Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Manca HribarManca Hribar
Nekdanji predsednik Borut Pahor v romski skupnosti (foto: Tamino Petelinsek/STA)
Nekdanji predsednik Borut Pahor v romski skupnosti | (foto: Tamino Petelinsek/STA)

Romska skupnost na Dolenjskem potrebuje politiko korenčka in palice

Pogovor o | 19.01.2023, 10:50 s. Meta Potočnik

Vprašanja, povezana z Romi v jugovzhodni Sloveniji, so minulo poletje postala še bolj pereča kot doslej. Zavrelo je v septembru, ko je prišlo do streljanja pri Brezju na glavni cesti Mirna Peč-Novo mesto. Ena oseba je bila pri tem ubita, trije ranjeni.

Občine pravijo, da so v preteklih letih izčrpale vse možnosti za reševanje konfliktov in težav v lokalni skupnosti, zato je po njihovem mnenju nujen čim prejšnji sistemski pristop države, med drugim s spremembami zakonodaje.

Župani 11 občin jugovzhodne Slovenije so tako konec oktobra v Novem mestu na Državni zbor naslovili pobudo za spremembo petih zakonov za reševanje romskih vprašanj:

  1. Spremembe zakonov o starševskem varstvu in družinskih prejemkih
  2. o socialnovarstvenih prejemkih
  3. o urejanju trga dela
  4. o varstvu javnega reda in miru
  5. o voznikih

S pobudo bi radi zaščitili predvsem otroke, ki v romskih naseljih nimajo nobene prihodnosti. Pobudo so pozdravili vsi trije navzoči poslanci - Jožica Derganc (Gibanje Svoboda), Predrag Baković (SD) in Vida Čadonič Špelič (NSi). Ob tem župan Novega mesta Gregor Macedoni obžaluje, da je bil del predlogov, ki ga je pripravila delovna skupina za romsko problematiko, ustanovljena pod preteklo vlado, tako v prejšnjem kot aktualnem sklicu državnega zbora zavrnjen.

Katere so težave, ki se že leta ne uredijo, kaj konkretno so župani predlagali in kaj bi to pomenilo za Rome in njihove sosede, smo v oddaji Pogovor o, govorili z v. d. direktorico uprave Mestne občine dr. Jano Bolta Saje, s pastoralnim asistentom za Rome Petrom Kokotcem, s predsednikom Zveze Romov Slovenije Jožekom Horvatom Mucem in županom Črnomlja Andrejem Kavškom.

Sogovorniki v oddaji Pogovor o
Sogovorniki v oddaji Pogovor o © Marcel Krek

Pogovor o
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram) Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...