Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Potres (foto: Pixabay)
Potres | (foto: Pixabay)

O vzrokih za rušilnost potresa. Opomin tudi za Slovenijo.

Svet | 07.02.2023, 14:43 Andrej Šinko

Turčija leži na enem od potresno najdejavnejših območij na svetu. Včerajšnja potresa sta tla zatresla na severovzhodu države oziroma vzdolž vzhodnoanatolske prelomnice, kjer že desetletja niso zabeležili potresov s takšno jakostjo. Njuna smrtonosnost pa je bila posledica kombinacije več dejavnikov.

Nočni čas, lokacija, moč potresa in gradnja

Na veliko število umrlih, ki bo v prihodnjih dneh po napovedih še naraslo, so po mnenju strokovnjakov vplivali nočni čas, ko je večina ljudi spala, lokacija in moč potresa, pa tudi gradnja. »Veliko je bilo nekih visokih, višjih stavb, med pet in deset etaž, ki so bile najbolj ogrožene, ki so se najbolj rušile,« je dejal profesor na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo dr. Vojko Kilar.

K večji rušilnosti so po njegovih besedah prispevali dodatni potres, pa tudi številni močni popotresni sunki. »Prvi potres lahko naredi že s svojo močjo določeno škodo, poškoduje konstrukcije, drugi potres pa potem lahko stvari še poslabša, odvisno je sicer od frekvenčnega območja, ampak to je zagotovo eden od razlogov, da se je porušilo toliko stavb,« je pojasnil sogovornik.

Dr. Vojko Kilar in dr. Gregor Rajh
Dr. Vojko Kilar in dr. Gregor Rajh

Boljši standardi gradnje po potresu 1999

Turčija je bistveno izboljšala protipotresno gradnjo po potresu leta 1999, ko je življenje izgubilo približno 17 tisoč ljudi. Nekaj let za tem pa je sledil še en potres, ki je prav tako terjal precej življenj. »Ta potres takrat jih je opomnil, da pazijo na prihodnjo kvaliteto gradnje. Tako, da so se odločili, da bodo vse stavbe zgrajene po letu 2004 zgradili po novejših, boljših standardih, prevzetih tudi po ameriških standardih.«

Ta potres takrat jih je opomnil, da pazijo na prihodnjo kvaliteto gradnje. Tako, da so se odločili, da bodo vse stavbe zgrajene po letu 2004 zgradili po novejših, boljših standardih, prevzetih tudi po ameriških standardih.

Severnoanatolski prelomni sistem bolj aktiven

Omenjeni potres je prizadel sever države, kjer je bilo daljše časovno obdobje dogajanje v zemlji aktivnejše. »V zadnjih osemdesetih letih je bil ta severnoanatolski prelomni sistem bistveno bolj aktiven od vzhodnoanatolskega, kar je tudi povzročilo, da so se v tem sistemu nakopičile te napetosti in povzročile tako močna potresa,« je poudaril seizmolog iz Agencije za okolje dr. Gregor Rajh in pojasnil, da so ravno to daljše obdobje in zelo hitri premiki ob tektonskih ploščah povzročili tako intenzivna potresa.

Popotresne sunke jepričakovati daljše obdobje, težave pa bi lahko povzročali zlasti reševalcem, saj lahko dodatno poškodujejo infrastrukturo. »Predvsem zato, ker so ti popotresni sunki, sploh za naše razmere, še vedno zelo močni. Včeraj so se pojavili vsaj trije z magnitudo okoli šest in več popotresnih sunkov z magnitudo med pet in šest. Predvsem oslabljene stavbe se lahko porušijo zaradi takšnih sunkov,« je še dejal dr. Rajh.

Opomin tudi za Slovenijo.

Rušilni potresi v Turčiji, pa tudi nedavni na Hrvaškem, morajo biti tudi opomin za Slovenijo, da izboljša potresno varnost in se loti prenove stavb zgrajenih pred potresom v Skopju leta 1963, ko so bili protipotresni standardi gradnje bistveno nižji.

Svet
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...