Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Nekdanji predsednik Borut Pahor v romski skupnosti (foto: Tamino Petelinsek/STA)
Nekdanji predsednik Borut Pahor v romski skupnosti | (foto: Tamino Petelinsek/STA)

Romska skupnost na Dolenjskem potrebuje politiko korenčka in palice

Pogovor o | 19.01.2023, 10:50 s. Meta Potočnik

Vprašanja, povezana z Romi v jugovzhodni Sloveniji, so minulo poletje postala še bolj pereča kot doslej. Zavrelo je v septembru, ko je prišlo do streljanja pri Brezju na glavni cesti Mirna Peč-Novo mesto. Ena oseba je bila pri tem ubita, trije ranjeni.

Občine pravijo, da so v preteklih letih izčrpale vse možnosti za reševanje konfliktov in težav v lokalni skupnosti, zato je po njihovem mnenju nujen čim prejšnji sistemski pristop države, med drugim s spremembami zakonodaje.

Župani 11 občin jugovzhodne Slovenije so tako konec oktobra v Novem mestu na Državni zbor naslovili pobudo za spremembo petih zakonov za reševanje romskih vprašanj:

  1. Spremembe zakonov o starševskem varstvu in družinskih prejemkih
  2. o socialnovarstvenih prejemkih
  3. o urejanju trga dela
  4. o varstvu javnega reda in miru
  5. o voznikih

S pobudo bi radi zaščitili predvsem otroke, ki v romskih naseljih nimajo nobene prihodnosti. Pobudo so pozdravili vsi trije navzoči poslanci - Jožica Derganc (Gibanje Svoboda), Predrag Baković (SD) in Vida Čadonič Špelič (NSi). Ob tem župan Novega mesta Gregor Macedoni obžaluje, da je bil del predlogov, ki ga je pripravila delovna skupina za romsko problematiko, ustanovljena pod preteklo vlado, tako v prejšnjem kot aktualnem sklicu državnega zbora zavrnjen.

Katere so težave, ki se že leta ne uredijo, kaj konkretno so župani predlagali in kaj bi to pomenilo za Rome in njihove sosede, smo v oddaji Pogovor o, govorili z v. d. direktorico uprave Mestne občine dr. Jano Bolta Saje, s pastoralnim asistentom za Rome Petrom Kokotcem, s predsednikom Zveze Romov Slovenije Jožekom Horvatom Mucem in županom Črnomlja Andrejem Kavškom.

Sogovorniki v oddaji Pogovor o
Sogovorniki v oddaji Pogovor o © Marcel Krek

Pogovor o
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.