Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nekdanji predsednik Borut Pahor v romski skupnosti (foto: Tamino Petelinsek/STA)
Nekdanji predsednik Borut Pahor v romski skupnosti | (foto: Tamino Petelinsek/STA)

Romska skupnost na Dolenjskem potrebuje politiko korenčka in palice

Pogovor o | 19.01.2023, 10:50 s. Meta Potočnik

Vprašanja, povezana z Romi v jugovzhodni Sloveniji, so minulo poletje postala še bolj pereča kot doslej. Zavrelo je v septembru, ko je prišlo do streljanja pri Brezju na glavni cesti Mirna Peč-Novo mesto. Ena oseba je bila pri tem ubita, trije ranjeni.

Občine pravijo, da so v preteklih letih izčrpale vse možnosti za reševanje konfliktov in težav v lokalni skupnosti, zato je po njihovem mnenju nujen čim prejšnji sistemski pristop države, med drugim s spremembami zakonodaje.

Župani 11 občin jugovzhodne Slovenije so tako konec oktobra v Novem mestu na Državni zbor naslovili pobudo za spremembo petih zakonov za reševanje romskih vprašanj:

  1. Spremembe zakonov o starševskem varstvu in družinskih prejemkih
  2. o socialnovarstvenih prejemkih
  3. o urejanju trga dela
  4. o varstvu javnega reda in miru
  5. o voznikih

S pobudo bi radi zaščitili predvsem otroke, ki v romskih naseljih nimajo nobene prihodnosti. Pobudo so pozdravili vsi trije navzoči poslanci - Jožica Derganc (Gibanje Svoboda), Predrag Baković (SD) in Vida Čadonič Špelič (NSi). Ob tem župan Novega mesta Gregor Macedoni obžaluje, da je bil del predlogov, ki ga je pripravila delovna skupina za romsko problematiko, ustanovljena pod preteklo vlado, tako v prejšnjem kot aktualnem sklicu državnega zbora zavrnjen.

Katere so težave, ki se že leta ne uredijo, kaj konkretno so župani predlagali in kaj bi to pomenilo za Rome in njihove sosede, smo v oddaji Pogovor o, govorili z v. d. direktorico uprave Mestne občine dr. Jano Bolta Saje, s pastoralnim asistentom za Rome Petrom Kokotcem, s predsednikom Zveze Romov Slovenije Jožekom Horvatom Mucem in županom Črnomlja Andrejem Kavškom.

Sogovorniki v oddaji Pogovor o
Sogovorniki v oddaji Pogovor o © Marcel Krek

Pogovor o
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...