Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Nekdanji predsednik Borut Pahor v romski skupnosti (foto: Tamino Petelinsek/STA)
Nekdanji predsednik Borut Pahor v romski skupnosti | (foto: Tamino Petelinsek/STA)

Romska skupnost na Dolenjskem potrebuje politiko korenčka in palice

Pogovor o | 19.01.2023, 10:50 s. Meta Potočnik

Vprašanja, povezana z Romi v jugovzhodni Sloveniji, so minulo poletje postala še bolj pereča kot doslej. Zavrelo je v septembru, ko je prišlo do streljanja pri Brezju na glavni cesti Mirna Peč-Novo mesto. Ena oseba je bila pri tem ubita, trije ranjeni.

Občine pravijo, da so v preteklih letih izčrpale vse možnosti za reševanje konfliktov in težav v lokalni skupnosti, zato je po njihovem mnenju nujen čim prejšnji sistemski pristop države, med drugim s spremembami zakonodaje.

Župani 11 občin jugovzhodne Slovenije so tako konec oktobra v Novem mestu na Državni zbor naslovili pobudo za spremembo petih zakonov za reševanje romskih vprašanj:

  1. Spremembe zakonov o starševskem varstvu in družinskih prejemkih
  2. o socialnovarstvenih prejemkih
  3. o urejanju trga dela
  4. o varstvu javnega reda in miru
  5. o voznikih

S pobudo bi radi zaščitili predvsem otroke, ki v romskih naseljih nimajo nobene prihodnosti. Pobudo so pozdravili vsi trije navzoči poslanci - Jožica Derganc (Gibanje Svoboda), Predrag Baković (SD) in Vida Čadonič Špelič (NSi). Ob tem župan Novega mesta Gregor Macedoni obžaluje, da je bil del predlogov, ki ga je pripravila delovna skupina za romsko problematiko, ustanovljena pod preteklo vlado, tako v prejšnjem kot aktualnem sklicu državnega zbora zavrnjen.

Katere so težave, ki se že leta ne uredijo, kaj konkretno so župani predlagali in kaj bi to pomenilo za Rome in njihove sosede, smo v oddaji Pogovor o, govorili z v. d. direktorico uprave Mestne občine dr. Jano Bolta Saje, s pastoralnim asistentom za Rome Petrom Kokotcem, s predsednikom Zveze Romov Slovenije Jožekom Horvatom Mucem in županom Črnomlja Andrejem Kavškom.

Sogovorniki v oddaji Pogovor o
Sogovorniki v oddaji Pogovor o © Marcel Krek

Pogovor o
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...