratno in poznejšo poslovno dejavnost na javnosti prikrit način preko še dodatnega podjetja državno podjetje GEN-I, ki ga je vodil današnji premier Robert Golob. Denar je nakazovalo še nekaj podjetij, tudi današnjega finančnega ministra,« je poudaril uredni Spletnega časopisa Peter Jančič.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...