Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Peter Jančič (foto: STA)
Peter Jančič | (foto: STA)

Urednik Jančič zadovoljen s predstavitvijo slovenske medijske krajine v Bruslju

Novice | 11.03.2023, 10:00 Alen Salihović

V času desnosredinski vlad v Sloveniji smo pogosto slišali, da se vrši pritisk na medije. To so posamezne organizacije in novinarji prenašali na evropski parket. V minulem tednu pa je bilo nekoliko drugače, saj so evropski poslanci na pobudo poslanke Romane Tomc prisluhnili govornikom, ki so tokrat izpostavili vpliv, ki ga ima na medijsko krajino leva vlada. Med tistimi, ki so spregovorili je bil tudi urednik portala Spletni časopis Peter Jančič, ki je izrazil zadovoljstvo, da je lahko Evropsko komisijo opozoril, da je iz Slovenije zelo enostransko in površno informirana o dogajanju na medijskem prostoru.

Kot je po razpravi poudaril Jančič je Evropska komisija parlamentu predlagala pravila za zaščito pluralnosti in neodvisnosti medijev v EU. »Cilj je tudi, da bi bolje zaščitili medije, ki so v državni lasti, pred zlorabami državnih oblasti. Pomagati sem poskušal s predstavitvijo osebne izkušnje, kakšen je položaj v naši državi, v kateri vlada Gibanja Svoboda poskuša svobodo medijem zagotoviti s seriji hitrih predčasnih menjav direktorjev in urednikov medijev, da bi jih s tem osvobodila z nastavitvijo svojih bolj svobodnih direktorjev in urednikov. Zamenjali so tudi mene,« je poudaril.

Po besedah Jančiča je postopek izbiranja novega urednika Siol.net, tako vsaj kažejo neuradne informacije, vodila kar takrat glavna piarovka stranke Gibanja Svoboda Vesna Vuković, ki je medtem napredovala v generalno sekretarko največje vladne stranke. »V preteklosti, preden sem postal urednik Siol.net, je s skupino novinarjev pisala glavne politične in gospodarske zgodbe za Siol.net, a ni bila zaposlena v tem mediju. Delali so za zunanje zasebno podjetje. Financiralo pa je njeno takratno in poznejšo poslovno dejavnost na javnosti prikrit način preko še dodatnega podjetja državno podjetje GEN-I, ki ga je vodil današnji premier Robert Golob. Denar je nakazovalo še nekaj podjetij, tudi današnjega finančnega ministra,« je poudaril uredni Spletnega časopisa Peter Jančič.

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...