Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Mladinski zbori (foto: FB Don Bosko Slovenija)
Mladinski zbori | (foto: FB Don Bosko Slovenija)

220 grl

Cerkev na Slovenskem | 30.01.2023, 09:37 Marjana Debevec Marta Jerebič Rok Mihevc

V Don Boskovem centru v Mariboru so pred godovnim praznikom tega svetnika mladih izvedli srečanje mladinskih cerkvenih pevskih zborov iz salezijanskih in drugih župnij iz vseh koncev Slovenije. V Mariboru so se namreč zbrali mladinski pevski zbori iz salezijanskih in drugih župnij iz vseh koncev Slovenije. Okoli 220 grl je pričaralo veličastno skladje not, glasu in zvoka pod taktirko dirigentke Polone Stegu v spremljavi priložnostnega benda.

Tudi Maribor potrebuje pričevanje vere

Množica mladih pevk in pevcev, domači verniki in romarji s salezijanci na čelu so z nasmehi na ustnicah in veseljem v srcu pripravili bogat mozaik žive Cerkve, je uvodoma dejal inšpektor Marko Košnik, ki je daroval slovesno sveto mašo. »Letošnje srečanje je ponovno potekalo v Mariboru, saj tudi ta kraj potrebuje pričevanja vere in dogodkov, ki poživijo vero in občestvo.«

Simbola naših drž in dejanj: pesek in kvas

V nagovoru je zaželel, da bi delali majhne stvari, ki so potrebne in bo tako vsak na svojem področju prekvasil družbo. Oprl se je na letošnje Vezilo vrhovnega predstojnika in izpostavil dva elementa kot simbola naših drž in dejanj: pesek in kvas. Ob vsakem elementu je razmišljal, kaj smo ali bi morali biti mi, kako naj bi delovali, kje iskali energijo in kam jo usmerjali. Predvsem je želel, da bi delali majhne stvari, ki so potrebne in bo tako vsak na svojem področju prekvašal družbo kot kvas prekvasi testo, da postane kruh, ki nasičuje množice. "Naša naloga v svetu torej ni veliko delati, da bomo veliki in slavni, ampak delovati kot kvas, da postanemo s Kristusom vmeseni v človeško družino in postajamo užiten kruh za življenje sveta."

Marko Košnik
Marko Košnik © FB Don Bosko Slovenija

"Decentralizacija"

Večinoma so sodelovali mešani pevski zbori, je za naš radio pojasnil Tilen Mlakar. O odločitvi za Maribor kot kraju srečanja pa pravi: »Salezijanska skupnost v Mariboru nas je povabila tja, tudi cerkev je posvečena temu svetniku, pa smo rekli, da pojdimo še ven iz Ljubljane pogledati, to je dobro tudi za decentralizacijo.« Običajno so srečanja potekala na Rakovniku v Ljubljani, in sicer na dve leti. »Eno leto imamo otroške pevske zbore, drugo leto mladinske pevske zbore. Zaradi korone je 2021 popolnoma odpadlo, nazadnje je bilo torej srečanje mladinskih zborov 2022, tik pred korono.«

© FB Don Bosko Slovenija

© FB Don Bosko Slovenija

Strokovni izbor pesmi

Največjo vlogo pri izbiri pesmi imajo zborovodje, letos pa so se organizatorji dogodka posvetovali tudi z zunanjimi strokovnjaki. »Da pridemo do čim boljšega repertoarja nekih pesmi, ki so znane in kakšne, ki se šele uveljavljajo, mešan repertoar, so pa vse lepe, mladostne in polne energije in slavijo Boga,« je še povedal Tilen Mlakar.

Cerkev na Slovenskem
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...