Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Romarji ob vitraju Marija Pomagaj v Nazaretu (foto: marija.si)
Romarji ob vitraju Marija Pomagaj v Nazaretu | (foto: marija.si)

Podoba Marije Pomagaj tudi v Marijinem Nazaretu #video

Cerkev po svetu | 01.03.2023, 13:04 Tone Gorjup Rok Mihevc Alen Salihović

Marijina hiša, bazilika Marijinega oznanjenja v Nazaretu je odslej tesno povezana z narodnim svetiščem Marije Pomagaj na Brezjah. Baziliko v srcu Svete dežele krasi vitraj, barvno okno brezjanske Marije, ki ga je danes blagoslovil nadškof Stanislav Zore, izdelal pa Alojzij Čemažar. Pri slovesnosti, ki so jo sklenili s sveto mašo, so sodelovali kustos Svete dežele p. Francesco Patton, rektor svetišča Marije Pomagaj z Brezij p. Robert Bahčič, provincal slovenskih frančiškanov p. Marjan Čuden, več drugih duhovnikov in skupina romarjev iz Slovenije.

 V Nazaretu skupina slovenskih romarjev

Slovesnosti ob blagoslovu vitraja se je udeležilo preko 90 romarjev iz Slovenije, ki so v Sveto deželo poromali v organizaciji Komisariata za Sveto deželo. Blagoslov so po poročanju spletne strani www.marija.si začeli z molitvijo Angel Gospodov, ki jo v baziliki Marijinega Oznanjenja molijo vsak dan ob 12. uri. Po molitvi je sledil blagoslov vitraja Marije Pomagaj, ki se nahaja nasproti vhoda v baziliko. V uvodnem delu slovesnosti blagoslova je prisotne nagovoril rektor bazilike Marije Pomagaj p. Robert Bahčič. Predstavil je potek nastanka vitraja, transporta v Sveto deželo in njegove umestitve v okensko odprtino ob baziliki Marijinega Oznanjenja. Zahvalil se je vsem, ki so na različne načine pomagali, da je prišlo do uresničitve ideje o umestitvi Kraljice Slovencev ob baziliko v Nazaretu. »Od tega trenutka dalje bo vitraj Marije Pomagaj spominjal slovenske romarje, razseljene po svetu, da imamo stalno božje diplomatsko predstavništvo pri Nazareški hišici.«

© Janez Kotar

Ob koncu se je za prisotnost zahvalil tudi slovenski veleposlanici v Tel Avivu, Andreji Purkart Martinez, ki je v nagovoru poudarila pomen dogodka blagoslova, saj se, po njenih besedah, tako krepijo odnosi med Slovenijo in Izraelom. »Na veleposlaništvu se prizadevamo za stike med ljudmi, na različnih področjih. Romarski turizem je pomemben tudi za nas. Vsak tak dogodek, kot je tudi današnji blagoslov, prispeva k sožitju. Med drugim je naš vitraj tukaj tudi predstavitev slovenske umetnosti.«

Nadškof Zore: Skozi vitraje se nebeški Jeruzalem preliva na zemljo, da bi v nas prebudil hrepenenje po nebeškem Jeruzalemu

Vitraj je blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ob prisotnosti provinciala, p. Marjana Čudna, rektorja brezjanske bazilike, p. Roberta Bahčiča, komisarja za Sveto deželo, p. Petra Lavriha, gvardijana frančiškanskega samostana v Nazaretu, p. Wojciecha Bołoza ter kustosa Svete dežele, p. Francesca Pattona.

Kot pišejo na spletni strani romarskega svetišča Marije Pomagaj so se romarji po blagoslovu odpravili v zgornje nadstropje bazilike Marijinega Oznanjenja, kjer je sledila sveta maša. »Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit Zore, ob njem so somaševali: p. Marjan Čuden, provincial, p. Robert Bahčič, rektor, p. Peter Lavrih, komisar, p. Ciril A. Božič, nekdanji brezjanski rektor, p. Francesco Patton, kustos, p. Wojciech Bołoz, novomašnik Janez Pavel Šuštar, g. Bogomir Trošt, župnija Jelšane, g. Alojzij Grebenc, župnija Dol in diakon Blaž Zorko, župnija Ljubljana-Koseze. Pri sveti maši je pela sopranistka Martina Burger,« so zapisali.

V uvodu v sveto mašo je prisotne pozdravil kustos Svete dežele, p. Francesco Patton. »Pozdravljam in sprejemam vse prisotne, nadškofa, provinciala, komisarja ter rektorja pri Mariji Pomagaj. Pozdravljam vse romarje iz Slovenije. Ste v Marijini hiši, na kraju, kjer se je Božji Sin učlovečil, zahvaljujoč Marijinem da. Naj tudi na vas pride Sveti duh, kot ga je sprejela Devica Marija. Želim, da bi imeli enako razpoložljivost do Božje besede, kot jo je imela Marija. Devica Marija naj vas še naprej spremlja, skupaj s svetim Jožefom in Sinom Jezusom. Lepo obhajanje vam želim,« je dejal p. Francesco Patton.

»Skozi vitraje se nebeški Jeruzalem preliva na zemljo, da bi v nas prebudil hrepenenje po nebeškem Jeruzalemu. Navdušenje nad življenjem nas mora spodbuditi, da hrepenimo po nebesih,« je v uvodnem delu pridige dejal nadškof Zore.

V nadaljevanju je podal tri spodbude: »Prva spodbuda: angel je vstopil k Mariji. Ko je prišel, mu ni bilo potrebno iskati Marije pri sosedih ali kje drugje. Marija je bila doma in vstopil je k njej. To je zelo pomembno. A biti doma ne pomeni, biti zaprt v nekem prostoru, pomeni biti v doma v svojem srcu, v središču svojega bitja. Ko Bog vsakemu od nas pošlje angela, ne smemo biti zaprti v svoj tempelj, ampak odprti za Božjo voljo.

Druga stvar, ki nas nagovarja na tem kraju, kjer je Božja beseda postala meso, je učenje. Marijin sin se je učil poslušati, govoriti in uresničevati od svoje matere, od očeta. Velikokrat pozabimo, da je Jezus pravi Bog in pravi Človek. Ta pravi Človek se je moral naučiti vsega tistega, kar moramo znati mi: hoditi, govoriti, jesti. In tega se je učil ob Mariji in Jožefu. Poslušati božjo voljo in jo spolnjevati. Kako naj mi spoznamo, kaj je Božja volja? Ne po tem, kar je nam všeč. Božjo voljo spoznamo po tem, da nas odpira, povabi nas ven. Izpolnitev Božje volje je od Marije zahtevala, da odpre svoje srce za Božje življenje.

In tretja stvar: Verbum caro hic factum est, ste videli napis spodaj, v votlini oznanjenja. Beseda je tukaj meso postala. Pri vsaki molitvi angelovega češčenja to ponavljamo, ampak TUKAJ je Bog postal človek, tu je Bog naredil korak do zemlje, do človeka. Bog nas sem ni poklical, da bi ostali tukaj, ampak, da bi v poslušanju in izpolnjevanju Božje volje tudi mi šli. Beseda mora po nas postati meso, tam, kjer začutimo klic k oznanjevanju.
Naj vam ta majhna beseda HIC, tukaj, ne neha zveneti v ušesih in se vedno uresničuje v vaših srcih. Bog te obiskuje, da se v tvoji odprtosti učlovečuje in vstopa med ljudi, med katerimi si. Beseda je tukaj meso postala, prosimo Božjo Mati Marijo, da bi tudi po meni beseda postala moč in živela za nebesa. Amen,« je pridigo po poročanju narodnega svetišča sklenil nadškof Zore.

Vir: Marija.si

Lojze in Alojzij Čemažar

Zamisel o postavitvi barvnega okna je stara več let in ko je dobila okvirno podobo, je bilo potrebno dobiti dovoljenja za postavitev in vitraj tudi izdelati. Vitraj s podobo Marije Pomagaj je na pot proti Sveti deželi krenil 6. decembra lani in je po vseh postopkih, ki so bili potrebni za prevoz in carinjenje, prispel v Nazaret v sredi januarja. Za umestitev v baziliki so potrebovali tri dni. Dela je vodil Lojze Čemažar, ob pomoči svojega očeta in avtorja vitraja, Alojzija Čemažarja. Več o vitraju pa tukaj.

Vitraj Marije Pomagaj v Nazaretu
Vitraj Marije Pomagaj v Nazaretu © marija.si

© marija.si

© marija.si

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju