Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Gostje oddaje Mladoskop (foto: ARO)
Gostje oddaje Mladoskop | (foto: ARO)

Življenjska izkušnja, ki je ne pozabiš 

Mladoskop | 17.01.2023, 10:49 Matjaž Merljak

Zakaj iti v šolo v Avstrijo? Kako je pri pouku, če poteka v dveh jezikih? Kakšno je življenje v internatu? Vse to so nam v Mladoskopu povedali Larisa, Gašper, dve Juliji in sestra Urša, ki prihajajo iz Višje šole za gospodarske poklice v Šent Petru pri Šent Jakobu na avstrijskem Koroškem.  

Preidimo kar k odgovorom na prvo vprašanje. Julijo iz četrtega letnika je pritegnilo kuhanje, Lariso iz tretjega letnika jeziki, Julijo iz drugega letnika ekonomija, Gašperja iz drugega letnika pa kuhanje in jeziki. Vsi so kot pozitivno ocenili tudi veliko uporabnih stvari za vsakdanje življenje. Dodali so, da v Sloveniji niso našli podobne srednje šole. Gre za šolo, ki je enakovredna srednji šoli v Sloveniji, šolanje poteka pet let. Dijaki šolanje zaključijo z maturo, priznano v Evropi in se lahko ali zaposlijo (takih je 40 odstotkov) ali pa nadaljujejo s študijem na fakulteti.

Poleg splošne in osnovne gospodarske izobrazbe mladi dobijo tudi praktično znanje na gastronomskem in turističnem področju.

In kako je z jeziki? Pouk poteka dvojezično: v slovenščini in nemščini. Na šoli pa imajo tudi angleščino in italijanščino. Naši sogovorniki so naglasili, da je to tudi velika šola za življenje, kjer se razvijajo intelektualno, hkrati pa rastejo na čustvenem, telesnem, moralnem in duhovnem področju. Imajo duhovna srečanja, ekskurzije in romanja, pripravljajo se na praznike, molijo in pojejo.

To je katoliška ustanova. Šolo vodijo slovenske šolske sestre in ima že več kot 100-letno tradicijo.

Tako pa je v radijski režiji
Tako pa je v radijski režiji © ARO

Vsi štirje prihajajo iz Slovenije, iz Tržiča, Kranja in Nove Gorice in bivajo v dijaškem domu oz. internatu. Tam je zadnjih pet omogočeno bivanje tudi za fante. Trenutno jih je sedem, deklet pa 33. Julija je povedala: "Prve tri mesece mi je bilo malo težko, ampak ko se pa enkrat navadiš, je super in potem si vsak ponedeljek zjutraj vesel, ko greš na Koroško. Smo kot skupnost in lepo je spet videti prijatelje, vzgojiteljice ..." Dodali so, da jih to navaja tudi na samostojno življenje. Iz objav na družabnih omrežjih vidimo, da je življenje tam res pestro in kreativno ter dobrodelno.

Ponovitev oddaje Mladoskop bo jutri, v sredo, 18. 1. 2023, ob 22.00.

Iz Ljubljena do šole v Šent Petru na avstrijskem Koroškem z avtom pridemo v 50-ih minutah: skozi predor Karavanke, nato pa avtocesto zapustimo na prvem izvozu. Sicer pa je za dijake organiziran prevoz iz Jesenic, do tam pa lahko pridejo z dijaško subvencijo za prevoz, ki jo ponuja Slovenija.

Vabljeni na dan odprtih vrat v petek, 20. januarja 2023, od 8.30 do 13. ure.

Mladoskop
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju